Tar Kimmage feil om Edvald?

FORNØYD: Edvald Boasson Hagen, her på Korsika fredag, trives i rollen sin i Team Sky. Det kan ikke Paul Kimmage forstå. Foto: Scanpix

FORNØYD: Edvald Boasson Hagen, her på Korsika fredag, trives i rollen sin i Team Sky. Det kan ikke Paul Kimmage forstå. Foto: Scanpix

KORSIKA (VG Nett) Ai-ai: Paul Kimmage er tilbake i sirkuset. I går tok den irske journalisten ordet under pressekonferansen til Team Sky: «Hva har dere gjort med talentet hans, gutten har stagnert fullstendig som syklist» lød budskapet.

Etterpå registrerer jeg at enkelte forsøkte å latterliggjøre Kimmage, blant annet på nettsamfunnet Twitter.

Det er, i mine øyne, en øvelse i arroganse som går Paul Kimmage sin en høy gang.

For hvor feil er det å stille det spørsmålet iren stilte?

Dersom man ikke kan diskutere sport, hvorfor holder man på da? Er ikke det selve kjernen i sykkelsporten: Analysene, tankerekkene, diskusjonene?

Kimmage er alt annet enn alene når han stiller spørsmålet: Kunne Edvald Boasson Hagen fått til enda mer på sykkelsetet enn han klarer i Team Sky? Samtidig blir den irske journalisten litt unyansert på veien.

Urettferdig sammenlikning

Blant annet når han blander inn Eddy Merckx. For å tro at det skal komme noen ny Eddy Merckx i sykkelsporten anno 2013, blir veldig feil. Det er ikke lenger mulig å dominere sykkelsporten så intenst og så bredt som belgieren gjorde i glansdagene.

Derfor er også sammenlikningen feil. Og den gir ammunisjon til Kimmage sine kritikere. Den lar dem ta fokuset bort fra det han egentlig spurte om.

Kimmage har gjort den feilen før, i enda større proporsjoner: For noen år tilbake, idet Lance Armstrong var på vei tilbake i sykkelsporten, kalte han amerikaneren «kreften i sykkelsporten». Det ga Armstrong, som den gang fortsatt ble hyllet av en hel verden, en gyllen mulighet til å spille ut sympatikortet.

KRASS: Journalist Paul Kimmage. Her under Tour of California i 2009. Foto: AP

KRASS: Journalist Paul Kimmage. Her under Tour of California i 2009. Foto: AP

Og tilbake satt Kimmage med et litt klønete ordvalg. Men bildet han hadde brukt var egentlig ganske godt, siden Armstrong på mange måter var en ond kraft som infiserte sporten i det stille innenfra. Spot on.

Men å bruke det om en tidligere kreftpasient – en som vet å forsvare seg med alle midler – var kanskje ikke så elegant. Enda mindre taktisk smart.

Tilbake til Edvald. Verden er nok ikke så svart-hvit som Kimmage kanskje legger opp til i spørsmålet sitt. For det første: Edvald Boasson Hagen er en fenomenal rytter fortsatt. Han har en kapasitet som overgår de fleste.

Kunne vunnet mer

Det er bare to år siden opplendingen vant to etapper i løpet av ett og samme Tour de France. Den gangen var han 24 år gammel. I dag er han mer markert. Rytterne rundt ham, konkurrentene, vet hvem han er. Og de lar ham ikke stille like enkelt lenger.

Så kan man stille spørsmålet: Kunne Edvald Boasson Hagen vunnet mer om han syklet for et annet lag enn Team Sky? Svaret er nok «ja».

Det britiske laget er knallsterkt på alle fronter. Nordmannen får egne sjanser med ujevne mellomrom, men må samtidig forholde seg til lagets ambisjoner – som spenner vidt. Sånn er livet i denne idretten.

Nå er han 26 år gammel. Han kan fint sykle i ti år til, og er sånn sett i posisjon til å bli tidenes mestvinnende norske syklist i løpet av karrieren. Kanskje burde han utfordret seg selv og byttet beite på sikt.

Men jeg er slett ikke sikker på at det skjer: For Boasson Hagen trives der han er. Jeg er overbevist om at han liker seg i Sky-miljøet, han nyter tryggheten, den gode lønnen, det engelske språket og hverdagen med at han kan bo hjemme i Norge.

Om han har det tydelige kapteinsemne i seg, det lille genet som kreves for å organisere, kreve og regjere, vet jeg rett og slett ikke. Thor Hushovd har det. Edvald: I éndagsritt, joda. Men som eneveldig hersker i et lag? Tja.

I dag virker han mest av alt fornøyd med tingenes tilstand. Han ønsker fortsatt ikke å spesialisere seg som syklist, som flere har rådet ham til å gjøre. Paul Kimmage antyder manglende ambisjoner, men dersom det er dette som er Edvalds hylle i sykkelverden, så tenker jeg «so be it».

Jeg klarer nemlig ikke å se for meg 26-åringen på et fransk-, spansk- eller italiensk lag. Og da er valgene brått litt færre.

På Twitter i går kveld var det et par sykkeltilhengere som kritiserte timingen for Paul Kimmage sitt spørsmål. Man bør ikke stille den type negative spørsmål rett før en Grand Tour, mente man – og anklaget iren for å være PR-kåt.

Jeg sliter med å være enig: Dette er idrettsutøvere som sykler verdens største sykkelritt. De tjener mange millioner kroner i året. De er en del av underholdningsbransjen. Chris Froome, Edvald Boasson Hagen og Alberto Contador er ikke sendt til Korsika for å ha det gøy som privatpersoner. De er her som ledd i et produkt.

De skal skape blest og vise frem sponsorlogoer.

Da må det være lov å stille spørsmål og skape en interessant debatt. Det klarte i det minste Paul Kimmage.

@VGNettAnders

 

15 tanker om “Tar Kimmage feil om Edvald?

 1. Problemet til Edvald er at han er norsk. Et engelsk lag kjører for en engelskmann, italienske lag for en italiener, franske lag for en franskmann osv. Dette gjelder spesielt for de store tourene. Så får de sine sjangser innimellom!
  Edvald kunne klart blitt en sammenlagtrytter, men kommer aldri til å få muligheten i Sky. Så må han ville det selv. Han virker lykkelig som hjelperytter, da er nok ikke ambisjonene større dessverre.Finnes ikke noe større enn å vinne tour de france for en sykkelrytter, nå er det kanskje mulig også uten kunstig tilsatte næringsstoffer!

 2. Ingenting skjer dessverre med Hr Boasson Hagen før vi får stablet et norsk topp-lag på beina. Vi må få Hr Røkke sykkelinteressert!

 3. Det er på tide for norske sponsorer å få opp øynene, for er det noe vi kunne trengt er det et norsk WT lag. Sykkelinteressen i Norge vokser seg bare større og større, og også for Edvald sin utvkling ville dette vært perfekt..
  Fått samlet Edvald, Hushovd, Nordhaug, Kristoff, Rasch, Laengen, Bystrøm, Svendsen etc. på et norsk profflag, så kan man heller ha utenlandske hjelperyttere.

  Jeg lever nok bare i drømmen, men dette hadde vært sykt om det noengang kommer til å skje.

 4. Fin artikkel, og jeg er enig i det meste. Det er ikke første gangen at det blir stilt spørsmålstegn ved bruken av Edvald. Jeg husker blant annet en etappe fra fjorårets Tour der Vacch/Adamsson på svensk Eurosport kommenterte at de synes det var trist å se Edvald taue foran i hovedfeltet i begynnelsen av fjellene.
  Jeg er uenig i de som vil at Edvald skal bli en etapperytter. Han er skapt for klassikerne på våren. Bare synd det er en slovak som har de samme egenskapene.

