Applauder denne mannen

TOUR-VINNER: Her er Chris Froome for snart tre uker siden på Korsika. I dag sikret han seieren i Tour de France. Foto: PA

TOUR-VINNER: Her er Chris Froome for snart tre uker siden på Korsika. I dag sikret han seieren i Tour de France. Foto: PA

Det gikk som de fleste trodde på forhånd, og som alle forsto underveis: Chris Froome vinner årets Tour de France.

Søndagens paradetur til Champs-Élysées er en formalitet. Ingen kommer til å angripe ham. Froome kan senke skuldrene i kveld.

Den jevne sykkelsupporter bør applaudere ham. Briten har vært suveren i nesten alle etapperittene han har syklet denne sesongen: Han vant Tour of Oman, Criterium International, Tour de Romandie og Criterium du Dauphiné.

Og nå altså Tour de France. (Se komplette 2013-resultater her).

Vi så konturene av en formidabel rytter allerede i 2011. I Spania rundt det året, ble Froome nummer to. Han hadde trolig vunnet om han ikke hadde jobbet for kaptein Bradley Wiggins – som ble nummer tre.

I fjorårets Tour de France fortsatte de to i samme stil: Froome endte på pallen i Tour de France, etter å ha vært ren hjelper for Wiggins – som vant.

Derfor føles det litt rettferdig at Chris Froome fikk sjansen i år. Og det oppleves som naturlig at han til slutt gikk helt til topps.

For han har vært den suverent beste sammenlagtrytteren i årets Tour de France. Selv om laget hans, Team Sky, ikke har vært i nærheten av å matche flere av konkurrentene sine.

Det gjør ikke Froomes prestasjon mindre imponerende.

28-åringen har faktisk vært så overlegen at enkelte har begynte å tvile.

VANT I FJOR: Men Bradley Wiggins er særdeles ulik Froome som person. Foto: PA

VANT I FJOR: Men Bradley Wiggins er særdeles ulik Froome som person. Foto: PA

Men dopingspørsmålene vil alltid komme. De følger med den gule trøya i en sport preget av selvbedrag gjennom årtier. Det poengterte også Froome selv på en pressekonferanse jeg overvar for et par dager siden.

Han har ikke klart å skjule irritasjonen over dopingspørsmålene. Men han har vært raskt ute med å erkjenne at de kommer som et resultat av sykkelsportens historie. Og han har i det store og hele taklet spørsmålene på en imponerende god måte.

Chris Froome er en helt annen type enn lagkamerat Bradley Wiggins. Sistnevnte fremsto ofte som lite tam i fjor. Han var vanskelig å kontrollere for omgivelsene.

Froome er derimot lavmælt, høflig, politisk korrekt – og tilsynelatende tålmodig.

Dopingspørsmål har gjerne blitt besvart med sukk og et par lukkede øyne, heller en den tiraden Wiggins serverte foran verdenspressen for et år siden.

Det finnes hobbyforskere der ute som frikjenner Froome basert på såkalte watt-målinger. Og så finnes det dem som kaller tallene mistenkelige.

Faktum er likevel at Chris Froome har fremstått som en fantastisk sykkelrytter i flere år allerede. Og at lite, eller ingenting, tyder på at det foregår noe galt i Team Sky.

Da gjenstår det bare å bøye seg i støvet for en idrettsmann av de helt sjeldne.

OFFENSIV: Alberto Contador. Foto: PA

Årets Tour har vært underholdende – selv om Froomes voldsomme dominans tidlig spolerte spenningen i sammendraget. Med Alberto Contador tilbake i feltet er man garantert offensiv kjøring, og hyppige angrep.

Bak briten ser vi langt mer «dødelig» kjøring enn i gamle dager. Selv nevnte Contador kan oppleve tunge dager. Det gir meg oppriktig tro på at sporten er på rett vei – selv om ikke alt er bra.

Blant spurterne er Marcel Kittel den store vinneren, med tre – kanskje fire etter søndagen – etappeseirer.

Nairo Quintana har vært en åpenbaring i Tour-sammendraget, mens BMC fortsetter å skuffe voldsomt tross høye ambisjoner.

Cadel Evans og Tejay van Garderen har vært sjanseløse i kamp mot sammenlagtkanonene i årets Tour de France. En person på Twitter sa det i det hele tatt godt: Det virker som om BMC består av ni enkeltryttere som har fått utlevert samme trøye.

Foruten Van Garderens mislykkede forsøk i Alpene, har BMC fått mest TV-tid idet en utmattet Evans har blitt hektet av. Det er svakt av et lag som svir av snaut 200 millioner i året.

Team Sky bruker omtrent like mye penger, men befinner seg i den andre enden av skalaen. De kan se frem til en heftig bankett i sentrum av Paris i morgen.

Det er vel fortjent. Chapeau!

Twitter: @VGNettAnders
PS! Hva synes dere om årets utgave av Tour de France? Gi meg gjerne innspill i kommentarfeltet.

5 tanker om “Applauder denne mannen

  • Denne fra Tyskland er også helt eminent – tager for sig problemerne med et skarpt blik for problemerne ved denne Tour.

   http://www.sueddeutsche.de/sport/tour-dominator-christopher-froome-erstaunliche-wandlung-des-patienten-1.1725323

   Desværre er denne slags kritisk journalistisk fuldstændig fraværende her i Norge. I sandhed trist, når man tænker på at Norske medier elsker at hylde Norge som et foregangsland inden for anti-doping.

   Desværre kan vi nu se frem til endnu mere ekstrem doping i årene der kommer. Froome kommer til at få samme effekt som Armstrong – nu hvor han har vist vejen, må de andre finde metoder hvorpå de kan slå ham, og det betyder mere og vildere doping. Og så er det egentligt ligegyldigt om han er dopet, eller på en eller anden mirakuløs måde faktisk er ren. Velkommen tilbage til den glade del af 2000-tallet.

 1. Det har vært ett Tour de France preget av relativt lite dramatikk og lite overraskelser. Froome var som forventet ganske så overlegen i sammendragen, på tross av at Sky laget var langt svakere enn ifjor, mye på grunn av at Wiggins fikk med seg en del gode fjellryttere i Giroen, det er som kjent veldig vanskelig å være i form både i Giroen og i Touren. Men som forventet (igjen) klarte Froome seg med en virkelig kvalitetshjelper i fjellene, Porte må nevnes, han var nesten like viktig for Foome i år som Frooma var for Wiggins ifjor, Porte hadde også kjempet om pallplass i sammendraget, hadde det ikke vært for en skikkelig kollaps i Pyrenene. Ellers har Cav tatt noen seire pg får muligens en til, Sagan er overlegen i Grønn trøye. Den eneste lille overaskelsen er Quintana, han var tiltenkt en hjelperytterrolle for Valverde, men da Valverde var maks uheldig på den eneste flate ettappen med dramatikk, grunnet sidevind og mekaniske problemer, fikk han muligheten som leder, noe han tok vare på med bravur. Personlig synes jeg årets ritt manglet noe personlighet, jeg synes den personlige fighten mellom Andy S og Alberto var mer givende som tv seer, men det bringer dessverre opp temaet doping. Alberto har ikke vunnet ett etapperitt med world cup status siden han ble tatt for doping og Andy har ikke vært seg selv siden broren Frank ble tatt med kroppen full av dop. Det tyder dessverre på at det danske profflaget CSC, nå saxobank tinkof er en av værstingene i sirkuset. Både Riis bakgrunn som en av de verste doperne sammen med Armstrong, samt at både Schleck brødrene ble utviklet der taler sitt tydelige språk, noe som også dessverre igjen setter en del av prestasjonene til Cancellaras i ett mystisk lys. Det neste skrittet er at alle sykkellagene må kvitte seg med tidligere dopere i lederroller. Det er greit nok at alle fortjener en ny sjanse i livet, men i den prekære tillitskrisen sykkelsporten opplever, er det ingen vei utenom, desverre siden en god del dopere har blitt veldig anti doping i sine lagleder roller. Jeg er MEGET skuffet over dekningen i VG. Med tanke på hvor mye noen av dere kan om sykling, føler jeg at det har vært utført venstrehåndsarbeid, det virker nesten som dere undervurderer interessen og kunnskapene om sykkel blant leserne. Dette kan dere gjøre langt bedre. Dere må også bli langt bedre til å gi utfyllende reportasjer om sykkelritt gjennom hele året, ikke bare der nordmenn deltar, sykkel er en stor idrett.

 2. Jada, Froome har vært omtrent i egen klasse siden vuelta 2011. Spørsmålet er jo hva i all verden som skjedde da. Froome hadde i en alder av 26 år ingenting å slå i bordet med før Vuelta 2011. Tvert i mot fremsto han som en ganske middelmådig proff.

  Derfor er det litt spesielt at det tas som et tegn på at han er ren at han har vært så god i to år, når han kom fra det store intet før det.

  Kan godt være at Froome et ren, men forvandlingen i 2011 er VELDIG spesiell….

 3. God artikkel, Anders!

  Jeg applauderer også Chris Froome, OG Sky, som klarte oppgavene på tross av alle problemene underveis.

  Det så litt stygt ut etter sidevindsetappen og etter etappen i Pyreneene der Porte hadde en dårlig dag på jobben og Froome ble isolert, men klarte seg både på grunn av egen fornuft, men også fordi verken Saxo-Tinkoff eller Movistar utnyttet mulighetene, der de ufrivllig kjørte en form for lagtempo med Froome på hjul.

  Men den siste uka gikk det jo langt bedre for laget, og når vi applauderer Chris Froome, synes jeg at vi også skal applaudere Richie Porte, jokeren som var en avgjørende hjelperytter for ham i alle fjelletappene bortsett fra den ene, ikke minst da han gikk tom for karbohydrater. (Nifst å se.)

  Måten Porte både hentet næring til ham og loset ham de fem km til mål da han var fullstendig på felgen var jo helt avgjørende

  Har sett på Twitter diskusjonene noen av dere har hatt om de 20 sekundene Froome og Porte fikk i straff, og jeg må bare si at jeg ikke forstår «kravet» om strengere straff enn den juryen kom frem til.

  Gel er ikke dop!

  Det er livsviktig å få raske karbohydrater med EN gang når man har hypoglykemi – eller «føling» som vi med diabetes type 1 vanligvis kaller det.

  Froome hadde tydelig hypoglykemi, og ubehandlet kan det utarte og bli livstruende!

  Man skal ikke spille hasard med helsen, selv ikke med syklisters helse, og det hadde vært kriminelt og FARLIG å la være å gi ham raske karbohydrater der og da, med flere km til toppen.

  Som du skriver, er det ingenting som tyder på at Sky og Froome driver med doping, og det kan ikke alltid være hyggelig å stadig bli konfrontert med dopingmistanker.

  Jeg synes Froome har taklet journalistene godt, også på pressekonferansen i kveld.

  Det er synd at fortidens doping kaster skygger over dagens rene utøvere, selv om det på sett og vis er forståelig.

  Enig med deg i at sykkelrytterne virker mer dødelige nå, og jeg tror og håper at den svarte dopingæraen er over.

  Ja. det har virkelig vært morsomt å bli bedre kjent med Nairo Quintana og se ham i fjellene.

  Et lite paradoks er det kanskje at dersom Valverde ikke hadde mistet så mye tid etter punktering og sidevind, så hadde vi kanskje ikke fått oppleve Quintana på den måten vi fikk gjøre det nå, særlig i den siste uken, for da ville vel Movistar ha fortsatt å kjøre for Valverde, – og Quintana ville ikke fått de sjansene han fikk etter at Valverde falt av…?

  Huff, ja BMC harvært en katastrofe i år. Der i gården må de nok sette deg ned og ta flere runder med seriøse evalueringer.

  Så vil jeg bare tilføye at det var veldig morsomt å se the one and only Jens Voigt i brudd (igjen!!) i dag på sin (kanskje) siste klatreetappe i sin lange tourhistorie, og det var rørende å se han på podiet som dagens mest offensive rytter.

  Jeg tror veldig mange vil savne Jens i feltet. (Hvis han ikke tar et år til….)

  Jeg synes det har vært en morsom, fartsfylt og spennende tour i år,med varierte og harde løyper, med mange forskjellige etappevinnere, og noen uventede, i alle fall for meg.

  Så kan vi se frem til en flott kveldsavslutning på årets tour i morgen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *