Kunne hjelperytteren vunnet Touren?

HVEM ER EGENTLIG BEST? Bradley Wiggins (t.v.) leder Touren. Men Chris Froome har imponert vel så mye. Foto PA

Bradley Wiggins må tilsynelatende gå på en stjernesmell i Pyreneene for å spolere sitt livs sjanse på sykkelsetet.

Den sterkeste utfordreren til å vinne årets Tour heter ikke Cadel Evans eller Vincenzo Nibali. Den eneste som virker å kunne utgjøre en reell trussel er Wiggins’ egen lagkamerat, Chris Froome.

Han er lojal mot kapteinen sin, og gjør som han får beskjed om. Det betyr at han må «la» Wiggins vinne, selv om han skulle vise seg å være sterkest av de to.

Froome ligger i øyeblikket drøyt to minutter bak Wiggins i sammendraget.  Tidstapet skyldes nesten ene og alene en punktering den første uken.

I fjellene har Froome fremstått som sterkere enn Wiggins. Han har dratt kapteinen sin utallige kilometer, vunnet en etappe – og til og med rykket ifra Wiggins ved én anledning.

Da ble han raskt kalt tilbake til kapteinen av lagledelsen i Sky. I pressesonen etter etappen spriket forklaringene på det som hadde skjedd i alle mulige retninger. Ikke rart Kenya-fødte Froome kom med følgende erkjennelse i L’Equipe i forrige uke:

«Jeg skal ikke lyve for deg. Dette er vanskelig. Men det er jobben min»

Eller sagt på en annen måte: Han vet at han kunne vunnet Tour de France om han fikk sjansen. Men han vet også at det er utopi. For kapteinsrollen er definert på forhånd, den rokker man ikke ved

Situasjonen under årets Tour er til forbløffelse lik den under Spania rundt i fjor. Da fikk Froome først sjansen til å kjøre for seg selv idet Wiggins kastet inn håndkleet. Froome endte på andreplass – foran kapteinen sin.

Hadde han ikke startet prestisjerittet som hjelperytter, ville han ha vunnet.

Etter rittet signerte Froome likevel en forlengelse av avtalen med Team Sky. Sånn sett kan han takke seg selv i disse dager. Briten gjorde det likevel klart overfo rL’Equipe i helgen:

«Dersom Tour de France-løypa til neste år preges av mange fjell, håper jeg Sky sykler for meg».

Det skjer aldri verden dersom Wiggins stiller til start som regjerende mester.

På nettsamfunnet Twitter ble det nylig skrevet «Hun: Hvem vinner Tour de France? Han: Sky. Hun: Men hvilken rytter? Han: Er det ikke det samme?».

Meldingen var ment som et kompliment til Sky-laget. Edvald Boasson Hagen og lagkameratene har fremstått enormt sterkt under årets Tour de France.

At en hjelperytter fremstår som sterkere enn kapteinen sin – nok en gang – forteller mye.

Men skal Chris Froome få svar på om han faktisk kan vinne Tour de France i år, så må Bradley Wiggins gå på en smell i Pyreneene denne uken. De færreste i Frankrike tror det kommer til å skje.