 5. Enig i mye av det både du og Kimmage sier. Har selv i flere år nå lurt på når Edvald virkelig skal få ut sitt antatt enorme potensiale. Han ble snakket om som den nye ditt og den nye datt. Gutten har utvilsomt et enormt talent, og jeg har de siste årene derfor ventet spent på hvilke retning Edvald skulle utvikle seg. Hvilken rytter skulle han velge å være. Det er ingen tvil om at han med de rette grepene kunne blitt en solid sammenlagtrytter. Eller han kunne blitt en god sprinter, eller han kunne blitt en fenomenal klassikerrytter, eller han kunne blitt en fenomenal temporytter, eller han kunne bli en fenomenal hjelperytter, som er nokså god på alle de nevnte egenskapene og som derfor får sjansen litt her og litt der. Det er det siste han har endt opp med å være. Litt synd synes jeg. Det får meg til å spørre om det er Sky sin skyld at Edvald kanskje har stagnert litt, eller hatt manglende utvikling. Eller er det gutten selv som setter begrensninger? For meg kan det virke som han enten ikke aner selv hvilken type rytter han vil bli, eller at rett og slett er veldig fornøyd med å være en god allrounder og vinner enkeltløp nå og da, istedet for en spesialist. Jeg sitter med en følelse av at han ikke selv bryr seg så hardt hvilken vei han skal/burde ta. Jeg tror at hadde Edvald hatt råskapen og personligheten til Kristoff, så hadde vi sett Edvald som verdens beste sammenlagt/spurter/tempo-rytter(Velg det du ønsker). Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror egentlig ikke Edvald noen gang kommer opp på det nivået vi alle tror og håpte på han skulle komme på og at han derfor går glipp av mange seire han «egentlig» burde tatt.

 6. Det er så viktig for sykkelsporten at sånne som Kimmage finnes. Det å løfte blikket å se og deretter si ting som gir en annen vinkling. Jeg er enig med Anders ..det er jo slike spørsmål som hever sykkeldebatten.

  Her mener jeg at norske sykkeljournalister svikter.( med unntak av Mats Kaggestad han ser ut til lært noe av Kimmage) De er ikke flinke nok til å løfte blikket å se hva er det som faktisk skjer i sporten, det blir mye hyllest og selvfølgeligheter. Jeg tror det gleder mange norske «tifosi» at denne diskusjonen kommer og vi venter på flere !

  Når det gjelder Edvald tror jeg han har mye rett. Edvald kunne og skulle vært satset på i mye større grad enn det Sky har gjort men det er mulig at dette har vært et bevist valg også fra Edvalds side..

 7. Jeg er veldig glad i å sykle, men har aldri stilt opp i en eneste konkurranse. Jeg kan sykle fort og lenge! Jeg skrur på sykkelen med kunnskap og glede. Jeg bruker mye tid på sykkelteori, både trening og mekanikk.
  Min drømmejobb er å sykle rundt på verdens fineste sykler med verdens beste kolleger…………………………………..jeg har ikke behov for å vinne noe som helst. Å stå på et podium og sprøyte champagne på forbipasserende frister ikke. Snakke med journalister er direkte ubehagelig. Jeg kan si jeg liker å vinne, men mener det egentlig ikke.
  Å være glad i idrett betyr ikke alltid at det er seierne du lever for.
  La de seierssultne ta seg av det, og la meg sykle rundt i mange land med millionlønn!
  Bedre kan man ikke ha det!!…………….ikke sant Edvald?

 8. Helt klart. Personlighet, karakterstyrke og ambisjoner har alt å si for om en idrettsutøver greier å omstille talentet og hard jobbing til titler, mesterskap og seire. Dessverre ser vi at mange norske idrettsutøvere har en altfor defensiv holdning til hva de selv kan oppnå. Tenk dere hva Edvald kunne oppnådd med Henrik Ingebrigtsen sin offensive holdning? Vi får håpe vi tar feil og EBH omsider finner ut at han har lyst til å satse på egne sjanser i et annet lag.

 9. The real issue at play here is not the Edvald Mercx comparisson, Kimmage is using this as a means to attack Brailsford and Team Skys team leaders i.e. Wiggins and Froome. So instead of taking the one of the greatest natural talents, EBH, and developing him into the next TdF winner, they take a relatively unkown rider with little or no GC success and turn him into the worlds best rider. Given the jounalistås past, I do not think Kimmage believes in fairy tales.

 10. Denne diskusjonen er kansje ny i norske medier, men på internasjonale sykkelnettsteder har jeg flere ganger sett at sykkeljournalister stiller spørsmål om hva som skjer med supertalentet Boasson Hagen.

  Kanskje er det en avsporing å snakke om at han burde vært sammenlagtkandidat i grand tours? Det er ikke sikkert det noen gang var realistisk. Sykling er uansett mye mer enn sammendraget i etappeløp. Mange kapteiner i touren satser ikke på sammendraget. Mange superryttere er også hjelperyttere i touren (som Cancellara har vært mange ganger).

  Det jeg uansett syns er rart, er at EBH ikke har blitt bedre. Som 21- og 22-åring vant han mange spurter og tempoetapper. Han slo Cancellara og Martin på tempo i mellomstore ritt. I NM 2009 slo han nr 2, Arvesen, med over tre minutter på tempo i NM. Rett etterpå ble Arvesen nummer 39 på en 15 km prolog i touren, ca. ett minutt etter vinneren. Er Edvald en bedre spurter og temporytter per i dag enn han var som 21-åring? Jeg tviler. Det er altså ikke bare snakk om at han ikke har spesialisert seg, men at han faktisk har stått stille også som allrounder. Nå blir han bedre markert sier mange. Greit det, men saken er at mange i Europa var oppmerksomme på Edvald også da han vant en haug av løp for fire år siden. Etter tre etappeseirer i Tour of Brittain skulle man vel tro resten av feltet forstod hva slags rytter de hadde med å gjøre, men Edvald vant fire etapper det året.

  Edvald er en god rytter i dag, det er det ingen tvil om, men har han hatt den utviklingen man kunne forvente utfra resultatene som 20- til 22-åring? Nei, det syns jeg ikke. Ikke at det er noe enestående ved det. Mange talenter slår aldri helt til, men EBH er likevel fortsatt så ung at det er mulig at det fortsatt kan skje. Men da må han kanskje gjøre noe annerledes?

  • Riktig, han herjet tidvis med konkurrentene f.eks i giroen, at utviklingen hans har stoppet de siste årene er åpenbart.. i klassikerne har han ikke vist noe kjørestyrke og der er selvfølgelig skuffende…

 11. Vel, hvor Kimmage tok feil er vel mer om typen syklist. Jeg tror det var Kaggestad som et par aar siden nevnte at Hagen burde gaa ned i vekt for aa bli en sammenlagtrytter, men Hagen mente selv at han trengte de ekstra kioene for aa beholde sprinteregenskapene. Saa han har vel andre ambisjoner kanskje enn som sammenlagtrytter. Paa den andre siden er han ikke en rendyrket sprinter heller, og passer best paa litt hardere ettapper, og kanskje klassikere. Det er vel ikke det at Sky har gjort noe feil med ham. Siden det er et lag med sammenlagtambisjoner, kan de ikke bruke for mye paa aa vinne enkeltetapper. Og siden Hagen selv ikke ser ut til aa vaere interessert i a bli en sammenlagtrytter er det vel ikke saa mye som kan gjores,

 12. Skal du bli god, må det satses alt, og da nytter det ikke å prioritere venner og famille i Norge.. ”trene her i Norge”. Tor Hushovd sa dette for noen år side.

  Det neste steget vil kreve 100%, 24/7

 13. Det er viktig å være klar over følgende i denne diskusjonen; Sykkellaget Sky er sponset av selskapet Sky, og har to formål; å promotere selskapet, og å løfte britisk sykkelsport. Et delmål var å få frem en britisk vinner av TdF. Dette laget kommer aldri til å satse på en rytter som ikke er britisk, i allefall ikke i sin nåværende form. Gode norske ryttere/trenere (og andre ikke-britiske nasjonaliteter) er nyttige for dette laget, spesielt de som ikke har egne ambisjoner. Det er kanskje også dette Kimmage setter fokus på; skal man satse på det største talentet, eller det største britiske talentet.Kimmage er vel irsk, så han ser vel problemet her tydeligere enn britiske jounalister. I min lesing av britiske artikler om Sky, har jeg aldri sett Boasson Hagen nevnt.

  Om man er mer interessert i Sky, les dette;

  http://www.ft.com/intl/cms/s/2/7c178a76-dec1-11e2-b990-00144feab7de.html#axzz2XmIpvWZS

  Her står det bl.a;
  The Sky deal bridged both: on one hand it would become the main sponsor of British Cycling, which oversees the national track squad; on the other, it would commit £40m to set up Team Sky, a new road racing team with the goal of winning Britain’s first Tour de France

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *