Siste sjanse til å felle Armstrong

ETTERFORSKES PÅ NYTT: Lance Armstrong er utestengt fra alle konkurranser inntil videre.

Ok, jeg gned meg i øynene onsdag kveld. Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) anmelder Lance Armstrong for årelang dopingbruk.

Han risikerer å strippes for sju strake Tour-titler. I så fall kan vi bli vitner til idrettshistoriens største fall.

På sett og vis burde den ferske nyheten ikke overraske: De færreste i sykkelsirkuset tror Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad uten å jukse. At ikke flere snakker høyt om det hele, handler om å unngå bråk.

Man velger letteste motstands vei. Det er enkelt å holde kjeft.

Men samtidig er anmeldelsen smått overraskende, siden FBI slapp taket i februar. Når politi og påtalemyndighet ikke kan gjøre noe, da har det tradisjonelt skjedd lite i sykkelsporten. Sporten har ikke evnet å gjøre stort på egenhånd.

Men USADA, anført av Travis Tygart, akter altså tilsynelatende å gjøre jobben sin skikkelig.

Én ting står likevel klart for meg: Dersom Lance Armstrong dopet seg til topps, så er dette trolig den aller siste motstanderne hans får. Slipper han unna nå, så kan han feire herfra til evigheten.

Etter at de føderale myndighetene henla etterforskningen sin i februar, hevdet 40-årignen først at han feiret rolig med én øl. I et intervju senere på våren kom et ærligere svar: Han hadde drukket seg «dritings» i pur glede. Etterforskningen var det verste han hadde vært borte i.

Jeg lurer på hva Lance Armstrong tenker i dag.

USADA varslet etter henleggelsen i februar at de ville fortsette sin sak. Armstrong ønsket dem velkommen, og sa at han var fullt ut innstilt på å samarbeide. Mon tro om bakrusen etter feiringen ikke hadde lagt seg.

For i den 15 sider lange anmeldelsen av sykkelstjernen, som kan leses her, så kommer det frem at samtlige ryttere som har blitt kontaktet av USADA har samarbeidet. Med ett unntak: Lance Armstrong. Han ønsker ikke å svare på spørsmål.

USADA har angivelig «mer enn ti» vitner i saken mot 40-åringen, som nå må legge all triatlonkonkurranse på vent. Armstrong er midlertidig utestengt for første gang i karrieren.

Komplett krise tre uker før Tour-en

Om Lance svetter litt ekstra i dag, så er det andre som har det bortimot like ille. Radioshack-laget, hvor han syklet før, har hatt en katastrofal vårsesong. Lagsjef Johan Bruyneel har kranglet med sin egen Fränk Schleck gjennom media, Chris Horner raste etter å ha blitt Tour-vraket – og Andy Schleck mister Tour de France på grunn av en skade.

Nå har det gått fra vondt til verre. Tre uker før Tour-starten i Liege er Bruyneel også anmeldt for distribusjon av dopingmidler gjennom en årrekke. USADA hevder at «en rekke personer» er villige til å vitne om dette

Pedro Celaya er lege i Radioshack-laget. Også han er anmeldt av USADA for omfattende brudd på dopingreglene. Hvordan ASO reagerer på at både lagsjefen og legen i Radioshack er dopinganmeldt, er et av spørsmålene jeg stiller meg.

Kommer Bruyneel, nær venn av Armstrong gjennom mange år, til å lede laget under Tour-en?

Anmeldt er også Armstrongs gode legevenn, Michele Ferrari, og Pepe Marti, som senere har vært treneren til dopingtatte Alberto Contador, samt den kontroversielle sykkellegen Luis Garcia del Moral.

Morsomt etternavn, forresten. Moral.

Tour de France nærmer seg. Sirkuset er i gang for lengst. Som vanlig.

@VGNettAnders