Misnøyen med Chris Froome

VINNER: Chris Froome er Team Skys tredje Tour-vinner på seks år. I Frankrike har stemnigen tidvis dårlig blant enkelte i publikum. Foto: Reuters

PARIS (VG) Leiebilen hadde kjørt 5500 kilometer da den ble parkert i Grenoble i morges. Togturen inn til Paris er tilbakelagt. Det samme er årets Tour de France.

I kveld er historien ferdigskrevet: Chris Froome vant – som mange ventet på forhånd.

De tre siste ukene har 30-åringen imponert mektig på de daglige pressekonferansene som den gule trøya må stille opp på i Frankrike.

For etter å ha fått utallige spørsmål om doping, etter å ha blitt spyttet på gjentatte ganger, etter å ha fått kastet urin i ansiktet og fått tilrop som «DOPER!» – så er Froome fortsatt like tålmodig. Like høflig. Og like proff på hvert eneste møte, hver dag, med media.

Det betyr ikke at han har vært konfliktsky. Vincenzo Nibali fikk høre det da han angrep samtidig som Froome hadde problemer med sykkelen sin for et par dager siden. Og Froome sparte ikke på noe da han fikk spørsmål om episoden fra media heller. Gjentatte ganger.

Det er ikke min oppgave å mene noe om hvorvidt ulike ryttere bruker forbudte midler eller ikke. Men jeg finner det smått paradoksalt at det er Chris Froome og Team Sky som møtes med hat av deler av sykkelpublikummet i Frankrike.

Astana ledes av en omstridt eks-doper. BMC har et støtteapparat full av «historie». Katjusja styres av Lance Armstrongs gode hjelpere. Tinkoff-Saxo har en dopingtatt rytter som kaptein.

Likevel er det altså Team Sky som har tatt imot «dritten».

Chris Froome sykler riktignok fort. Så fort at noen stusser. Men han har aldri vært koblet til doping eller uheldige miljøer.

Og han svarer utfyllende på alt som kommer av spørsmål. I motsetning til enkelte andre.

Dette er niende året jeg dekker Tour de France for VG. Da Vincenzo Nibali vant rittet i fjor, fikk ikke italieneren i nærheten av like mange dopingspørsmål som Froome har fått i år. Og når han fikk spørsmål, så var ikke svarene i nærheten av like grundige som de Chris Froome avleverer.

Språk kan naturligvis være en forklaring på dette. Det er unektelig lettere å kommunisere godt, og stille oppfølgingsspørsmål, når begge parter snakker engelsk. Det er et faktum at de engelskspråklige journalistene som følger Tour de France er mer opptatt av doping enn kollegene fra sør i Europa.

Hvorfor er så ikke Chris Froome godt likt alt og alle i sykkelverden? Det er et godt spørsmål som har blitt diskutert på pressesenteret i Frankrike den siste tiden.

At enkelte franske journalister har sådd dopingtvil om ham de siste ukene er utvilsomt én forklaring. For det franske publikummet spesielt, spiller det trolig inn.

I hjemlandet England er han kanskje ikke «engelsk» nok. Froome vokste opp i Kenya og Sør-Afrika. I dag bor han i Monaco, og tilbringer lite tid i England. Da hjelper det kanskje ikke at foreldrene har engelsk opphav.

– Selvfølgelig er jeg britisk! Selvfølgelig er dette en seier for Storbritannia! smilte han lettere oppgitt på pressemøtet på toppen av Alpe d’Huez i går.

Flere kommentatorer i England bruker også ordet «misunnelse» som del av en lengre rekke med argumenter. Det har gått fem år siden Team Sky innkalte til en pompøs pressekonferanse i hjertet av London. De skulle vinne Tour de France i løpet av fem år, sa de.

Utenfor sto det oppstilt Jaguarer. Den nye lagbussen var mer prangende enn konkurrentene sine. Laget svir av over 300 millioner i året på satsningen sin. Og fokuset på «marginal gains», bittesmå forbedringer i alle ledd, står sentralt hele tiden.

Totalen står i grell kontrast til små franske lag som har et langt mindre budsjett og gjør ting på gamlemåten. Kanskje er det derfor den forrige franske Tour de France-vinneren heter Bernard Hinault.

For ordens skyld: Det er 30 år siden «grevlingen» vant Tour de France.

The Telegraph bemerker i dag også at Team Sky, og dermed Chris Froome, sverger til en «stil» som enkelte opplever som litt «kjedelig»: 30-åringen opptrer ikke om en spontan, utemmet Marco Pantani – eller en Thomas Voeckler som river ut øreproppen og rykker ifra på et galskapens stunt.

Chris Froome har derimot syklet glitrende godt, men mest av alt kalkulert. Han har vært den sterkeste, hatt et råsterkt lag tauende foran seg, og beholdt roen – gjerne sittende – når smått desperate konkurrenter har forsøkt seg.

Det har åpenbart lønnet seg. For i kveld er han Tour de France-vinner for andre gang på tre år.

Fullt fortjent.

Twitter: @VgNettAnders

20 tanker om “Misnøyen med Chris Froome

 1. Bra overveielser. Frooms litt stive og forlegne utrykk på podiet kan gi mange sekundære tanker om dårlig samvittighet elleret skår i gleden. Han fortjener ikke det, men er stemningen først imot, kan det være vanskelig for enhver å være åpen og glad.

 2. Chris Froome har en fantastisk evne til å fokusere. Virker for meg som at han er veldig,veldig sterk i hodet; les målrettet og disiplinert. Og jeg tror også han er skapt noe pedantisk. Han har tydelighvis sans for detaljer,og et utrolig instinkt til å gjennomføre de. Både i trenings-og konkurransesituasjon. Han synes å være ekstremt sta på å tyne seg, både fysisk og mentalt. Hans utnyttelsesgrad av egne kapasiteter tror jeg også er riiiimelig høy. Også har han verdens beste SJEF; som makter å sette sammen og få laget SKY til å trekke så utrolig sterkt i samme retning. Ikke undervurdèr det siste! Froome er best; ærlig og redelig.

 3. Froome er proff helt gjennom. Unntaket var opphentingen av Valverde og Quintana igår. Det var litt «hodeløst» men endte jo bra.

 4. Utrolig pompøs kommentar. Synd du ikke nevner at Contadors «doping» var så minimal at det umulig har gitt ham en fordel, men kaller han for en doper.

  Typisk norsk å skape et good vs evil-fight. Blåse ting opp for å være kontroversiell og heie på de gode. Akkurat slik var det også da Andy Schleck og Alberto Contador kjempet innbitt i Alper og Pyreneer. Messi og Cristiano Ronaldo er et annet eksempel.

  • Kunne ikke vært mer enig. Hvis alt som skal til for å ikke være doper i Norge er et smil og høfflig tone er det rart vi ikke er mer skeptisk til Northug – men fra spøk til alvor. Ankepunktene i saken mot Froome er og blir at han har NULL resultater før 2011 og en formutvikling ikke sett maken til siden Lance og Riis fløy oppover fjellene. Det kan med andre ord kanskje lønne seg å sette seg litt mer inn i sporten før man begynner å spy ut om «marginal gains»……

 5. Chris Froome fremstår som en svært sympatisk person og sykkelryttet. En meget verdig vinner, selv om det hadde vært mer spennende for oss som ser på om TdF var en jevnere batalje.

 6. Bra reflektert!
  En absolutt verdig vinner enten man liker Froome og Team Sky eller ikke. Sportslig var han og de best.

  Det griseriet med spyttet og urinkasting skulle jeg virkelig ønske både arrangøren og det franske politiet tok tak i. Det svineriet hører ikke hjemme i noen idrett! Få det bort, bøtlegg de skyldige så kraftig at de aldri gjør det igjen og til tilstrekkelig skrekk og advarsel for alle tilsvarende idioter.

 7. Hva skjedde med «Uskyldig til det motsatte er bevist»?
  Jeg bryr meg virkelig ikke om sykkelsporten da den stort sett omtales som en sport som er gjennomsyret av dopingskandaler og dessuten er like spennende å se på som F1 løp…

  Uansett synd at fans av sporten ødelegger ryktet til arrangementet like mye (om ikke mer) enn doperne.

 8. Ut fra mitt syn/ tanker/ meninger, var dette en veldig godt tilbakeblikk over situasjonen. Jeg synes Froome/Skylaget er fantastisk, seriøse. Kanskje ikke den beste rytteren på setet, men råsterk. MISSUNNELSE er nok det riktige ordet.

 9. Takk til Anders K for en god artikkel. Årets tour har vært mer enn tøff, men gjennom TV 2 ‘s sendinger har jeg igjen fått en stor sportsopplevelse. Man jan undres over tilskueres bakgrunn for de særdeles ufine holdninger og handlinger de viser. Er de dritt fulle hele gjengen ? Eller mangler det på oppdragelse og respekt for andre mennesker ? Her hjemme kaller vi slikt for RØLP. Men når det er sagt sitter jeg igjen med en stor sportsglede inni meg. Nå bygger jeg meg opp til Arctic Race.

 10. Froome er en verdig vinner av TdF. Men noen estetisk syklist er han ikke. Mannen ser ut som en sekk poteter kastet på en sykkel!

 11. Denne skulle flere tydeligvis lest.
  Mye å ta lærdom av her, de fleste team har såvisst opptil flere «svin på skogen».
  Fint at kjeften blir stoppa på dem som hyler høyest, hvis det er mulig å stappe kjeften igjen,da.
  Froome er kanskje ikke spennende nok og ikke så mye å skandalisere om, men det kunne kanskje vært greit å fokusere på det viktigste; at han sykler som en Gud og framstår som ren og pen i tøyet…?
  Meget velskrevet og godt begrunnet artikkel.

 12. Utrolig at norske journalister ikke forstår hva dette handler om! Problemet med Froome og Sky er jo at de ødelegger sykkelgleden med sin kjedelige og kalkulerende stil. I tillegg får man jo vondt i øynene av å se Froome på e sykkel.

  Det er det som gjør dem så enormt upopulær blant mange sykkelfans – ikke ryktene (ønsket, slik at de forsvinner) om at det er doping i Sky.

 13. Startet årets tour med et håp om at Contador skulle klare både Giro og TdF, men avsluttet som en ny Froome tilhenger. Blir pisse forbanna når jeg ser hvordan enkelte tilskuere oppfører seg mot han, hører ikke hjemme noe sted. Derfor er det ekstra deilig å se han trille inn i Paris i den gule trøya.
  Doping? Kan høres naiv ut, men jeg tror faktisk at sykkelsporten ikke har vært renere på lang tid. Og tror ikke Froome er mannen som doper seg. Han virker altfor døll til å være en slik type. Han virker som en sykkel geek som virkelig elsker denne sporten og setter knallharde krav til seg selv. Superfornøyd med at Froome vant og vil heie på han i årene som kommer!

 14. Takk for å ta temaet opp til refleksjon – Må vinneren alltid være dopet?
  For min del skiller jeg klart mellom miljøer som preges av treningskultur, og miljøer som preges av dopingkultur. Miljøer med lang dopingtradisjon har en innarbeidet virkelighetsforståelse av at det ikke er mulig være en vinner, for eksempel av store arrangemenet som Tour deFrance, uten å være dopet. Det er ikke mulig. Derfor blir vinneren utpekt. Men ved å holde fast på denne virkelighetsforståelsen, holder de faktisk også dopingkulturen ved like.
  Norsk idrett er en av de mest dopingfrie. Få land har så klare holdninger til antidopingarbeide som Norge, og få land har så mange kontrroller. Få andre land har utøvere som ber om regelmessige kontroller.
  Norsk idrett preges av en treningskultur. Bjørn Dæhlie, Johann Olav Koss, Kjetil Andre Aamodt og Lasse Kjus har vist at det er mulig å bli best ved å trene best. Sammen med blant annet Olympiatoppen har de utviklet kunnskap om dette.
  Etterhvert som det har mefført større risiko å være dopet, har dopingbruken i de mest utsatte idrettene gått ned. Derfor hevder Norge seg bra i mange idretter nå, vi har et betydelig forspang med en lang treningskultur, både når det gjelder holdninger og kunnskap, som de fleste andre andre land mangler. Det gjør at vi nå også hevder oss i sykkelsporten.
  En viktig del av antidopingarbeidet er derfor å forklare at man kan bli best også gjennom godt, grundig og langt treningarbeide.
  Tream Sky har åpenbart innarbeidet en treningslkultur. Derfor er det urettferdig at det er disse som blir utsatt for beskyldningene.

 15. Det er rart Froome ikke pådro seg forkjølelse med alle de podium damene han måtte klemme og alle de andre han måtte snakke med på podiumet og fra pressen. Men har man Sky’s midler kan man legge til det lille ekstra som gjør rytteren en liten tiendels av en prosent bedre.
  Men Sky hadde ikke de beste hjelperne, det hadde Movistar. Men de led av ikke å ha en 100% kapteins rolle. Valverde ofret seg ikke helt ut. Han burde tauet Quintana sålenge han orket og sa latt Quintana gjore det lille ekstra som trengtes. Fjellene er som et ekstra langt Kristoff opptrekkstog, hvor hjelperytterne en etter en faller av inntil kapteinen sykler de siste kilometrene opp fjellet i ensom majestet.

 16. Froome hadde rett og slett det klart beste laget i Tour de France. Uten det laget hadde han ikke klart å vinne Tour de France. Det kan hende Froome er dopet, men det er også sannsynlig at noen andre er det. Uansett er sykkel en lagsport, og et lag som er langt bedre sammen enn et annet lag, og har en god plan, det laget har økt sannsynlighet for å ha en god sammenlagtrytter.

  Movistar hadde også et veldig bra lag i årets Tour de France.

  Det kan teoretisk sett være fordel å ha et par dopede lagkamerater, mens kapteinen selv ikke er dopet. Jeg begynte selv å lure litt på Majka i fjorårets Tour de France. Han var liksom litt for god.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *