Siste sjanse til å felle Armstrong

ETTERFORSKES PÅ NYTT: Lance Armstrong er utestengt fra alle konkurranser inntil videre.

Ok, jeg gned meg i øynene onsdag kveld. Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) anmelder Lance Armstrong for årelang dopingbruk.

Han risikerer å strippes for sju strake Tour-titler. I så fall kan vi bli vitner til idrettshistoriens største fall.

På sett og vis burde den ferske nyheten ikke overraske: De færreste i sykkelsirkuset tror Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad uten å jukse. At ikke flere snakker høyt om det hele, handler om å unngå bråk.

Man velger letteste motstands vei. Det er enkelt å holde kjeft.

Men samtidig er anmeldelsen smått overraskende, siden FBI slapp taket i februar. Når politi og påtalemyndighet ikke kan gjøre noe, da har det tradisjonelt skjedd lite i sykkelsporten. Sporten har ikke evnet å gjøre stort på egenhånd.

Men USADA, anført av Travis Tygart, akter altså tilsynelatende å gjøre jobben sin skikkelig.

Én ting står likevel klart for meg: Dersom Lance Armstrong dopet seg til topps, så er dette trolig den aller siste motstanderne hans får. Slipper han unna nå, så kan han feire herfra til evigheten.

Etter at de føderale myndighetene henla etterforskningen sin i februar, hevdet 40-årignen først at han feiret rolig med én øl. I et intervju senere på våren kom et ærligere svar: Han hadde drukket seg «dritings» i pur glede. Etterforskningen var det verste han hadde vært borte i.

Jeg lurer på hva Lance Armstrong tenker i dag.

USADA varslet etter henleggelsen i februar at de ville fortsette sin sak. Armstrong ønsket dem velkommen, og sa at han var fullt ut innstilt på å samarbeide. Mon tro om bakrusen etter feiringen ikke hadde lagt seg.

For i den 15 sider lange anmeldelsen av sykkelstjernen, som kan leses her, så kommer det frem at samtlige ryttere som har blitt kontaktet av USADA har samarbeidet. Med ett unntak: Lance Armstrong. Han ønsker ikke å svare på spørsmål.

USADA har angivelig «mer enn ti» vitner i saken mot 40-åringen, som nå må legge all triatlonkonkurranse på vent. Armstrong er midlertidig utestengt for første gang i karrieren.

Komplett krise tre uker før Tour-en

Om Lance svetter litt ekstra i dag, så er det andre som har det bortimot like ille. Radioshack-laget, hvor han syklet før, har hatt en katastrofal vårsesong. Lagsjef Johan Bruyneel har kranglet med sin egen Fränk Schleck gjennom media, Chris Horner raste etter å ha blitt Tour-vraket – og Andy Schleck mister Tour de France på grunn av en skade.

Nå har det gått fra vondt til verre. Tre uker før Tour-starten i Liege er Bruyneel også anmeldt for distribusjon av dopingmidler gjennom en årrekke. USADA hevder at «en rekke personer» er villige til å vitne om dette

Pedro Celaya er lege i Radioshack-laget. Også han er anmeldt av USADA for omfattende brudd på dopingreglene. Hvordan ASO reagerer på at både lagsjefen og legen i Radioshack er dopinganmeldt, er et av spørsmålene jeg stiller meg.

Kommer Bruyneel, nær venn av Armstrong gjennom mange år, til å lede laget under Tour-en?

Anmeldt er også Armstrongs gode legevenn, Michele Ferrari, og Pepe Marti, som senere har vært treneren til dopingtatte Alberto Contador, samt den kontroversielle sykkellegen Luis Garcia del Moral.

Morsomt etternavn, forresten. Moral.

Tour de France nærmer seg. Sirkuset er i gang for lengst. Som vanlig.

@VGNettAnders

11 tanker om “Siste sjanse til å felle Armstrong

 1. «Sporten har ikke evnet å gjøre stort på egenhånd.»
  Du skriver bra, men setningen over, er vel ikke annet enn sleivete. Det har vært mye å rette opp i for sykkelsporten, og mange har vitterlig tatt grep. Provoserende at det fremdeles er råtten frukt som ikke er fjerna. Ellers, takk for oppsumeringen.

  • Det er absolutt ikke en sleivete setning. Det er sant at sporten har tatt tak i deler av problemet, men de har absolutt ikke tatt seriøst tak i problemet. Se blandt annet på Contador, som har fått sykle så og si hele perioden selv om han var anmeldt for doping. Han har dermed kunnet tjene penger på sporten selv om han var dopet. Armstrong har visstnok levert positiv dopingprøve tidligere, men den «forsvant» har det kommet frem tidligere. Bjarne Riis har tilstått at han har dopet seg. Han burde ikke fått lov til å lede et lag dersom sykkelsporten hadde hatt guts og «evnet gjøre stort på egenhånd». Det Anders viser til er at det er mørketall, og det har helt klart blitt betalt penger under bordet for at noen skal slippe unna.

