Norsk sykkelsports gullalder

BRONSEGUTT: Her viser Sondre Holst Enger frem bronsen fra U23-VM fredag. Foto: Scanpix

BRONSEGUTT: Her viser Sondre Holst Enger frem bronsen fra U23-VM fredag. Foto: Scanpix

Ett år etter dopingskandalen rundt Steffen Kjærgaard, har norsk sykkelsport aldri opplevd bedre tider.

Det har sett bra ut lenge. Men etter VM i Firenze er det ikke lenger noen tvil: Gullalderen er så definitivt over oss.

Ikke rart stemningen var god utenfor den innleide Team Sky-bussen i Firenze søndag.  De mørke skyene over den italienske rennesansebyen var et sjeldent skue for ledelsen i Norges Cykleforbund.

For hør bare her:

* I løpet av de siste fire årene har Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen vunnet både gull og sølv i VM.

* Oskar Svendsen vant juniorgull på tempo i fjoårets VM. Eline Gleditsch Brustad tok sølv på fellessstarten for juniorjentene.

* På fredag tok supertalentet Sondre Holst Enger bronse i U23-rittet i årets VM.

VM I 2010: Thor Hushovd vant. Foto: AP

VM I 2010: Thor Hushovd vant. Foto: AP

* Arctic Race ble en gigantisk suksess i sitt første leveår i sommer, med Tour de France-arrangøren ASO i ryggen.

* Før helgen ble Tour of Norway oppgradert til nest høyeste rittnivå av Det internasjonale sykkelforbundet. Det betyr mer prestisje og enda bedre ryttere i fremtiden.

* Norge har allerede seks utenlandsproffer. Til neste år reiser også Vegard Breen ut (Lotto), samt kanskje Sondre Holst Enger.

* Alexander Kristoff vant bronse i OL i London.

* Sykkelforbundet har vært knallharde i kampen mot doping. Det har gitt respekt, et år etter at tidligere landslagssjef Steffen Kjærgaard ble avslørt som en juksemaker.

* Oskar Svendsen spås å bli en solid sammenlagtrytter om noen få år, mens Sondre Holst Enger «kan bli så god han vil» ifølge sykkelkjennere.

* Norge skal ligge bra an i kampen om å få arrangere VM i 2017.

Lars Petter Nordhaug viste i tillegg at Sykkel-Norge er mer enn Hushovd, Boasson Hagen og Alexander Kristoff søndag ettermiddag.

Vestfoldingen har egenskaper de tre andre mangler. Han er råsterk i tøffe, korte stigninger, og går med ambisjoner om å vinne en Ardennerklassiker i fremtiden. Det målet er innenfor rekkevidde.

Som alt annet i Sykkel-Norge anno 2013.

7 tanker om “Norsk sykkelsports gullalder

 1. Det er på tide at også terrengsykkel får mulighet til å vise seg frem. Vi hadde VM-runde i utfor og rundbane i Hafjell for to uker siden stort sett uten at det ble nevnt i pressen. Det er på gang en ny generasjon norske terrengsyklister som har muligheten til å bli svært gode med riktuig satsing, og også det er på bedringens vei. All ære til landeveismiljøet, men ikke gi inntrykk av at dette er det eneste internasjonale sykkelmiljøet vi har.

 2. Bare så fryktelig synd at viasat4 har kjøpt rettigheten og ødelegger hele VM. Kommentarer som at Lars Petter har vært å kjøpt seg litt ekstra energi – og Vår venn fra Uganda stiller ikke til start, kanskje det ikke går fly der han kommer fra? Vår venn er nok på vei fra afrika på sykkel…

  Innsatsen til gutta fortjener mye mye bedre enn dette !

 3. At det har blitt bra interesse er vel også takket være TV2! Nå kan vi jo vinke farvel til sykkelsporten igjen med Viasat! Hvem har Viasat??
  At sporten er tilgjengelig på allmen TV er vel første clue for interesse, spesielt her i «sykkel-bil krangle landet»

  • Jeg er helt enig i at vi kan takke den store satsingen til TV2 for suksessen til Norsk sykkelsport. De har vært flinke til å skape interesse for sykkel ved den flotte satsingen rundt TdF spesielt. Ellers må det jo sies at Norges Cyckleforbund har bevisst satset veldig bra på unge talenter og fulgt opp de etablerte. Flott. Men jeg vil ha sykkel tilbake til TV2.

 4. Kjell Kristiansen har nok vært speaker litt for lenge – det er slitsomt når han bruker tilsvarende stemme gjennom 90 % av sendingen…»LARS PETTER NORDHAUG SITTER FORAN I FELTET!!!» Hørtes nesten ut som om Atle Pedersen ble litt oppgitt innimellom (ref. kommentaren om «kjøpt seg energi» etc.).

 5. Når Viasat nå en gang kjøper rettighetene til et helt VM på sykkel, et av verdens mest TV-sette idrettsarrangementer, så medfølger det et visst ansvar ift. kvaliteten på det som skal leveres. Rett skal være rett: De får ikke særlig mye hjelp fra produsent av sendingene igår, men når vertsnasjonen forutsigbart har ryttere foran i brudd de siste milene, så er det helt å forvente at det er ymse med sekunderinger og interesse for det som skjer lengre bak. Når skjebnen til vår kaptein i flere runder er uklar, og eneste referanse er at «jeg ser fortsatt ikke Hushovd i feltet», for så å ramse opp alle 30-40 som kommer opp på passeringslistene gang på gang, holder det på ingen måte mål for et norsk TV-publikum. Viasat kunne med letthet ha planlagt seg til langt bedre informasjon i en slik og tilvarende situasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *