Derfor kan ikke Lance få fred

MISTER HAN SJU TITLER? Lance Armstrong er anmeldt for dopingbruk i en årrekke.

Fortiden slipper ikke taket. Dopinganmeldte Lance Armstrong risikerer å miste samtlige av sine sju Tour-titler.

Enkelte spør om hvorfor man ikke kan rette blikket fremover, i stedet for å bruke tid og krefter på en syklist som har lagt opp.

Tanken er dessverre naiv. For i sykkelsporten er det ikke mulig å komme videre uten å gjøre seg ferdig med fortiden på en skikkelig måte. Det har historien vist oss gang på gang.

Sentralt i det hele står Lance Armstrong. Han blir regnet som den fremste eksponenten for at loven om taushet – omertaen – fortsatt råder: Man «sladrer» ikke på hverandre i sykkelsporten.

Ukulturen går flere tiår tilbake i tid, men ble dyrket frodigere enn noen gang under Armstrongs tid som aktiv. Brøt du den interne loven, ble Armstrong rasende. Og slikt fikk konsekvenser. Spør bare Christophe Bassons og Filiopo Simeoni.

Dersom den pågående saken ender opp med å bevise at amerikaneren faktisk jukset, så er det avgjørende å komme til bunns i grumset. For om kollegene i feltet ser at de som jukser har full kontroll og stadig slipper unna, så vil enkelte tøye strikken. Garantert.

Og da får vi den samme gamle regla på nytt.

Hvorfor skal vi erstatte en dopet vinner med en annen dopet vinner på resultatlisten? spør mange.

Jo da, flertallet av Armstrongs argeste rivaler jukset på et eller annet tidspunkt i karrieren. Kanskje var til og med et soleklart flertall av hele sykkelfeltet dopet.

Men alle dopet seg ikke. Enten den ene rene rytteren endte på 20. plass eller som nummer 150: Vedkommende fortjener at man ikke snur ryggen til doping. Det handler om respekt for de som sto imot presset.

Og hva slags rettssystem ville sporten hvilt på om man ikke gikk en doper i sømmene fordi nummer to også var dopet? Tankegangen er absurd. Man ville gjort sykkelsporten en enorm bjørnetjeneste.

Det snakkes det allerede om at Det internasjonale sykkelforbundet kan ha gjort.

UCI har i flere år blitt beskyldt for å hjelpe Armstrong med å skjule positive prøver. Amerikaneren skal ha vært for stor til å ofres. Han var en kommersiell gullgruve.

En dom mot Armstrong vil radere tilliten til UCI. Det vil sende sykkelsporten ut i totalt kaos.

Men det må man tåle. Kanskje er det til og med nødvendig.

I 1998 ble sporten filleristet av Festina-skandalen. Samtidig skulle saken markere starten på noe nytt. En ren femtid.

Det gikk bare åtte år før Operation Puerto-skandalen rystet alt og alle enda en gang.

Sykkelfeltet skalv av frykt for at kundelisten til en spansk dopinglege skulle lekke ut. Giganter som Jan Ullrich og Ivan Basso gikk ned med skuta.

Men heller ikke dette virker å ha hatt noen langvarig effekt. Nye stjerner gikk i dopinggarnet både i 2006, 2007 og 2008.

I den ferske anmeldelsen hevder USADA å ha bevis for at Lance Armstrong dopet seg i både 2009 og 2010.

Dersom dette stemmer, og man ikke tar affære, nytter det ikke å snakke om å se fremover. Da står man på stedet hvil.

@VGNettAnders

Siste sjanse til å felle Armstrong

ETTERFORSKES PÅ NYTT: Lance Armstrong er utestengt fra alle konkurranser inntil videre.

Ok, jeg gned meg i øynene onsdag kveld. Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) anmelder Lance Armstrong for årelang dopingbruk.

Han risikerer å strippes for sju strake Tour-titler. I så fall kan vi bli vitner til idrettshistoriens største fall.

På sett og vis burde den ferske nyheten ikke overraske: De færreste i sykkelsirkuset tror Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad uten å jukse. At ikke flere snakker høyt om det hele, handler om å unngå bråk.

Man velger letteste motstands vei. Det er enkelt å holde kjeft.

Men samtidig er anmeldelsen smått overraskende, siden FBI slapp taket i februar. Når politi og påtalemyndighet ikke kan gjøre noe, da har det tradisjonelt skjedd lite i sykkelsporten. Sporten har ikke evnet å gjøre stort på egenhånd.

Men USADA, anført av Travis Tygart, akter altså tilsynelatende å gjøre jobben sin skikkelig.

Én ting står likevel klart for meg: Dersom Lance Armstrong dopet seg til topps, så er dette trolig den aller siste motstanderne hans får. Slipper han unna nå, så kan han feire herfra til evigheten.

Etter at de føderale myndighetene henla etterforskningen sin i februar, hevdet 40-årignen først at han feiret rolig med én øl. I et intervju senere på våren kom et ærligere svar: Han hadde drukket seg «dritings» i pur glede. Etterforskningen var det verste han hadde vært borte i.

Jeg lurer på hva Lance Armstrong tenker i dag.

USADA varslet etter henleggelsen i februar at de ville fortsette sin sak. Armstrong ønsket dem velkommen, og sa at han var fullt ut innstilt på å samarbeide. Mon tro om bakrusen etter feiringen ikke hadde lagt seg.

For i den 15 sider lange anmeldelsen av sykkelstjernen, som kan leses her, så kommer det frem at samtlige ryttere som har blitt kontaktet av USADA har samarbeidet. Med ett unntak: Lance Armstrong. Han ønsker ikke å svare på spørsmål.

USADA har angivelig «mer enn ti» vitner i saken mot 40-åringen, som nå må legge all triatlonkonkurranse på vent. Armstrong er midlertidig utestengt for første gang i karrieren.

Komplett krise tre uker før Tour-en

Om Lance svetter litt ekstra i dag, så er det andre som har det bortimot like ille. Radioshack-laget, hvor han syklet før, har hatt en katastrofal vårsesong. Lagsjef Johan Bruyneel har kranglet med sin egen Fränk Schleck gjennom media, Chris Horner raste etter å ha blitt Tour-vraket – og Andy Schleck mister Tour de France på grunn av en skade.

Nå har det gått fra vondt til verre. Tre uker før Tour-starten i Liege er Bruyneel også anmeldt for distribusjon av dopingmidler gjennom en årrekke. USADA hevder at «en rekke personer» er villige til å vitne om dette

Pedro Celaya er lege i Radioshack-laget. Også han er anmeldt av USADA for omfattende brudd på dopingreglene. Hvordan ASO reagerer på at både lagsjefen og legen i Radioshack er dopinganmeldt, er et av spørsmålene jeg stiller meg.

Kommer Bruyneel, nær venn av Armstrong gjennom mange år, til å lede laget under Tour-en?

Anmeldt er også Armstrongs gode legevenn, Michele Ferrari, og Pepe Marti, som senere har vært treneren til dopingtatte Alberto Contador, samt den kontroversielle sykkellegen Luis Garcia del Moral.

Morsomt etternavn, forresten. Moral.

Tour de France nærmer seg. Sirkuset er i gang for lengst. Som vanlig.

@VGNettAnders

Tour-nei ingen bombe

STÅR OVER TOUREN: Thor Hushovd er ikke i nærheten av å finne formen, og fryktet at han kunne kjøre seg i senk noen måneder før OL. Foto: Scanpix

Så kom nyheten: Thor Hushovd sykler ikke Tour de France i sommer. Formen er ikke god nok, nordmannen har aldri klart å hente seg inn etter en vårsesong preget av sykdom.

På Twitter kalte enkelte det hele for en «bombe» mandag kveld. Jeg er ikke enig. Litt overraskende: Jo da. En real bombe: Aldri verden. Til det er BMC-laget for sterkt.

Hushovd har vært i skrøpelig form i hele vår, han har ventet på svar fra medisinske tester – og han har ikke fremstått som noen sykkelautoritet de siste ukene.

Jeg snakket selv med ham i Oslo for et par uker siden. Hushovd sa ordrett: «Jeg er ikke redd for å si at jeg skal til Tour de France i sommer». I neste setning innrømmet han likevel at situasjonen ikke var optimal.

Han virket litt usikker – og definitivt ukomfortabel – med situasjonen som gjorde at han bare har kunnet trene «lett» de siste ukene. I det siste har han økt intensiteten. Svaret fra kroppen var alt annet enn oppløftende.

Trener Atle Kvålsvoll avdramatiserte det for et par uker siden. Han sa gang på gang at de rolige treningsøktene ikke var noen krise. – Slik ville Thor trent på denne tiden uansett. Thor finner nok formen, sa Kvålsvoll.

Noen meter unna sto altså Hushovd selv – denne gangen med en TV-kanal – og gjentok budskapet: Jo, han skulle til Tour de France. Men han likte ikke usikkerheten rundt sin egen form.

Det er åpenbart at BMC har hatt en vrien nøtt å knekke: Thor Hushovd er «alltid» i form under Tour de France. At han ennå ikke har vunnet et ritt i år, er ingen krise i seg selv: Det hadde han ikke gjort på samme tid i fjor heller. Og da vant han like godt to etapper i Tour-en.

Men samtidig har sesongen vært bekmørk for Hushovds del. Og når det ikke er lys i enden av tunnelen tre uker før Tour de France starter, så forstår man at det snakkes i korridorene.

For i BMC handler ikke Tour de France i hovedsak om Thor Hushovds mulige etappeseirer. Det handler om Cadel Evans, som skal forsvare fjorårets sammenlagtseier. Og spørsmålet er om ikke andre kan hjelpe australieren bedre enn Hushovd.

BMC er proppet med kvalitet. Og dermed tror jeg svaret har gitt seg selv. Hvorfor skulle de ta sjansen på nordmannen når de har andre kort på hånden?

Det er risikoen Hushovd sa ja til da han vraket mindre lag til fordel for styrtrike, og råsterke, BMC før sesongen.

Det store spørsmålet er hvorvidt Hushovd selv er enig i avgjørelsen om å ta ham ut av Tour de France-troppen. I pressemeldingen fra BMC-laget, hevdes det at nordmannen forsto avgjørelsen.

Det sa også Kvålsvoll til meg etter at avgjørelsen var tatt mandag kveld. Han er en ærlig kar jeg liker å stole på. Hushovd skal ha forstått – spesielt etter søndagens treningsøkt – at det ville bli for tøft. Kroppen responderte fortsatt ikke. Og derfor vender man nå blikket mot OL i stedet.

Men samtidig vet jeg hvilken vinnerskalle Hushovd har. Og jeg vet hvor mye Tour de France betyr for ham.

Skuffelsen har helt sikkert vært stor idet den endelige avgjørelsen ble fattet – uavhengig av hvem som til slutt fattet den: BMC, Hushovd eller om det ble gjort i fellesskap.

Sett med norske øyne er det naturligvis trist at Hushovd ikke sykler Tour-en. Han har vunnet etapper i rittet seks år på rad allerede. Hadde han gjort det i år også, ville han klatret opp på en delt andreplass på lista over dem som har vunnet flest år på rad.

Med en etappeseirer i juli hadde han matchet trioen Lance Armstrong, Miguel Indurain og André Leducq, som alle vant Tour-etapper sju år på rad. Bare André Darrigade (10 år) har bedre tall å vise til.

«Team Hushovd» kan trøste seg med følgende: Nå har han bedre tid til å pusse formen foran OL i London. Løypa på engelsk jord passer 34-åringen særdeles bra.

Lykke til Thor Hushovd. Og god tur til Frankrike, Edvald Boasson Hagen.