Disse jubelenscenene «må» du se

Årets første store vårklassiker er unnagjort: GreenEgde bommet riktignok med sin egen kaptein, Matt Goss. Men det ferske australske laget lyktes likevel. Simon Gerrans sørget for en solid skrell da han feide forbi Fabian Cancellara og vant Milan-Sanremo for to dager siden.

Den var det få som forutså: Gerrans hadde angivelig en odds på 150 hos spillselskapene før rittstart.

Seieren førte til spinnville tilstander i følgebilen – og deretter i lagbussen hvor rytterne og støtteapparatet møtte hverandre etter det italienske rittet. Og morsomt for alle oss andre: Det hele ble filmet. Resultatet er verdt å få med seg.

OBS: Spol frem til 2 minutter og 55 sekunder.

Entusiasmen er til å begripe, for GreenEdge og Simon Gerrans har fått en feiende flott start på årets sesong. Gerrans vant Tour Down Under, de vant lagtempoen i Tirreno-Adriatico – og toppet altså det hele på lørdag.

Da UCI slapp den ferske verdensrankingen i dag, var det med nettopp Simon Gerrans på topp.

Etter Sanremo i helgen, snakket mange om «wheelsuckeren» Gerrans. De mente at Thor Hushovds tidligere lagkamerat hadde ligget i overkant mye på hjulet til Cancellara, utnyttet sveitseren – og så sagt takk og farvel.

Dårlig sportsånd, ifølge enkelte.

Vel. De om det. For meg handler sykkel om mer rå styrke. Det handler om kløkt, taktikk, smartness og det å kjenne sine egne begrensninger også. Gerrans visste hva han måtte spille på for å vinne.

Etter rittet sa han da også det alle tenkte, uten at det forringer seieren hans i mine øyne:

– Uten tvil: Cancellara var sterkest. Han var som en motorsykkel. Jeg var ikke like sterk som Fabian, det innrømmer jeg, men du må også spille litt smart.

Meningene har vært minst like mange om Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish og Team Sky. Nordmannen ble sittende igjen med én hjelperytter da det hele skulle avgjøres. Resten var svidd av på å hjelpe en dødsdømt Cavendish, som kjente blodpumpa slå før  rittet i det hele tatt var skikkelig i gang.

Selvfølgelig var taktikken en gedigen fiasko av Team Sky. Det er åpenbart. Edvald burde hatt langt mer hjelp. Selv klager han ikke, 24-åringen er ikke sånn. Han holder kjeft og får jobben gjort etter beste evne.

Det er egenskaper sykkelverden setter pris på.

Samtidig mener jeg helgens episode er et åpenbart resultat av det valget Boasson Hagen selv har tatt: Å sykle på lag med Mark Cavendish – og ved senere anledninger, Bradley Wiggins.

De to er briter. De sykler for et britisk lag. Team Sky vil gjøre nær sagt «alt» for de to juvelene sine. Dette har «Team Edvald» gått inn i med åpne øyne. Og så er det dessverre slik at laget ikke alltid ser sitt eget beste.

@VGNettAnders

PS! Sykkelbloggen, som du før fant her, er nå flyttet permanent til siden du befinner deg på nå.