Blokkert av Lance

TWITTERBLOKKER: Lance Armstrong stenger ute de som er kritiske til ham. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

«Sorry, you can’t follow this user (because they’re blokking you)».

Det er beskjeden jeg får når jeg forsøker å abonnere på meningene til Lance Armstrong på nettsamfunnet Twitter.

Han vil ikke gi meg tilgang til kortmeldingene han kringkaster til 3,4 millioner mennesker
flere ganger daglig. Og han ønsker ikke at det jeg skriver om ham, skal dukke opp på hans profilside.

Det er på sett og vis til å begripe: Jeg har satt et søkelys på hvordan han, ifølge skeptikerne, ble et av verdens største sportsnavn. Men det å blokkere en ukjent sykkeljournalist fra Norge, fremstår like fullt som smått absurd.

Kreftkampen

I denne bloggen har jeg omtalt Armstrongs mange påståtte koblinger til dopingverden ved en rekke anledninger. Alt er skrevet på norsk. På Twitter har jeg også stort sett holdt meg til norsk. Kanskje med unntak av meldingen «Has @lancearmstrong ever been tested without twitring about it?». Det uskyldige sparket nådde riktignok bare mine drøyt 2200 abonnenter.

Har mannen øyne og ører i Norge? Eller er han bare så kontrollerende at han blokkerer
alt og alle som stiller spørsmål ved karrieren hans?

At Lance Armstrong velger å blokkere meg, får jeg ta som en kompliment. Det jeg derimot skjemmes over, er at jeg for åtte år siden ikke ga pengene mine direkte til Kreftforeningen,
men i stedet brukte dem på et gult armbånd. Det skulle fungere som et symbol på kampen mot kreften, men var i realiteten som et kamuflert medlemskap i fanklubben til Lance Armstrong.

At amerikaneren har hatt kreft betviler ingen. Mange mener like fullt at han har brukt saken til å bygge et uangripelig skjold rundt seg selv. Han har blitt en maktfaktor det er upopulært å velte. For fem år siden ble han tatt på med silkehansker av amerikansk media.

I dag har vinden snudd. Armstrong må tåle stadig tøffere omtale – selv om den føderale etterforskningen mot ham nylig ble lagt død.

Advokatutgifter

Magasinet «Outside» brukte nylig syv sider på hvordan organisasjonen Livestrong
– Armstrongs hjertebarn – bruker enorme summer på blant annet advokatutgifter og helt andre ting enn kreftforskning. Omtalt var også Livestrong.ORG som er nettstedet til Armstrongs ideelle stiftelse – og Livestrong.COM, som er en kommersiell nettside der Armstrong har eid en betydelig menge aksjer.

Og ja, nettadressene er til forveksling like. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig, mener kritikerne.

Allerede før saken sto på trykk ble journalist Bill Gifford oppringt fra et skjult nummer klokken 08 om morgenen. I den andre enden var en rasende Lance Armstrong.

Han liker ikke kritikere, og holder motstanderne unna. Store som små. Bill og Anders.

Teksten du nå leser er en erkjennelse av at jeg neppe kommer inn i twittervarmen til Lance Armstrong igjen. Det får så være.

@VGNettAnders