   Eddie Merckx er blandt annet tatt for doping, hvorfor blir ikke dette nevnt ved fler anledninger? Han står fortsatt som den store guden i sykkelsporten. Det er denne gudeposisjonen Armstrong også har nærmet seg.

 2. Får virkelig håpe at mannen blir tatt. At han er usympatisk så det holder, er èn sak, men at mannen vant på den måten han gjorde, vitner om at visse personer har fått veldig mye penger for å holde kjeft. Det jeg lurer på, er om han i det hele tatt maktet å vinne NOEN år, uten doping, eller dopet han seg i alle år. Det får vi nok aldri vite, for en mannn som Lance har løyet så mye at han ikke kan gå bort fra det uten å miste all troverdighet- om det er noen igjen av den da.

 3. Dersom han er så uskyldig som han hevder, hvorfor nekter han å svare på spørsmål?
  For meg er dette selvmotstridende.
  Felles han så vil dette være et av de største, om ikke det største, fallet i sykkelsporten.

 4. Doping er ikke det vidundermiddel som mange gjør det til. Men det gir det siste lite som trengs. Lance Armstrong var en skikkelig go sykkelrytter, men jeg er ganske sikker på at han brukte doping å, som stort set alle gjorde på det tidspunkt. Men det gjør ham ikke til en dårlig sykkelrytter av den grunn. Lille note om Alberto Contador så er han ikke dømt for desidert doping, da CAS juryen i dommen sa at de ikke mente at clenbuterol funnet var på grunn av bevidst doping, men via kosttilskudd.

  Jeg syns at det er leit med juks i sporten, men å ta opp gamle saker, og tidligere atleter er meningsløst. Det ødelegger mere for sporten enn gavner, da det blir vanskeligere for holdene å skaffe sponsorer på grunn av al den negative omtale. Fokus skal og bør være på nuværende atleter, og på å gi sporten idag en ny sjanse til å vise at doping ikke er utbredt i dagens sport.

  • Det du sier er med andre ord sier er:
   Du kan jukse så mye du vil bare du ikke blir tatt?

   Dette er mentaliteten nordmenn er veldig oppgitt over når man kommer til Russland, Italia og Jugoslavia for å nevne noen plasser.

   • Det har jeg aldrig sagt!, men jeg syns ikke det gir mening å ta gamle sportsfolk, da det er almindeligt kjent at der var mye doping tidligere, så trur at de som blev nr 2, 3,4 osv var dopet å. Så hva hjelper det på dagens sykling? Der kan ikke endres på fortiden. Sykling trenger ikke mere dårligt fokus som intet har med dagens sykling å gjøre. Ska vi da å begynne å frata Eddy Merxx sine titler fordi at doping ikke var ulovligt dengang og noe alle brukte???

   • Det er vel også det utenlandske skistjerner tenker når de kommer til Norge… Kanskje brukte Lance ulovlige midler, kanskje ikke. Når man et testet over 500 ganger uten fellende bevis så blir alt konspiratoriske snakk om en forsvunnet prøve direkte latterlig. At mannen er lei av spørsmål er vel egentlig helt naturlig etter å ha blitt hetset av misunnnelige bedrevitere og etterforsket av ymse organer i et 10-år. Fordi han over en lang periode lykkes godt med satsingen på å vinne verdens mest kjente sykkelritt… En gang må det være nok. At han nå skal fratas muligheten til å konkurrere i triatlon pga denne vendettaen blir bare trist…

 5. Selv om de færreste tror Lance kjørte reint i alle år så er det svært tynt med «bevis» mot han. Dvs noen få påstander fra personer som selv har blitt tatt fra doping, rykter startet av tabloidaviser osv.. Dessuten vil de nye «vinnere» av TDF ikke være noe renere eller mer verdige enn Lance. 2.plassen og også lenger ned på lista er alerede falt bort pga doping. Mitt tips er at feks Evans har et par TDF seiere til gode om en skal stryke samtlige dopere på listene. Tok Norge VM-gull på hjemmebane? Osv…

  Poenget er egentlig at det er ingen grunn til å bry seg. Om Lance var dopet så får vi aldri se noen klare beviser for det. Om han blir «tatt» er nestemann på lista sannsynligvis minst like dopa. Lance var best med de forhold som gjaldt da, for en liten evighet siden. Hva med å sette inn disse resursene for å få en renere sport for de som sykler i dag… Heksejakt? Ja, definitivt.

 6. jeg håper all idrett en dag blir dopingfritt, jeg synes han fortjener en straff hvis han har tatt doping. men jeg håper at de finner fram sannheten da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *