Vil pallen se slik ut i Paris?

VIL PALLEN SE SLIK UT? Tejay van Garderen ble nummer fem som hjelperytter i fjor. Chris Froome (midten) er årets store favoritt - foran Alberto Contador (t.h.). Foto: PA Photos

VIL PALLEN SE SLIK UT? Tejay van Garderen ble nummer fem som hjelperytter i fjor. Chris Froome (midten) er årets store favoritt – foran Alberto Contador (t.h.). Foto: PA Photos

Å være skråsikker om hva som kommer til å hende i et treukersritt som Tour de France, er noe bortimot meningsløst.

Usikkerhetsmomentene for mange: Ryttere velter, noen har en dårlig dag, andre opplever tekniske problemer – og én og annen tvilsom sjel går i dopinggarnet. Derfor er oddsspill på Tour de France gjerne for bingo å regne.

På åpningsdagen i årets Tour, drister jeg meg likevel til å spå – eller gjette, om du vil –  følgende seierspall i Paris om drøyt tre uker:

1. Chris Froome, Team Sky
Den eneste som peker seg ut som en stor favoritt. Imponerte med en andreplass i Spania rundt i 2011, der han kanskje hadde vunnet om han ikke hadde vært hjelperytter for Bradley Wiggins. Deretter tråkket han inn til en ny andreplass i fjorårets Tour – også denne gangen som Wiggins-hjelper. I år er Bradley Wiggins tilskuer, og alt ligger til rette for Froome. Sky-kapteinen har syklet fem etapperitt i år, og vunnet fire av dem. Det er for en maktdemonstrasjon å regne. Imponerte så sent som i Criterium du Dauphiné tidligere i juni.

2. Alberto Contador, Saxo Bank
Spanjolen peker seg ut som den klare utfordreren. Han har vunnet Tour de France to ganger tidligere, og vet hva dette handler om. I år har den biffglade Saxo Bank-rytteren et bedre lag rundt seg enn han har hatt noen gang tidligere: Roman Kreuziger og Michael Rogers er sterke tilvekster. Sistnevnte har syklet for nettopp Froome, og kjenner motstanderens svakheter. Jeg er overbevist om at Contador er revansjesugen, etter å ha sett fjorårets Tour fra sidelinjen på grunn av dopingdommen fra 2010. Samtidig: Spanjolen har ikke vært i nærheten av formen til Froome i år. I Criterium du Dauphine endte han fire og et halvt minutt bak briten – i løpet av en drøy uke. Så får vi se hvor godt forberedt han er når Tour-starten går på Korsika lørdag formiddag. Contador lover at han skal gi Froome tøffere kamp enn sist. Det indikerer offensiv kjøring og et ritt preget av action i fjellene.

3. Tejay van Garderen, BMC
Her er det mer åpent. Jeg kunne nevnt Joaquin Rodriguez (Katjusja), Cadel Evans (BMC), Alejandro Valverde (Movistar), Ryder Hesjedal (Garmin eller Richie Porte (Sky). Men jeg kjører en bingolanding på Van Garderen – som i utgangspunktet er hjelperytter for Cadel Evans. Evans vant rittet i 2011, men må tåle skepsis fra denne kanten i år. Hvilket jeg tror han lever ganske så greit med… I fjor var han plaget av sykdom og ble slått av nettopp Van Garderen. I år kommer Evans rett fra en knalltøff Giro d’Italia. Og selv om kapteinen mener å ha gode erfaringer med dette tidligere, så tror jeg rett og slett ikke på fortellingen om at en tøff treukers Giro i mai, er optimal Tour-oppladning i juni/juli. Van Garderen er god på tempo, har et bra lagtempolag i ryggen, har vist seg stabil tross ung alder – og har forutsetningene som skal til for å lande på podiet i Paris søndag 21. juli. Men joda: Dette tipset er hakket mer sjansespill enn de to foregående.

Hvor er Andy Schleck? spør kanskje noen. Det er det mange som lurer på. Det vil si: Rent fysisk er han på startstreken i formiddag. Men hvor han står sportslig er mer usikkert. I fjor opplevde han et «annus horribles». Først veltet han og mistet Tour de France. Så ble broren Fränk dopingtatt. Andy Schleck skal deretter ha mistet lysten på å trene, og vist symptomer på depresjon. En periode klarte han knapt å fullføre sykkelritt over flere etapper. Nå sies han å være på rett vei, men i sammendraget er han trolig sjanseløs. Jeg tipper han satser på noen etappeseirer, samt kanskje yppe seg i kampen om klatretrøya.

Både tilskuere og journalister som følger Tour-en tett synes antakeligvis det er synd at Bradley Wiggins kastet inn håndkleet før årets ritt. Fjorårsvinneren slet med sykdom under Giro d’Italia, og skal også ha vært plaget av et kne – som angivelig gjorde en Tour-deltakelse umulig.

I journalistkretser er det slett ikke alle som tror på forklaringen. For stridighetene mellom Wiggins og Sky-kompis Froome skal ha pågått helt siden sistnevnte forsøkte å rykke fra sin egen kaptein i fjorårets ritt. I vår fortsatte de to hankattene å hvese til hverandre gjennom media – inntil ledelsen i Sky satte ned foten og gjentok budskapet om at Froome leder laget i Tour de France.

Deretter gikk det ikke lang tid før Wiggins måtte melde pass, mange uker før den første etappen på Korsika, med et – angivelig – vondt kne.

Er avgjørelsen faktisk tatt av Wiggins selv? Har Chris Froome sagt sin klare mening overfor lagledelsen? Er det Sky-boss Dave Brailsford som har trukket i trådene og tatt «Wiggo» ut av laget?

Stjerneforfallet kan paradoksalt nok ha styrket Chris Froomes sjanser:

For selv om Wiggins ville vært uhyre nyttig både på lagtempoetappen og i fjellene, så kunne han også blitt et uromoment. Så sterk som fjorårsvinneren er på tempo, så er det slett ikke umulig at han ville ledet Tour de France idet rittet beveger seg inn i Alpene, der alt skal avgjøres. Og hvordan skulle Chris Froome ha syklet da? Angrepet en lagkamerat som leder rittet?

Nå har den kenyafødte briten sitt livs sjanse, flankert av bunnsolide hjelperyttere. Og han har en løype som passer ham strålende, med fire målganger på toppen av høye fjell.

Den forrige kontrakten med Sky skal ha vært verdt anslagsvis fem millioner kroner i året, ifølge internasjonale medier. Det snakkes allerede nå om en ny avtale mellom Froome og Sky, dersom han gjør det bra i sommer. Ryktebørsen vil ha det til at kontraktsforlengelsen kan være verdt snaut 35 millioner kroner.

I året.

Det er med andre ord ikke bare jeg som er spent på hva som venter oss i jublileumsutgaven av Tour de France.

God Tour!

Twitter: @VGNettAnders

9 tanker om “Vil pallen se slik ut i Paris?

 1. God oppsummering, er veldig spent på hva gutta i Garmin vil finne på. Har» Reidar Hesjedal» funnet tilbake til formen sin fra ifjor? Hva med Dan Martin ? For ikke å snakke om den eneste som klarte å holde farta til Froome på siste fjelletappe i Criterium Dauphine i juni, A.Talansky. Tror nok Garmin er endel undervurdert iår og gleder meg til å se om de klarer å lage kaos i fjellene. Ellers blir det spennende med de to pro-continental lagene Europcar og Cofidis som begge har gode klatrere som kan blande seg i pallsammensettninga. Derimot tror jeg A.Valverde ,Movistar og J.Rodriguez fra Katusha vil få problemer med å få en topp 3 plassering på årets Tdf men dette er bare magefølelsen min som sier dette.Gleder meg som en unge til det starter senere idag

 2. Tour de Doping? Hva gjør Contador m fl her? Når Armstrong klarte å jukse i mange mange år… hva får folk til å tro at disse gutta er rene? Vil vi ikke tro? Vil vi ikke vite??? Vi kan i alle fall ta en øl og to i visshet om at vi som ser på er minst påvirket… god doptour…

  • Eneste forskjellen på sykkelsporten og andre sporter når det kommer til doping er at de tar testingen seriøst (er en grunn til at 40 russere blir tatt i doping de siste 3 ukene før hvert OL ettersom det er den eneste tiden andre sporter tester jevnlig). Så greit nok at du liker å spotte «tour de doping» men da håper jeg du holder den samme holdningen under hver eneste tour de ski?

  • Contador ble tatt for clenbuterol en astamedisin som står på dopinglista men ikke noe alvorlig greier han fikk 1 års utestengelse som mange mener var for lenge…kan da ikke på noen måte ! sammenlignes med Armstrongs systematiske EPO bruk over 10 år. Sannsynligvis er et noen dopede enkelt ryttere i feltet men den systematiske dopinga tror jeg er borte når man har fått luket bort dr Fuentes og hans kollegaer.

 3. Rart at ingen tenker på hva som skjer i Sky vis Froome ikke holder mål eller blir syk. Er Edvald Boasson Hagen neste mann å kjøre for?. Å vinne Dauphine er ikke nødvendigvis det lureste man gjør rett før touren. Jeg er ikke sikker i det hele tatt at Froome har beholdt trykket og formen

 4. Om Froome ryker ut av Touren eller på annen måte blir forhindret i en fremskutt plassering i kampen om den gule trøyen vil nok Sky kjøre for Richie Porte. Sannsynligvis den beste hjelperytteren i hele Tour-fjellet sammen med VanGarderen (er han hjelper for Evans eller har de en delt kapteinsrolle?)
  Sky har et lag som er bygget rundt sammendraget, og Edvald vil måtte figurere som hjelperytter i fjellene uansett om kapteinen heter Froome eller Porte. Ryker begge disse ut vil Sky måtte kjøre for etappeseiere, og her vil Edvald bli sentral. Forhåpentligvis vil Edvald få muligheten til å kjøre for etappeseiere tidlig i rittet. Muligheten for gul trøye bør være tilstede, ettersom etappe 2 og 3 vil skrelle av noen av de vasseste spurterne (Cavendish og Greipel), og Sky har et meget sterkt mannskap for lagtempo som blir kjørt på etappe 4.
  Dette blir spennende 🙂

 5. Ikke så langt unna mitt tips som er 1 Contador 2.Froome 3.Porte men jeg er mest spent på hva quintana hos Movistar kan gjøre i fjellene, han kan herje med konkurentene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *