Tour-nei ingen bombe

STÅR OVER TOUREN: Thor Hushovd er ikke i nærheten av å finne formen, og fryktet at han kunne kjøre seg i senk noen måneder før OL. Foto: Scanpix

Så kom nyheten: Thor Hushovd sykler ikke Tour de France i sommer. Formen er ikke god nok, nordmannen har aldri klart å hente seg inn etter en vårsesong preget av sykdom.

På Twitter kalte enkelte det hele for en «bombe» mandag kveld. Jeg er ikke enig. Litt overraskende: Jo da. En real bombe: Aldri verden. Til det er BMC-laget for sterkt.

Hushovd har vært i skrøpelig form i hele vår, han har ventet på svar fra medisinske tester – og han har ikke fremstått som noen sykkelautoritet de siste ukene.

Jeg snakket selv med ham i Oslo for et par uker siden. Hushovd sa ordrett: «Jeg er ikke redd for å si at jeg skal til Tour de France i sommer». I neste setning innrømmet han likevel at situasjonen ikke var optimal.

Han virket litt usikker – og definitivt ukomfortabel – med situasjonen som gjorde at han bare har kunnet trene «lett» de siste ukene. I det siste har han økt intensiteten. Svaret fra kroppen var alt annet enn oppløftende.

Trener Atle Kvålsvoll avdramatiserte det for et par uker siden. Han sa gang på gang at de rolige treningsøktene ikke var noen krise. – Slik ville Thor trent på denne tiden uansett. Thor finner nok formen, sa Kvålsvoll.

Noen meter unna sto altså Hushovd selv – denne gangen med en TV-kanal – og gjentok budskapet: Jo, han skulle til Tour de France. Men han likte ikke usikkerheten rundt sin egen form.

Det er åpenbart at BMC har hatt en vrien nøtt å knekke: Thor Hushovd er «alltid» i form under Tour de France. At han ennå ikke har vunnet et ritt i år, er ingen krise i seg selv: Det hadde han ikke gjort på samme tid i fjor heller. Og da vant han like godt to etapper i Tour-en.

Men samtidig har sesongen vært bekmørk for Hushovds del. Og når det ikke er lys i enden av tunnelen tre uker før Tour de France starter, så forstår man at det snakkes i korridorene.

For i BMC handler ikke Tour de France i hovedsak om Thor Hushovds mulige etappeseirer. Det handler om Cadel Evans, som skal forsvare fjorårets sammenlagtseier. Og spørsmålet er om ikke andre kan hjelpe australieren bedre enn Hushovd.

BMC er proppet med kvalitet. Og dermed tror jeg svaret har gitt seg selv. Hvorfor skulle de ta sjansen på nordmannen når de har andre kort på hånden?

Det er risikoen Hushovd sa ja til da han vraket mindre lag til fordel for styrtrike, og råsterke, BMC før sesongen.

Det store spørsmålet er hvorvidt Hushovd selv er enig i avgjørelsen om å ta ham ut av Tour de France-troppen. I pressemeldingen fra BMC-laget, hevdes det at nordmannen forsto avgjørelsen.

Det sa også Kvålsvoll til meg etter at avgjørelsen var tatt mandag kveld. Han er en ærlig kar jeg liker å stole på. Hushovd skal ha forstått – spesielt etter søndagens treningsøkt – at det ville bli for tøft. Kroppen responderte fortsatt ikke. Og derfor vender man nå blikket mot OL i stedet.

Men samtidig vet jeg hvilken vinnerskalle Hushovd har. Og jeg vet hvor mye Tour de France betyr for ham.

Skuffelsen har helt sikkert vært stor idet den endelige avgjørelsen ble fattet – uavhengig av hvem som til slutt fattet den: BMC, Hushovd eller om det ble gjort i fellesskap.

Sett med norske øyne er det naturligvis trist at Hushovd ikke sykler Tour-en. Han har vunnet etapper i rittet seks år på rad allerede. Hadde han gjort det i år også, ville han klatret opp på en delt andreplass på lista over dem som har vunnet flest år på rad.

Med en etappeseirer i juli hadde han matchet trioen Lance Armstrong, Miguel Indurain og André Leducq, som alle vant Tour-etapper sju år på rad. Bare André Darrigade (10 år) har bedre tall å vise til.

«Team Hushovd» kan trøste seg med følgende: Nå har han bedre tid til å pusse formen foran OL i London. Løypa på engelsk jord passer 34-åringen særdeles bra.

Lykke til Thor Hushovd. Og god tur til Frankrike, Edvald Boasson Hagen.