Dette er de ekte «heltene» i Armstrong-saken

ARMSTRONGS ARGESTE: Ekteparet Betsy og Frankie Andreu (t.v.), massør Emma O’Reilly og tidligere sykkelrytter Floyd Landis fortalte alle om Armstrongs dopingbruk på en tid der de ble stående igjen alene. Foto: AP og privat

George Hincapie beklager at han brukte dopingmidler. Han angrer, sier han i en strømlinjeformet pressemelding onsdag kveld. Han omtaler nærmest seg selv som et offer.

En som måtte bruke doping for å henge med i toppen.

Det siste er nok sant. For selv om man kan diskutere Tyler Hamiltons påstand til undertegnende om at ni av ti jukset, så virker følgende uomtvistelig: Dopingbruken i sykkelfeltet på 2000-tallet var særdeles omfattende.

Elleve av Armstrongs gamle lagkamerater innrømmer nå eget dopingbruk. Samtidig peker de på selve gullkalven: Lance Armstrong.

Men flertallet av de som nå har lagt kortene på bordet er slett ingen helter. Først når føderale etterforskere sto på døra og ville gjennomføre et avhør, ble det viktig for George Hincapie, Levi Leipheimer og andre å snakke.

Ikke for å gjøre sykkelsporten renere, men kun for å unngå fengselsstraff.

For tro meg på følgende: At friidrettsstjernen Marion Jones endte i fengsel for å ha løyet – til de samme etterforskerne – har folk i USA fått med seg.

Opprullingen av hvordan Lance Armstrong skal ha regissert det som omtales som «verdenshistoriens mest sofistikert dopingprogram» er viktig for sykkelsporten. For mange har det kostet enormt.

Det er disse, som sto i mot økonomisk press og endeløs svartmaling, som er de virkelige heltene.

Spør Emma O’Reilly. Den tidligere altmuligkvinnen i US Postal fortalte om hvordan Armstrong ba henne sminke vekk merkene etter en rekke sprøytestikk. Prisen var et økonomisk press som kunne fått de fleste til å bukke under.

Betsy Andreu kan fortelle en lignende historie. Hun har alltid vært nådeløs i kampen mot doping, og nektet å tie stille da hun skal ha hørt Armstrong innrømme omfattende juks på et sykehus i USA i 1996. Betsy har pratet om episoden en rekke ganger, også med meg. Karakteristikkene hun har fått av Lance Armstrong har vært trist lesning.

Hun er også overbevist om at kampen mot Armstrong har kostet ektemannen flere jobber. For når man går ut mot verdens største sykkelnavn, blir man persona non grata i sporten.
Hør bare med Christophe Bassons og Filippo Simeoni. Begge skal ha blitt mobbet ut av sykkelsporten etter å ha røket uklar med Armstrong. Bassons gikk ut mot dopingbruk i sykkelsporten i 1999 og forsvant rast ut i mørket.

Simeoni vitnet mot dopinglegen Armstrong brukte, nå utestengte Michele Ferrari. Og vips, så var også han uønsket.

Tidligere Tour-vinner Greg LeMond må nevnes. Han har blitt forsøkt knust økonomisk etter å ha gått hardt ut mot Armstrong. Men landsmannen, som var Atle Kvålsvolls kaptein, har aldri gitt seg.

Paradoksalt nok bør også Floyd Landis nevne. Hvem hadde trodd det for tre år siden?

Å bruke ordet helt om Landis er kanskje ikke helt presist. Han var ingen engel. Men han viste mot da han omsider begynte å snakke.

Landis testet blodrødt på testosteron etter å ha «vunnet» Tour-en i 2006. Senere brukte han millioner av dollar på en rekke bortforklaringer, før vinden snudde. For våren 2010 la Landis plutselig kortene på bordet. Han forttalte om eget dopingbruk – og som den aller første – hvordan Lance Armstrong hadde jukset.

Dersom Landis ikke hadde gjort dette, så hadde Armstrong gått fri i dag. Garantert.

Lance Armstrong spilte «cool» så lenge den føderale etterforskningen mot ham pågikk. Da den ble lagt død i februar, innrømmet han plutselig at situasjonen hadde stresset ham kolossalt. Han gikk ut og feiret med å drikke seg «dritings», sa han.

Også nå forsøker amerikanerne å holde masken utad. Han trener, smiler og snakker om kreftsaken.

Men når han likevel bruker millioner av dollar på noen av USAs beste advokater, så virker dopingsaken unektelig å plage ham.

Det skulle bare mangle.

Twitter: @VGNettAnders

15 tanker om “Dette er de ekte «heltene» i Armstrong-saken

 1. Snakk om å bomme grovt. Å legge kortene på bordet etter at alt annet har feilet er så langt unna en heltedåd som det går an å komme. Man kan like gjerne spekulere i at Landis valgte å legge kortene på bordet nettopp FOR å oppnå heltestatus, eller fordi han ønsket å ødelegge for så mange som mulig når karrieren hans først var over.

  Det finnes mange helter i denne sagaen men Landis er IKKE en av dem.

 2. Hvordan i svarte kan du mene at Landis er en helt???? Det er det dummeste jeg har hørt noen sinne, alle som har kommet med de siste årene har blitt presset! Andreu derimot er mer helt og selvfølgelig en hel hau andre men for all del ikke ta med Landis blant dette. Hvis du helt ærlig mener dette, så tror jeg ikke du skriver denne bloggen fordi du liker sykkel akkurat…..

 3. Lure fælt på koffor mr Greg LeMond blande sæ sånn inn… den mannen kaste vel så gæli stein i glasshus at æ blir rar… såvidt mæ bekjent har vel han kjørt den raskeste tempoen noensinne i tour de france? eller nå i den duren… ingen har heller sjekka grundig mr indurain som sikkert va renere en melet sjøl… jaja Sykkel har æ slutta å følg med på, makan t dobbeltmoral ska du leit leng etter… rasshølan som vitne i saken fikk jo faen mæ kjør tour de france i sommer? vise jo bare kor urettferdig hele greian e , bare Lance blir tatt og alle peke på han som den værste syndern så e d itj så farlig med dem andre lissom. Hadd det itj vært Lance som hadd vunne alt hadd det fort vært nånn av dem andre der som all hadd pekt på istedet. Jantelov minne det om. Alle va like dopa men Lance va den som vant ergo e det han vi må ta… Amen.

  • Løypa har en del å si for farten på tempoetapper. Den du antageligvis snakker om gikk i nedoverbakke, og LeMonds gjennomsnittsfart er den tredje høyeste på en tempo i TdF, ikkje den høyeste.

   Du glemmer også at alle de andre doperne du snakker om jo faktisk er tatt for lenge siden. Hvordan veit du ellers at de var dopa?

   • E Indurain tatt? er Le Mond tatt? dem har jo like imponerende resultata som dopa utøvera… Ja kan stem det med tempoen som du si, men han hadd vel å nå av det villeste vo2 max opptaket og sykeste watt målingan også, men han va det bare naturlig t? uansett så veit itj æ fakta rundt LeMond bare hear say lissom… men trur han va like dopa som alle andre vinnera av tour de france har vært fram t i dag… Tippe at kun Wiggins og Cadel har vært rein om dem e d…

    • var først fra 89 90 ble tilgjengelig, og tatt i bruk av mange fra tidlig 90 tall, amerikanerene begynte på midten av 90 tallet, (93 94). og dette er viktig, før epo var det doping også, men ikke noe som ga slik kjempefordel (testo, ortison etc) så man kunne konkurere ren. lemond er krystall klar ift doping. han risikerte hele forretningen sin for at han gikk ut mot armstrong når han hørte han jobba med ferreira hvis han ikke ba om unnskyld offentlig, sjekk you tupe for et intervju med lance der de krangler.

     Når epo kom klarte ikke dritgode syklister nesten tidsfristene i tdf uten epo, det sier litt nårde klarte vinne ren mot pre epo dopere.indurain tror jeg dopetseg,begynte vinne tdf når epo ble tatt i bruk i europa ( par syklister i nederland som døde noe rundt der av at de hadde for tykt blod medført av doping om natta nårde hadde lav puls. folk hadde alarm på pulsmåler om natta etter dette, før de kom med 50 grensen sin (bjarne riis hadde vist over rundt 65 i enkelte perioder, garantert vekkeklokka da dette er dødlig). epo var et europeisk fenomen frem til 93 94 eller noe. dette sitatet fra wiki om indurain og lemond sier noe om hvem som dopet el ikke:

     1991: winning his first Tour

     In 1991, Greg LeMond was favourite for the Tour. Indurain was a fine time trialist but considered too large to be a good climber.[15] LeMond led the race until the 12th stage. On the 13th he broke down on the Tourmalet, and lost more than seven minutes to Indurain, who became the leader and stayed leader to the end.

     tipper europere begynte med epo ca 91 jeg gitt. morsomt årstall når man ser på langrenns resultater som er en annen idrett som har stor fordel av epo…….. uten epo går man «tom» mye mye før, noe som forklarer sitatet om indurain godt.

     • Stemme vel bra, Men trur nok Le Mond va dopa å… det e jo kjent at dop har vært en del av sport siden dens spede begynnelse og antidoping arbeid og testa va vel itj all verden før 90 tallet begynnt…

     • tester eksisterte omtrent ikke før langt utpå 2000 tallet. man kan fremdeles bruke doping (epo ) og være rein bare man timer. blodoverføring eget blod finner man ikke. + det tok en laaaaang stund før testerne klarte teste de på en god måte. ble man tatt var man uheldig eller dum. feks ved å bomme på åra slik noe epo kommer muskulært og det henger igjen mye lenger. hammiltonsier du måtte ha tre ting for å komme seg unna: klokke, mobil, og å vite hvor lenge man var positiv ift hva man hadde tatt. en kone var et pluss i tillegg. du har i tillegg to sjanser til å bare stikke i året, kyllingen fra danmark ble jo utestengt pga tre ganger.
      I spania visste man at kontrollører ikke kom etter 21 og ikke før 12. det er mange timer å bli ren på når man kan justere på morran og teste reint etter løpet….var det ikke i 99 alle rytterne i tdf lot være konkurere en etappe, syklet søndagstur i protest mot å ta blodprofiler for lettere kunne se forandringer i hemakroitt nivået. dette er svar til Anders under. ift lemond, leste du innlegget om han over her, forskjell på dop før etter epo hvordan han var favoritt før han gikk tom. det viser at han ikke brukte epo garantert. og som sagt andre preparater er for litt traskere restitusjon, og er mulig å slå rene…..

 4. Som jeg skriver er ordet «helt» litt upresist om Landis. Poenget mitt er at han var mannen som fikk denne saken til å rulle. Resultatet? Han måtte inngå et forlik om å betale tilbake millioner av kroner til de som hadde støttet saken for å renvaske ham. Å gjøre det han gjorde i april og mai 2010 var ikke enkelt – men uten hans brev til USADA hadde aldri denne saken endt der den ender. Da hadde mange fortsatt trodd på Lance Armstrong.

 5. hele poenget med denne saen er at alle andre skal bli sett på som juksemakere, mens «stakkars» Lance kommer unna med det som å hatt et sofistikert dopingnettverk. Jeg er sikker på at dette nettverket står for at Landis, Alberto, Scleck etc, har testet positivt. Han har tjent mill.på mill pådette faenskapet og det bør straffes. f.eks bare en klekkelig bot. ta fra de pengene så blir det stille

 6. det værste var han ved et par anledninger tysta på andre utøvere når de slo han, bla hammilton lol. at ikke han blir dømt som marion jones er helt spes (den straffesaken som ble henlagt ift å bruke us postals penger på dop), men når man har et nettverk som inneholder å spille golf med bill clinton, er det vel mulig få til det meste… håper man kan ta ut tiltale mot han ift mened og han virkelig får smake på litt «hard time» 🙂

  og hvorfor skulle andre folk som ikke har blitt tatt og lagt opp, frivillig melde seg som vitner og tilstå bruk og ødelegge ryktet som atlet pluss risikere vannvittige represalier fra armstrong og hans nettverk. jeg tror forresten at hadde kjærgård vært så naiv som han hevder tror jeg man må ha så lav iq at man rett og slett ikke kan klare å sykle….

 7. Hvaa ! Floyd Landis som helt….. Den va vel drøye.. Syns ikkje någen av de andre doparene e noken heltar i det heila tatt eg.. For meg e heltar nåko ærbart og noke eg ser opp te, og for å sei det sånn, Landis e vel mange mil unna den kategorien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *