Ingen grunn til å være overrasket

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Lance Armstrong (t.v.) og Steffen Kjærgaard. (foto: Scanpix)

At Steffen Kjærgaard omsider kaster kortene er på sett og vis overraskende. At han har brukt doping i løpet av karrieren er ikke like sjokkerende.

Den avtroppende landslagssjefen har i flere år nektet for å ha gjort noe galt. Han har ristet på hodet og skyldt på sin egen naivitet. Da jeg snakket med Kjærgaard for halvannen uke siden følte han seg idioterklært av det norske folk.

I dag vet vi at stempelet er selvforskyldt.

For Steffen Kjærgaard har visst hele tiden. Han har forstått hva som skjedde i US Postal, der han syklet med degraderte Lance Armstrong.

De siste dagene har jeg selv fått informasjon om Kjærgaards kobling til en belgisk lege – Georges Mouton – som har gitt rytterne sine forbudte stoffer. Jeg rakk aldri å konfrontere Kjærgaard med opplysningene, og høre hans versjon, før nyheten sprakk i formiddag.

Noen vil mene det er bra at Kjærgaard nå forteller om sin egen fortid. Andre vil mene det er feigt å vente til dagen etter Armstrongs fall.

Faktum er uansett at han har løyet gang på gang gjennom flere år. Han har sett norske journalister – meg selv inkludert – inn i øynene og sagt noe annet enn sannheten.

Innrømmelsen kommer naturligvis ikke frivillig. Den er et resultat av det vi har sett de siste månedene, der amerikanske antidopingmyndigheter har revet bildet av det gamle US Postal-laget i fillebiter.

Til slutt sto Kjærgaard igjen ribbet for troverdighet. Da lønte det seg plutselig å legge kortene på bordet. Regnestykket gjorde det mest hensiktsmessig.

51 tanker om “Ingen grunn til å være overrasket

  • Mener rimelig godt å huske dokument2 sin dokumentar om norges OL leir fra Lillehammer.. var vel rimelig mye suspekt der. Men klart, det finnes jo ingen langrennsløpere med O2 fra 85- 96 som jukser.. Hadde vært spennende om vi hadde sett like hardt inn i oss selv..
   To digresjoner.. Når hele finnland var dopet, rulet vi fremdeles!
   Tysse saken.. vi hjalp han for alt til OL.. heia Norge!

 1. Hmmm bare lurer på om ikke store legender som Greg LeMond og Miguel Indurain også var dopet under Tour de France?? Tror vel egentlig det ja!!!

  Hvorfar tar ikke UCI seirene fra Bjarne Riis, Jan Ullrich og Marco Pantani som alle har innrømmet doping eller blitt tatt??
  Samtidig kan man jo spørre om ikke også Alberto Contador ikke også skulle ha lidd samme skjebne som Lance Armstrong…..

  Desverre tror jeg nok mange av de store heltene på sykkel på 80 og 90 tallet også var gjennomsyret med dop!!

  Er det noen unskyldning at de andre var dopet, så derfor måtte jeg også gjøre det for og hevde meg i feltet…. ?? Nei, er min mening….

  Uansett sykkelsporten er tjent med at det tas grep, men jeg synes ikke de som har stått fram som syndere skal få billigere straff… Det legitimerer jo fortsatt bruk av doping, blir man tatt er det bare og legge kortene på bordet og samarbeide med dopingjegerne. Er man heldig så får man 6 mnd karantene. Nei, la det bli livsutestengelse for doping, da først får man kanskje bukt med problemet.

  • Greg Lemond anses af mange som de sidste «rene» Tour de France vinder. Dels fordi han var en af de første professionelle cykelryttere som tog et stærkt standpunkt imod doping, noget som blandt andet har ført til velpublicerede fejder med Lance Armstrong og Floyd Landis. Dels fordi at hans sejre i Tour de France var før EPOen for alvor gjorde sit indtog i sporten (1990). De sidste tre år af karrieren kunne han ikke matche et felt der i stigende grad kørte på EPO.

   Det er relativt velkendt (ihvertfald blandt de som undersøger doping) at Indurain var dopet. Han blev allerede som 22-årig testet af den berygtede Dr Conconi, og Banesto betalte i en årrække Ferrara instittuttet det der svarer til hundredetusindevis af Euro for den optimale præparation af Indurain og hans centrale hjælperyttere. Disse betalinger er en del af bevismaterialet mod Conconi i Ferrara sagen. På et tidspunkt forsøgte Banesto også at tilknytte centrale hjælpere fra Ferrara instituttet (hvor også Dr Ferrari arbejdede) fast til holdet som holdlæger. Med andre ord er sandsynligheden for at Indurain ikke var dopet noget nær nul.

 2. En «ubetydelig» syklist har ikke så mye å si i det lange løp.
  Det blir mer spennende å høre om de norske langrennsløperne og skøyteløperne på 90-tallet.
  De brukte sannsynligvis akkurat samme metoder.

 3. Det som er det verste er at så voksne mennesker står på riksdekkende tv i beste sendetid lyver som små barn. Dette viser tydelig at det har fått senskader etter all juksingen.

 4. Tror personlig at Steffen Kjærgaard er en utmerket og god person som på en måte er blitt dratt inn i noe han ikke har kunnet komme ut av.
  Fordømmelsen han utsettes for nå kommer til å bli massiv og det er spennende å se hvem av de «gamle» syklister som tør, å stå frem å ta Steffen.
  Dag Erik ser jeg er veldig forsiktig og det er kanskje fornuftig av han.

  • Dag Erik Pedersen hadde hjerteinfarkt før han var 50 år. Det er sjelden.
   En av de vanligste årsakene til hjerteinfarkt hos unge menn er bruk av anabole steroider…

    • Steroider, HGH, Kortison og diverse, same shit… (anabol effekt)
     Med dagens mer finmaskede antidopingsystem, har steroidene som eventuelt (høyst sannsynlig) Dag Erik og den enda mer undvikende broren Atle tok i bruk, nå har gått ut på dato…

  • Han startet jo dopingmisbruket på eget initiativ, noe som gjorde at han fikk tilbud om å sykle for US Postal. Så det blir vel feil å si at han har blitt dratt inn i dette …

 5. Dette viser hvordan en elendig pressedekning har gjort jukset mulig. Artikkelforfatteren fikk vite om tilknytingen til Mouton for noen dager siden? Denne koblingen har vært kjent siden dokumentaren «Danskerlægen» kom ut for 12 år siden. I dokumentaren kan kjærgaard sees på en liste over legens klienter. Hadde mediafolk hatt ett eneste kritisk fiber i kroppen hadde denne saken vært ute av verden mange år før Kjærgaard noen gang kunne bli norsk sportssjef. Isteden har media vært heiagjeng og nyttige idioter for doperne.

  • Jeg vet ikke hva som har skjedd med journalistutdanningen, fakta er ihvertfall at vi har ingen gravende, undersøkende, inn til margen journalister igjen. Slike som graver og graver til sannheten kommer fram, det virker som om de er redd for sannheten. Til sammenligning med danske Ekstrabladet som har som motto » vi tør hvor andre tier » så er norske aviser tannløse, redde. Det virker som om de må ba en skreddersydd 100 prosent sak før de tør og kjøre den. hva pokker skal vi med en presse som er mere opptatt av om hun eller hun viste trusa under skal vi danse, det har vi jo Se og Hør til.

  • «Danskerlægen» til side, Sykkelbloggens innhold viser at Anders Christiansen i VG har langt over middels god kjennskap til dopingspørsmålene i sykkelsporten og legger vel egentlig lite i mellom når han skriver om disse tingene. Hvis Phil Ligget er det ekstreme ytterpunktet i «nyttig idiot» kategorien (vanskelig å finne værre), og Paul Kimmage/David Walsh tilsvarende i «oppegående» kategorien, så mener jeg at Sykkelbloggen og Christensen ligger ganske bra plassert på rett ende av skalaen.

   Tror man også bør ha i mente at VG er en dagsavis og ikke et sportsblad med spesielt fokus på pedaltråkkere. Det er sikkert svært mange, for sykkelinteresserte, artikler som kunne vært skrevet, men som stort sett ville truffet menigmannen midt i k-krysset. Den internasjonale «fagpressen» innen sykkel har langt mer ansvar. Der har de aller fleste (men noen meget hederlige unntak) sviktet i alle disse årene med fusk og fanteri.

  • Håper ikke du er like dum som du virker å være her. Som sagt så har det aldri eksistert grunn til å mistenke kjærgaard. At alle var overrasket over at Kjærgaard ikke var dopet i US Postal understreker det.

 6. Tror vi skal være forsiktig og dømme han for mye, han var aktiv i en sportsgren der det var/er mere vanlig og dope seg enn å ikke gjøre det. Syns det er helt bortkastet og begynne og grave i fortiden i denne sporten og heller konsentrere seg om de løpene som kommer. Er nok ikke bare sykling det var vanlig og dope seg for noen år siden. Vi har nok mange kjære idrettsutøvere som på ett eller annet tidspunkt har vært dopet (bevist eller ikke) .

 7. Kjærgaard fikk kjennskap til doping gjennom sin tid i TVM.Dette var vel Dag Otto Lauritzens siste lag før han la opp?Er vel da interresant å høre hva Lauritzen har og si?

 8. Ingen bombe akkurat. Det som gjorde mest vondt/inntrykk på pressekonferansen var sykkelpresidentens idiot-forsvar av Pat McQuaid. Mulig det er slik at forbundsledere er best tjent med å støtte regimet i UCI, kanskje bedrer man sjangser til å få arrangere mestersskap etc. Hva vet jeg. Kanskje finnes det andre bakenforliggende årsaker. Men, dersom slike faktorer ikke er tilsted er mitt spørsmål; hvilken planet kommer Tiedeman Hansen fra? Kan han ikke lese? Klarer han ikke tenke kritisk? Er han kognitivt begrenset på noen måte? Er McQuiads gjentatte forsøk på å torpedere USADA, ispedd klare indikasjoner på korrupt praksis, helt ok fordi UCI og Pat snur til slutt, og først når de har ingen annen utvei? Hvordan i alle dager kan man lire av seg forsvar for McQuaid i lys av all den tilgjengelige informasjonen?

  Han er altså sinna på SK for dopinga hans og for at SK ikke stod frem tidligere. Men støtter samtidig øverste leder i sykkelsporten som er sterkt delaktig i at ukulturen har vært vanskelig å motarbeide. At McQuaid har gjort endel bra etter at han kom inn i 2006 holder ikke så lenge mye annet er svært suspekt. Av UCI SKAL vi kreve at ALT de foretar seg tåler dagens lys og er i tjeneste av en REN sport.

  Dette er enten idioti eller mangel på et godt kalibrert moralsk kompass. Eller begge deler.

 9. Hva med Hinault? Eddie Merckx? LeMond? Indurain?

  Eddie testet positivt mange ganger i sin karriere. Argumentet er vel vi visste ikke bedre..

  Sett en strek, Tror topp 10 i TdF har konkurrert med like forutsetninger i lang tid…

 10. han sier at det er samvittigheten som fikk han til å fortelle. jeg opplever det som å ha blitt drevet fra skanse til skanse gjennom media over tid, i tillegg sier forfatter av bloggen noe om koblinger til en lege. Ingen trodde han var ren, også prøver han å si han har samvittighet og det får han til å fortelle. piss, det gjør han egentlig til en enda mindre person for meg, prøver til siste rest å få sympati med tårer etc. kunne sagt type :

  ok ingen tror meg, masse indisier og nå til og med tilnærmede beviser. ja jeg dopet meg

  jeg ville snes det hadde vært mer ærlig og realt enn gråte en skvett og jeg har så dårlig samvittighet jeg ikke orker bære lenger….

 11. Calling Kurt Asle…..

  Nå er det på tide du og står frem. USADA-rapporten beviser hvor dypt i dopingdritten Bjarne Riis og CSC stod.

  Null troverdighet i mine øyne. 🙁

 12. Doping ikke bare innen sykling
  Under et internasjonalt friidrettsstevne på Bislet på slutten av 1970-tallet sto jeg å samtalte med en av banemannskapene i bakgården på Bislet. Da kom en kjent mellomdistanselöper bort til Norsk Folkehjelp og fikk et krus vann. Deretter gikk han inn i bakgården å svelget en del tablette og et krus vann. Ca en halv time senere satte han verdensrekord.

  Under OL på Lillehammer i 1994 var det i det minste en norsk deltager som burde värt undersökt nermere da hans prestasjon var mer enn mistenkelig. Denne utöveren hadde dessuten muligheter til og tilgang til dopingmidler

  • ..ja f.eks, der ha vi og en, pluss en om ble nr 15 eller noe sånt i NM på ski 15 km og blir OL-mester isamme displin 2 uker senere, merkelig asså…det skal ikke være mulig

  • ja jeg skjønner vem du sikter til. den utøveren var overlegen i sin idrett under OL og la opp som utøver samme året litt mistenkelig.

 13. En ting er at han dopet seg, det er selvfølgelig ille. Men når man er del av en slik kultur som tydeligvis fantes på den tiden så senkes terskelen betraktelig for å la seg friste.

  Personlig så synes jeg slikt som dette er like ille:
  http://nrk.no/sport/sykkel/1.8368715

  Om han absolutt ikke var klar til å innrømme noe, så kunne han avvist å kommentere påstandene hennes eller sagt noe så enkelt som at «jeg kjenner ikke til noe av det hun snakker om». Men kynisk å prøve og ødelegge ryktet til en man vet snakker sant er rett og slett for jævlig.

 14. Jeg har lenge reagert på at de som velger å dope seg blir kalt «juksemakere». Det oppfatter jeg som et forsøk på å gjøre det hele mindre alvorlig.
  Jeg synnes en mer passende betegnelse er «kjeltringer», «kriminelle idrettsutøvere» (de doper seg og får økonomisk betalt for det) eller «landssvikere» (de setter sin idrett og sitt land i vanry).

 15. Forrige sportssjef i NCF var Svein Gaute Haugestøl. Han var lagkamerat med Kjærgaard i Chicky World
  Han forteller til Aftenposten at de ble tilbudt EPO der i 1998 -99, men at han takket nei.
  men han visste at Kjærgaard brukte det og sa ikke et pip da Kjærgaard overtok som Sportssjef etter han i 2006.

  Og Kjærgaard sier at EPO bruket under Chicky World perioden var på eget initiativ. Ikke i regi av laget.

  Dette stinker. Hva slags sportssjefer er det NCF har hatt de siste 12 år?
  Slike karer skal lede unge syklister på landslag.

 16. Dag Otto…TV 2 sporten sin mest brukte mann når det gjelder alt innen sykkelsport og tv2’s tour de france ansikt…. Merkelig å stille du har vært i det siste….skulle likt å hørt hva du har å si. Du har vel ikke prøvd litt godteri du og vel….

 17. Nå forventer jeg at at slike mediar som bla. Tv 2 ikke hauser opp denne dopidretten ved å vise mange timer av utøvere som doper seg og juger så det renner. Håper alle norske syklister tar seg en titt i speilet og kan si til seg selv at «jeg er ren». Jeg har mistet all troverdighet til denne sporten. ( Hvis man kan kalle det en sport.) Jeg tror andre utøvere og da også norske ikke er rene. Hvorfor skal store satsningslag betale en utøver som er ren flere millioner kroner i året for 40 ende plasser da lagene ønsker å vinne. Det tror jeg ikke noe på.

 18. «Innrømmelsen kommer naturligvis ikke frivillig. Den er et resultat av det vi har sett de siste månedene, der amerikanske antidopingmyndigheter har revet bildet av det gamle US Postal-laget i fillebiter.»

  Det er en måte å se det på. Han sier jo selv at han helst hadde tatt med seg denne saken i grava, og at Armstrong/US Postal saken har noe med hans innrømmelser å gjøre blir derimot latterlig spekulasjon.

  Er du virkelig så tjukk i hodet, Anders K. Christiansen, at du hadde likt å se dette blitt avslørt midt i sesongen og skapt ekstra unødvendig stress rundt utøverne våre i VM for eksempel?

  Kan det være en liten mulighet for at akkurat etter sesongslutt ble valgt av helt andre årsaker enn bare fordi hans gamle lag blir avslørt?

  Dessuten er det ikke bare Steffen kjærgaard som har sett deg i øynene og løyet. Alle mennesker som blir intervjuet av dagens mediefolk bør lyge 99% av tiden, fordi dere klarer ikke skrive sannheten uansett.

 19. Eneste måte å få stoppet dopingen på,er å ribbe dem fullstendig for alle penger dem har tjent.Enten det er startpenger eller pengepremier,reklamepenger,dette er penger dem har tilegnet seg på ulovlig (juks) måte.I tillegg bør dem få straffetillegg på På lik linje som andre som jukser på skatten og blir tatt.

 20. hei. Har ikke sett denne før nå. Helt feil Christiansen. Det var veldig stor grunn til å være overrasket. Kjærgaard har ikke så mange toppresultater og har heller ikke de store resultatene. Bare der har du flere feil allerede. Ser at du nevner US Postal. Kun den innerste sirkel fikk tilgang til doping i US Postal. Ny feil av deg.

  Det var dog veldig overraskende at han hadde dopet seg i Chicky world, men det forteller mest om det laget. Ribbet for troverdighet? Hva er det du røyker? Det har aldri eksistert noen grunn til å mistenke Kjærgaard som verken har de store resultatene og var heller aldri en del av den innerste sirkel i US Postal. Så det var stadig en like stor bombe. Kjærgaard kunne holdt munn i all evighet uten at man kunne vite at han hadde dopet seg. Alle som mistenkte han understreker dette ved at de trodde han hadde dopet seg i US Postal. Ergo, så kunne han holdt kjeft i all evighet. Det gjorde han ikke, det skal vi være glad for.

  Og til alle idioter som beskylder nordmenn for doping:Det finnes ingen grunn å mistenke noen nordmenn for doping. I Norge har vi flotte verdier og har heller ikke så mange store resultater. Ingen av de er heller særlig oppsiktsvekkende. Skriver den siste setningen kun fordi idioter kan få for seg å kommentere diverse ting allikevel. Det er ikke særlig oppsiktsvekkende at ett dopfelt tar hviledager slik at man kunne vinne fjelletapper!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *