Nå eksploderer Armstrong-saken

THE LOOK: Lance Armstrong, her i 2009, sa nei til en offentlig høring. Men han kan likevel få bevisene mot seg offentliggjort. Amerikaneren risikerer også å kalles inn som vitne – mot sin gamle venn Johan Bryneel. Foto: Daniel Sannum Lauten

Idet mange kanskje tenker at saken mot Lance Armstrong er over, så kommer saken til å nå et nytt klimaks i løpet av kort tid.

For visst er amerikaneren i ferd med å strippes for samtlige sju Tour de France-titler. Men først må det internasjonale sykkelforbundet få se bevisene amerikanske dopingjegere har samlet inn, og vurdere om de skriver under på papirene eller om de vil anke saken til en voldgiftsrett i Sveits.

Og her er vi nå: En hel sykkelverden venter på at UCI skal få oversendt det som beskrives som en overveldende mengde bevis for at Lance Armstrong var gjennomsyret av dopingmidler i en årrekke.

En kilde tett på etterforskningen fortalte meg for en tid tilbake at bevisene skulle frigis sent i forrige uke. På torsdag ble jeg kontaktet av en annen kilde i saken mot Armstrong. Vedkommende opplyste at det hadde tilkommet etterforskerne ny informasjon helt til det siste, og at det var årsaken til utsettelsen.

Nå hører jeg fra USA at bevisene skal gjøres kjent – også for deg og meg – en gang før midten av oktober. Så får vi se om det stemmer, eller om tidsperspektivet endres på nytt.

Lance Armstrong har sagt nei til å delta i en offentlig høring i saken. Dermed har han blitt ilagt livstidsutestengelse og mister sine sju Tour-titler når dommen faller.

Amerikaneren ønsket åpenbart ikke noen offentlig skittentøysvask, der han i flere uker ville blitt presentert for det dopingjegerne mener er beviser mot ham.

Paradoksalt nok kan høsten og vinteren likevel bli ubehagelig for mannen fra Texas. For hans gamle venn og sjef Johan Bruyneel, som også er tiltalt for å ha regissert dopingnettverket rundt Armstrong, nekter å akseptere straffen. Dermed ender saken hans i en offentlig høring i løpet av noen måneder.

Der er bevisene i det store og hele stort sett de samme som mot Armstrong. Og ikke nok med det: Mandag gikk sjefen for det amerikanske antidopingbyrået ut og varslet at Armstrong selv kan bli innkalt som vitne.

En svært rutinert journalist jeg møtte under VM, som kjenner saken godt, tror det foregår en durabelig hestehandel mellom Bruyneel og Armstrong bak lukkede dører i disse dager. Journalisten mente det er åpenbart at Armstrong ønsker å unngå en høring, men at Bruyneel er avhengig av en solid porsjon penger som kompensasjon.

For dropper Bruyneel en offentlig høring og gir opp kampen, så er han ferdig i sykkelsporten. Da idømmes han trolig livstidsstraff – med mindre UCI tar opp kampen på belgierens vegne.

Det er svært lite sannsynlig, sa UCI-president Pat McQuaid til meg for tre uker siden.

Lance Armstrong har falt ned fra tronen han engang satt på. Men landingen gjenstår. Og den kan bli knallhard.

Twitter: @VGNettAnders

14 tanker om “Nå eksploderer Armstrong-saken

 1. Bra at den største juksemakeren endelig får passet påskrevet. Det er leit å tenke på alle de rene utøverne som i prinsippet er frarøvet gull, heder, inntekter etc. pga. sleipinger som Armstrong. En annen viktig sak er at dette er en oppreisning for folk som Betty og Frank Andreau, Mike Andreson, Greg Lemond etc. som alle har mistet inntekter, blitt stemplet som gale, løgnaktige etc av Armstrongs PR maskineri fordi de valgte å ikke lyve for denne drittsekken. Som en notis i saken er det en skam for norsk sykkelsport at Steffen Kjærgård var ute i forsvar av Armstrong. At SK «tror» Armstrong er utsatt for en heksejakt i regi USADA er reint tøv. Han gjentok pinadø standardløgnene til LA som «aldri feilet en test», «testet 500 ganger» (det reelle dokumenterte antall tester er under halvparten). Som «insider» i sykkelsporten er det umulig at SK kan være så nedsnødd. Uttalelsene hans setter han i et svært lite fordelaktig lys.

 2. Hva jeg forstår kan den tiltalte personen selv bestemme om høringene skal være åpne eller lukkede. Sjefen for USADA, Tygart, har flere ganger sagt at høringa til Bruyneel skal være åpen. Han virker svært påpasselig med at det han sier er korrekt. Formodentlig har Bruyneel sagt til USADA at han vil ha åpen høring. Og der har kanskje Bruyneel eit lite brekkjern i forhold til Armstrong. Sannsynligheten for at Bruyneel blir uten jobb og inntekt etter høringen er overveldende. Han vil også bli utelukket fra å jobbe innen all idrett organisert under World Anti Doping Code. Han har aldri hatt noen jobb utenfor syklinga, og han har ikke private sponsrkontrakter med Nike, Trek og Oakley, en formue og egen stiftelse som betaler privatflyet.Radioshack Nissan skal ha Ralf Aldag i bakhånd. Bruyneel trenger penger. Men hva har Armstrong å vinne på det, mye av bevisene ser ut til å bli offentliggjort i alle tilfeller? Han har hvertfall ingen interesse av at Bruyneel tilstår og forteller alt.

 3. Right now I am reading the book of Tyler Hamilton, and for me it seems more and more real doping in cycling, I am recreational biker and I am learning a lot about biking, and for me it is impossible to be able to win the Tour de France 7 times just eating potatoes and rice… give me a break!!!, you can be really good, you can train a lot and have a great support team and technology but when it comes to win the Tour de France it is something different.
  So in my opinion they should of do something radical, either have everyone dope as much as they can and pretty soon we are going to see biker falling a part in different races or even dying on the spot with all the dope in the system or trying to stop it….. something they are trying to do now, not been really succesfull.

 4. Fin oppsummering, Anders! Er blitt ganske omfattende denne saken etterhvert, og det har ikke alltid vært like lett å holde seg oppdatert gjennom årenes løp. All ære til de av dere journalistene som aldri sluttet å grave, og som tør å pirke borti Almighty Lance til tross for at dere risikerer å bli støtt ut i kulden utafor pressekonferansene. Walsh, Birnie, Pickering m.fl., og framfor alt Kimmage. Respekt!

  Hadde bestilt THs bok da jeg dro på ferie til Italia & VM i Valkenburg, men da den ikke nådde fram før jeg dro lastet jeg den like godt ned på Kindle’n i tillegg. Re-leste også Rough Ride og From Lance to Landis i forkant. Ble ikke direkte overrasket over omfanget av selve dopinga på US Postal, men over selvfølgeligheten i det. Og om jeg aldri har funnet LA videre sympatisk etter hans behandling av Betsy A., Greg L., og for ikke å snakke om Simeoni og Basson, så ble jeg temmelig sjokkert over hvor brutal han kan bli når lagkamerater og venner med et lite knips forvandles til motstandere. Da jeg fulgte TdF live et par uker i 2005 møtte jeg Sam, en eldre, britisk amatørsyklist. Han sa om LA: «He’s driven. He’s dangerously driven.» Og så ristet Sam dystert på hodet.

  Vi får håpe tidsfristen holder denne gang. Takk for fin blogg, artikler & twitring! 🙂

 5. Kjempebra innlegg, Anders!

  Ser frem til flere innlegg og reportasjer etter hvert som saken går fremover.

  Skal bli spennende å høre bevisene. Ganske oppsiktsvekkende dersom Johan tør å presse Lance for kompensasjon, da tipper jeg forholdet er rimelig kjølig 😉

  Og jeg undres fortsatt om Steffen var dopfri…hos meg er det lave odds for at han også brukte litt ekstra «godsaker» for å komme på TdF-laget. Han må i alle fall ha kjent til andres bruk, hvis ikke er han vel den eneste som ikke har skjønt det 😉

 6. Hei der

  Du burde skrive litt om hva som foregår i dagens peloton; Jeg er lei alle spekulative artikler som baserer seg på andrehåndskunnskap. Det har akkurat vært OL og VM etc… Det burde være interessante emner?

 7. Heisann Anders

  Er helt enig i det du skriver om Armstrong og saken rundt ham, men synes det er trist at en sykkelblogg i Norges største avis så og si kun omhandler dette, og TdF.

  Sykkelsporten er da så mye mer enn dette!! Jada, vet at du skrev litt om MSR også, men hva med resten av sesongen?

  Hva med Boonens makdemonstrasjon under vårklassikerne? Hvor er inleggene om den fantastiske fellesstarten i OL? En Vuelta som overgikk TdF i spenning og dramatikk til de grader? Og nå som en fantastisk folkefest i Valkenburg nettopp er avsluttet er det fremdeles TdF/Armstrong som står i fokus…

  Synes du med fordel kunne skrevet om noe annet enn det som allerede får massiv oppmerksomhet i media, og gitt et riktigere bilde av sykkelsporten. Vi som er fans og følger med på hvert eneste ritt, enten i løpa eller på TV, har forsåvidt denne oversikten, men synes det er synd at ikke dette bildet kommer ut til alle…

  Synes for all del at det er bra at du skriver om sykkel, men for meg er TdF kun ett av mange ritt på kalenderen, hva med alle de andre?

  Snart er det Lombardiet, med Gilbert tilbake i form blir det et rotterace som er vel verdt et innlegg i bloggen.

  • enig, men hva kan du forvente av en tekst med slik propaganda overskrift.
   PS. Boonens bragd er det største som har skjedd iår innen idrett, til og med overgår Phelps.

  • Feil. Hvis du hadde giddet å sette deg inn i saken litt bedre hadde du bl.a. lært at det er svindyrt å få tilgang til de ypperste dopingproduktene og at det dermed er de aller rikeste syklistene som kan utnytte dette maksimalt. Armstrong var fremst i denne køen. Fysiologisk er det og store variasjoner på hvem som drar mest fordel av samme nivå doping. Armstrongs VO2Max er langt lavere enn en rekke syklister han knuste opp alpene, en indikasjon på at han dro stor nytte av dopinga. Armstrongs resultater før EPOs inntreden var overhodet ikke imponerende sett i forhold til den totale dominansen han fikk fra 1999 og fremover. I tidsperioden vi snakker om var det en hel hurv av syklister med kjempetalent som aldri klarte konkurrere med syklister med langt mindre talent basert på resultater før inntreden av EPO. Det var/er mange som ikke doper seg, men de når aldri opp på resultatlista og dermed hører vi nærmest aldri om de.

 8. Vel det er jo mer og mer sannsynlig mye som foregår bak kulissene og mange skinn som skal reddes, og ikke minst UCI selv og pro sykling. at Armstrong ofres er bare patetisk da dette bare gir en å skylde på enn å ta et skikkelig oppgjør med sykkelsporten. Alle de vitnene utenom Hamilton, Landis og Andreu, ser ut å skli rett igjennom. Se bare på hva Hincapie har bygget om opp og risikerer minimalt. ja ja jeg er absolutt ikke for juks og triks som ikke er lov.

  • Mener du med det at Armstrongs juks ikke burde vært gått etter i sømmene? Hva er poenget ditt? Skulle WADA latt Ben Johnson beholde OL gullet fordi det sansynligvis var andre konkurrenter som også dopet seg? Hvorfor er det slik at Armstrongs massive doping (og pushing av lagkamerater, vendettaer mot de som gikk han imot, smæring av UCI, etc) skal gå upåaktet hen, mens andre dopere altså gjerne skal taes? Det er helt utrolig hvor mange irrasjonelle argumenter og mangel på intellektuell ærlighet enkelte klarer å lire av seg når det gjelder doperen Armstrong. Hamilton og Landis sklir neimen ikke rett igjennom. Ekteparet Andreau har vært straffet av Armstrong i årevis. Lemond ble nesten ruinert av den kødden. Lær deg å lese Bjørn Erik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *