Armstrong: – Hvorfor skal ikke jeg være velkommen?

• VG lå på hjul med Lance Armstrong i én dag

TILBAKE I FRANKRIKE: Mange journalister og fotografer hadde møtt frem for å dekke Lance Armstrongs «comeback» i Tour de France. Her er 43-åringen i startområdet torsdag morgen.

TILBAKE I FRANKRIKE: Mange journalister og fotografer hadde møtt frem for å dekke Lance Armstrongs «comeback» i Tour de France. Her er 43-åringen i startområdet torsdag morgen.

RODEZ (VG) Lance Armstrong (43) forstår ikke hvorfor han erklæres uønsket på fransk jord under Tour de France. Alle andre som jobber med rittet har brukt doping, argumenterer han.

Klokken 07.30: Idet lokalbefolkningen var i ferd med å våkne i dagens startby i Tour de France, steg Armstrong ut av en buss i Muret.

I samme øyeblikk var kaoset komplett blant et par hundre journalister fra hele verden. Fotografene slåss – fysisk – med kameraet som våpen om de beste bildene.

FØRSTE PAUSE: Lance Armstrong tilbake i Frankrike i går. Lands løypa ble den omdiskuterte eks-doperen klappet frem av franske tilskuere.

Én av dem ble kastet vekk av Armstrongs livvakt etter å ha slått etter en kvinnelig kollega.

Amerikaneren vant Tour de France syv år på rad, før han ble fratatt samtlige syv triumfer. Etter å ha stått bak det mange mener er historiens største bedrag i idrettsverden. Nå var han tilbake – i Frankrike.

Les også: Armstrong: – Dopet meg fra midten av 90-tallet

– Jeg forstår at det er litt sensitivt om jeg hadde dukket opp på et løp, Men dette er noe annet: Vi gjør dette for kampen mot kreft, forsøkte han å argumentere – før han tråkket av sted.

Håret var litt gråere, og lårene litt større. Men den voldsomme karismaen, evnen til å suge til seg oppmerksomhet, har 43-åringen beholdt.

VG var eneste norske medium som kjørte bil etter Armstrongs gruppe gjennom hele økten på 200 kilometer i går.

VENTET PÅ LANCE: Benjamin ventet på Lance Armstrong i rullestolen sin – akkurat som han pleide å gjøre da amerikaneren herjet i Tour de France.

VENTET PÅ LANCE: Benjamin ventet på Lance Armstrong i rullestolen sin – akkurat som han pleide å gjøre da amerikaneren herjet i Tour de France. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Kl. 10.45, første pause: Amerikaneren gjør tegn til å stoppe. Han har sett en gammel kjenning fra tiden som syklist i veikanten: Franske Benjamin har en medfødt sykdom og sitter i rullestol. I mange år brukte han timer på å sitte slik – i veikanten, ventende på Lance Armstrong.

– Jeg pleide alltid å kaste en flaske til ham da jeg syklet. Familien hans er veldig hyggelige. De har alltid vært en god støtte, sier 43-åringen.

Fotografene flokket seg rundt ham og Benjamin. Banneret bak er laget for anledningen. «Heia, Lance. Vi elsker deg. Vi har savnet deg!» står det.

Armstrong tar bilder med familien i fem-ti minutter. Dette er åpenbart god PR for en mann som er mislikt i store deler av sportsverden.

Kl. 12.15, andre pause: Solen steker. Det er 37 grader i skyggen og vannflaskene må fylles.

Det er nå Armstrong blir stående ved siden av VG i skyggen under et tre. Han prøver å spøke med en fransk journalist han kjenner fra gamle dager. Men samtalen glir ikke godt.

Armstrong sier at det er tre år siden han syklet 200 kilometer sist. Nå for tiden trener han ikke, sier han. Bortsett fra golfspilling med kompiser, da.

– Er det OK å være på sykkelen igjen? er det en som spør.

– Jeg ville heller vært på stranden! ler Armstrong.

STØRRE: Lance Armstrong er noen kilo tyngre og litt gråere i håret enn da han var aktiv.

Han er utestengt på livstid fra all idrett. Men amerikaneren bekrefter overfor VGat han har pratet med USADA-sjef Travis Tygart i håp om å få redusert straffen.

– Det hadde vært hyggelig om det skjedde, men jeg vet ikke hva jeg kan konkurrere i når jeg har blitt 44 år gammel. Jeg tror ikke sjansen er stor for at straffen reduseres, sier 43-åringen til VG.

– Savner du det å konkurrere?

– Kanskje litt, men jeg er nesten 44 år gammel, så på et tidspunkt må du innse at den delen av livet er historie. Konkurranse for meg nå handler om veddemål på golfbanen med vennene mine, svarer den kontroversielle amerikaneren.

UCI-president Brian Cookson har kalt det respektløst å returnere til Frankrike under Tour de France. Det virker ikke Armstrong å bry seg om. Men i går ble han også konfronter med at den franske sportsministeren mener han bør bruke ferien sin et helt annet sted.

Det skjønte ikke Lance Armstrong.

– «Alle» er her: Laurent Jalabert er her. Bernhard Hinault er her. Hvorfor skal ikke jeg være her? Hvorfor? Jeg vil gjerne ha et svar fra noen. Fordi jeg jukset? Om vi sier at en slik regel gjelder for alle, så hadde det ikke vært en eneste person igjen her nede. Kommentatorboksene, presserommet og i følgebilene – det hadde vært bortimot tomt, sier han.

VG bemerker at hans svindel – vil noen mene – var større og mer omfattende enn hva man har sett tidligere i historien. Da tok Armstrong ordet på nytt:

– I så fall er man ikke veldig godt informert. Uten å være respektløs overfor de folkene som er nevnt, for vi syklet alle i en lite heldig tidsepoke. Men om vi skal ha en regel, så må den være universell.

DRIKKEPAUSE: Lance Armstrong tar seg en slurk fra under den første pausen i 11-tiden i går.

Kl. 13.15, lunsj: Gruppen stopper på en liten kafé, La Barry. Varmen gjør pausen lenger enn planlagt. Etter snaut to timer fortsetter ferden mot Rodez.

<p>LUNSJPAUSE: Lance Armstrong og følget tar en lengre pause på en liten kafé.</p>

LUNSJ: Lance Armstrong og følget hans tok en to timer lang pause i den intense varmen.

Men først blir Armstrong konfrontert med Thor Hushovds selvbiografi. Der innrømmernordmannen at amerikaneren innrømmet dopingbruk overfor ham allerede våren2011. Uten at Hushovd sa noe til noen.

– Den samtalen husker jeg ikke. Men jeg er en stor fan av Thor, sier Armstrong.

Kl. 17.15, fjerde pause: Gruppen trenger en pause mellom dagens to siste stigninger. Redningen blir en nedlagt bensinstasjon halvannen time fra målområdet. Armstrong finner seg en benk under et tre.

– Jeg har aldri før vært så glad for å se en fransk bensinstasjon. Må jeg reise meg? spør ham – uten å virke som at det hele er en spøk.

Han er sliten. Og varm.

Kl. 18.51, mål: De siste milene har Armstrong blitt klappet frem av publikum langs løypa.

– Han er en stor banditt. Men han er populær! sier en franskmann til VG.

Nå er reisen over. I målområdet venter et nytt kaos. Flere hundre mennesker har møtt opp for å ta imot Lance Armstrong. Doperen.

Amerikaneren er sliten. Og går rett i bussen.

14 tanker om “Armstrong: – Hvorfor skal ikke jeg være velkommen?

 1. Jeg støtter deg Lance, ikke fordi har dopet deg, men fordi du stiller opp og støtter kreftsyke og svake i samfunnet.

 2. Nå er det vel heller ikke bare pga alle medaljene folk er sure. Armstrong var et fenomen,et forbilde og en bevegelse som gikk langt utenfor sykkelsporten. Det skal en ganske spesiell psyke til hos et menneske for å opprettholde det nettet av løgner han gjorde. Han virker samvittighetsløs og lite angrende, og ønsker helt klart å fortsatt være et midtpunkt selv om det er sårende og respektløst. I psykiatrien har man navn på slike personlighetstrekk…

 3. Dobbeltmoralismen råder i fedrelandet. Armstrong har selv erkjent at han har jukset, men han skal ha kredit for hans helhjertede støtte til kreftsaken.
  Men; hvor har det blitt av sykkelen som Lance donerte til Radiumhospitalet?
  Sykkelen hang i resepsjonen på Radiumhopitalet, men noen må jo vite hvor den er blitt av ?
  Dette kan kanskje være en sak for VG ?

 4. Hvorfor dette avsindige hatet mot LA ? Ta en titt på de siste års vinnere av TDF. Hvem var ren ? Det er mange norske utøvere i flere idretter som også er tatt i doping, men ingen av dem blir utsatt for den hetsen som rettes mot LA. Han har tross alt lagt kortene på bordet og beklaget. Det er det veldig mange andre som ikke har gjort. Finske langrennsløpere ? Russiske ? Amerikanske sprintere ? Ingen blir trakassert slik som LA. Han dopet seg, som de fleste andre Tourvinnere har gjort, feilen er at han vant så mye. La ham være i fred nå.

  • Den store forskjellen er at han oppsøker det største av det største innen sykkelsport, etter å ha blitt utestengt på livstid. Mange av de andre du refererer til i andre idretter har trukket seg tilbake fullt og helt. Har du først jukset bør alle i alle idretter utestenges på livstid. Har ingen ting til overs for de norske som har gjort den samme dumheten. Dette er ikke ene og alene mot Armstrong, les dopstrong!

 5. Han er så narsissistisk på måten han prøver å bli rettferdigjort og akseptert av folket på, nesten som jeg synes litt synd på han men det skjer ikke. Tenk dem få rytterne som i den perioden som faktisk var rene, som i dag sitter med mindre en gjennomsnittslønn i landene dem bor i uten å bli nevnt i noen som helst sykkelsammenheng fordi dem endte som 56 eller 130 plass i tour de france, mens Armstrong selv etter søksmål å hele driten sitter i «slottet» sitt å sloss mot alle søksmål som blir rettet mot ham.

 6. Hvorfor gi mannen oppmerksomhet i det hele tatt? Synes det er helt vilt å se det oppstyret rundt ham. Synes ikke han fortjener at vi bryr oss om han i det hele tatt. Han er absolutt ingen god representant for en så viktig sak som kampen mot kreft!

 7. Lance gjorde det kun for å provosere, og dere hopper på som lydige starstruck småunger. Dårlig, VG, dårlig.

 8. Hvorfor gi denne falske mannen ett minutt oppmerksomhet. Jeg støtter også kreftsaken, men klipte «livestrong» den dagen sannheten kom frem. Trodde på ham til det siste, men nå bør han ikke få noen oppmerksomhet. Snu ryggen til ham, galionsfiguren er død!! VG, hold dere for gode til å gi ham spalteplass! Følg heller opp de ikke tidligere promiterte som vil gjøre en god ting for kreftsaken. Trist at VG fulgte ham!! Følg opp de andre mediene VG, keep away!!

 9. Som Armstrong sier – hele feltet var dopet, antakeligvis de norske også, inklusive en viss okse.

  Nuvel, folk elsker å rive ned idoler akkurat like mye som de nyter å bygge dem opp.

  La den som er uten synd være den første som kaster sten, sa Jesus til latterbrøl fra folkemassene.

 10. Det verste med hele er at journalistene lar han få den publisitet han ønsker. Slike folk skal ties ikke hjel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *