Hvem vant egentlig Tour de France?

VERDIGE VNNERE? Her er Armstrong på pallen i Paris i 2005. Ved siden av ham står Ivan Basso (t.v.) og Jan Ullrich. Begge er utestengt for doping. Skal de nå kåres til vinnere? Foto: AP

Det er spørsmålet mange stiller seg i dag. Når jukseren Lance Armstrong er strøket fra historiebøkene, så etterlater han seg et vakuum det er ubehagelig å måtte fylle.

For bak Armstrong på resultatlistene står ikke mors beste barn i kø.

I 2005 er sju av de ti beste tatt for dopingbruk i løpet av karrieren. To er sterkt mistenkt for dopingbruk. Bare én, Cadel Evans, har unngått negativt søkelys. Han endte som nummer åtte det året.

Eksempelet er ikke enestående. Flertallet av de beste rytterne bak Lance Armstrong på resultatlistene har blitt dopingtatt.

Det har bare fått et par måneder siden Jan Ullrich ble dømt i CAS. Skal tyskeren nå få tre Tour de France-seirer deisende ned i fanget?

Svaret er naturligvis nei. Det naturlige er å la kolonnen «vinner» stå tom i årene da Lance Armstrong herjet.

Det betyr likevel ikke at kampen for å få amerikanerne dømt har vært unødvendig. Armstrongs klamme hånd har ligget over sporten i for mange år til at vi kan tillate oss å se en annen vei. Skal sporten gå i riktig retning, må skjelettene ut av skapet.

De unge rytterne som vokser opp i dag, må se at jukserne blir tatt. Gamle som nye.

At sykkelstjerner som Brian Holm, Tom Boonen og Eddy Merckx i dag fnyser av jakten på Armstrong overrasker meg egentlig ikke. Det sier tvert imot alt om hvilken kultur som har fått råde i sporten de siste årene.

Når en person som har jukset seg til topps i sju år på rad, og som har bidratt til at andre dopet seg, ikke får totalslakt av kollegene sine, er det mest av alt til å bli trist av. Argumentet med at «alle dopet seg» holder ikke vann. Ikke for rytteren som slet seg i mål som nummer 70 – eller han som brøt fordi han ikke maktet å følge tempoet lenger.

Det er de – de få ærlige – som er sykkelsportens virkelige helter de siste to tiårene.

Kanskje burde to av Armstrongs «seirer» gis videre til Chrisophe Basson og Filippo Simeoni. De to ble i sin tid regelrett mobbet ut av sykkelsporten.

Bassons sto i en årrekke imot dopingpresset før han ikke orket mer. Han pakket kofferten en natt midt under Tour de France og sa takk for seg. Simeoni dopet seg, men snakket siden om Armstrongs dopinglege i avhør – og ble presset ut av en rasende amerikaner.

I 17-tiden i dag, fredag, sendte Tour de France-arrangøren ut en pressemelding der de sier at organisasjonen avventer en formell beslutning fra USADA, før de velger å foreta seg noe.

Hadde jeg sittet i stolen til Tour-sjef Christian Prudhomme, hadde jeg nøyd meg med å bruke slettetasten i dag.

Alternativt blir følgende personer Tour de France-vinnere. Samtlige er koblet til dopingbruk på ett eller annet tidspunkt i karrieren:

2005: Ivan Basso, Italia
2004: Andreas Klöden, Tyskland
2003: Jan Ullrich, Tyskland
2002: Joseba Beloki, Spania
2001: Ullrich
2000: Ullrich
1999: Alex Zülle, Sveits

12 tanker om “Hvem vant egentlig Tour de France?

 1. Jeg syns det bare er tull å begynne å stryke listene.. For hvis Armstrong var dopet, hva så med de som vant før han..
  Skal man først ta Armstrong så må man gå også sjekke historiene til for eks Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain.
  Kan aldri tenke meg at de hadde rent mel i posen heller.
  Merckx for eks har jo blitt tatt for doping ihvertfall 3 ganger ifølge Wikipedia. Skal man være bastant så må man jo ta resten også.. Holder ikke med bare Armstrong!

  • Hvem er det som sier man skal være bastant? Man skal være korrekt. Når man har bevis mot dopere skal de tas. Armstrong er tatt og framdømt alle resultater. De andre som er tatt og fradømt resultater er også strøket fra listene. De som ikke er tatt og fradømt resultatene står på listene. Store deler av 1990- og 2000-årene var et komplett dopinghelvete i syklinga. De fleste som var aktive da det stod på som verst har gitt seg nå. Armstrong hadde ikke vett til å gi seg mens leken var god, kom tilbake i 2009 og 2010, og avga prøver som var suspekte nok til at videre undersøkelser var nødvendig.

   Ingen har fått klatretrøya for 2008 og 2009. Det går aldeles utmerket å la førsteplassen stå tom i resultatlistene.

 2. Ullrich har bekjent sine synder, Basso har vært utestengt for doping, Klöden er tatt med buksa nede etter labturer og ble bøtelagt, Joseba Beloki ble tatt i operasjon Puerto og Alex Zülle ble tatt i Festina affæren, så da var faktisk samtlige på andreplass også dopet og dømt for det.

  Blir da helt feil å dele ut noen gul tøye til de folkene. Men så lenge alle de store lagene systematisk dopet sine beste klatrere er det veldig vanskelig å dele ut noen trøye til noen av de 10 beste om en skal holde doperne unna, så da er det bare å innse at Lance fortjener de trøyene om noen skal ha dem for det er umulig å finne rene klatrere men det er greit å se hvem som var best av doperne.

 3. Ville vært morro å sett en liste over vinnere de årene(gjerne i 96, 97,98 og) hvor navnet var en person som aldri har blitt tatt Ila karrieren eller mistenkt. Som Evans i 05. er

 4. Hver gangen en ny doping sak duker opp lurer jeg på hvor de norske sykelistene var, eller
  hva de så, ingen av dem har jo noen gang sett eller hørt noe om doping når de var aktive.
  Tro på dem de som vil

 5. Dopa eller ikke, det går ikke an å kalle dette noe annet enn en heksejakt. Mannen har lagt opp, og han har brukt kjendisstatusen sin til noe virkelig positivt – Live Strong. Han har samlet inn millioner av dollar, og hjulpet tusenvis av mennesker gjennom sin organisasjon. Dette hadde han aldri fått til uten sin status.

  Hvorfor skal vi knuse denne mannen? Jeg har ennå ikke sett et eneste konkret bevis på at han var dopa. Det er meget mulig han var dopa, men så lenge det ikke kan bevises så synes jeg vi skal gi faen i det. I min verden er det noe som heter ‘uskyldig til det motsatte er bevist’. Men dette gjelder vel ikke i medienes verden?

  Jantelov? Jantelov.

 6. Faen, har dere MENSEN alle som en ? Lance er kongen samme faen hva slags konspiratorisk oppgulp dere sofabesserwissere sitter å kaster opp – jereezeeez !!!

 7. Unnskyld meg, men er det din oppgave å være dommer? Er det din oppgave å si «hvis det var opp til meg»?
  Jeg er lei for å si det, men så lenge du skal bære stempel som «presse» og en vital del av vårt samfunn så burde du for pokker også gjøre noe med det. Du skal bringe oss nyheter, informasjon og frihet – ikke propaganda, prekener og dine egne meninger. Jeg driter i om du har lyst til å bruke slettetasten eller ikke, jeg vil at du skal gi meg informasjonen slik at jeg kan ta min egen beslutning!
  Eller inngår det i arbeidsavtalen din også?

 8. Hvem er har dopet seg?? det som var lov for 10 år siden er nå forbudt.. Alle som driver med sport på en eller annen måte doper seg spørsmålet er bare på hvilken plass det som tass ligger.. JA en paracet når det gjør litt vondt er doping!!!! kan vi ikke snakke litt om Marit Bjørgen og astmamedisinen hendes.. ohh no det er ikke lov hun er jo norsk!

 9. Cadel Evans er jo den eneste som har sett menneskelig ut i fjellene mellom 2000-2010, og sannsynligvis den eneste rene utøveren. Han fikk utrolig mye kritikk for aldri å angripe….men var nok litt smartere en Per Elofson med tanke på å ikke sprenge seg…. Utrolig fortjent at han vant ifjor, og han ville nok ha hat flere seiere hadde dopingkontrollen vært bedre….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *