Fem timer med Tyler Hamilton

THE HAMILTONS: Lindsay og Tyler Hamilton flyttet til Montana i mai. Her er de to i favorittbyen Boston. Foto: Privat (med tillatelse fra Lindsay Hamilton).

– Om du møter Mads Kaggestad, så håper jeg du kan si følgende fra meg: Unnskyld!

Ordene kommer fra Tyler Hamilton mens vi spiser middag på en lokal restaurant i Montana, nordvest i USA. Han har sympati med dem som ikke orket tempoet til juksemakere som ham selv.

Amerikaneren proppet kroppen full av testosteron, kortison, EPO og toppet det hele med noen ekstra liter av sitt eget blod gjennom en årrekke. Nå har han lagt kortene på bordet og fortalt hvordan doping gjennomsyret sykkelsporten utover på 2000-tallet.

Lance Armstrong og Bjarne Riis er noen av dem som kommer dårlig ut av det når Hamilton legger ut – imponerende detaljert – om det han mener er sannheten i boken «The Secret Race».

I bilen på vei til restauranten vi skulle spise på, skrøt Lindsay og Tyler av den lokale laksen på menyen. Ekstra feit og god sammenliknet med den du er vant med, gliste de spøkende. Da var det smått festlig å bemerke ordlyden i menyen da vi hadde satt oss ned: «Norwegian salmon».

Mellom lett humring og prat om familie, venner – og livet i USA og Norge – så snakket vi også alvor:

Jeg fortalte Hamilton hvem jeg mener er de virkelige heltene fra tiden han satt på sykkelsetet – de som sto imot presset og sa nei da tilbudet kom. Og jeg fortalte om en rytter som Mads Kaggestad som – trolig fortvilet – forsto at noe var alvorlig galt.

Det var det flere som gjorde. Og når de likevel ikke valgte å dope seg, så er det imponerende. For valget sto tilsynelatende mellom å kjempe blant de beste eller fortsette i en dårlig betalt hjelperytterrolle på et mindre lag.

I beste fall.

Mads Kaggestad syklet for Credit Agricole, og må sies å kunne fall inn i den siste kategorien. Det krever sin mann.

Tyler Hamilton husker godt. Han husker å ha kjørt Thor Hushovd hjem fra flyplassen ved én anledning. Han husker taktikkegenskapene til Kurt Asle Arvesen – og mysende opp i lufta husker han også Mads Kaggestad.

Livet var likevel så preget av doping og juks at det stadig vekk, også i høst, dukker opp nye detaljer i hukommelsen hans. Detaljene fra dopinglivet er rett og slett så mange at det kommer litt stykkevis.

Ekteparet Hamilton har flyttet til Montana, vekk fra storbyene de har bodd i tidligere. Det er ikke tilfeldig. Det å ta et oppgjør med sykkelsporten har kostet.

De sier likevel at de trives i Missoula. Livet er avslappende og behagelig, sier de. Hamilton føler seg som en 18-åring som har all verdens muligheter foran seg.

Man kan si mye rart om Tyler Hamilton. Han var uomtvistelig en doper, en som løy. Men det er vanskelig å ikke tro at mannen er et par kilo lettere enn da løgnen tynget ham.

Han har riktignok lagt på seg noen kilo fra glansdagene. Kroppen fremstår som sunnere enn den som tauet Lance Armstrong oppover fjellsidene i tre år på rad. Den gangen hadde han ikke klart å løfte sin egen Golden Retriever, Tanker (8), sier han – og hever hunden opp i luften mens jeg tar et bildet av de to vennene.

Tyler Hamilton virker å være i vater. I harmoni med seg selv. Når jeg spør hvordan livet er i Missoula sammenliknet med hans egen favorittby, Boston, så smiler han og vifter i skjorten sin. Den er løs og ledig – og har et par malingflekker på seg.

Laidback.

Men han er sjelden vare. For sykkeldopere som snakker ut mot sine egne, er det ikke mange av.

Den anerkjente journalisten Bill Gifford i Outside Magazine var i mange år kjent som en god venn av Lance Armstrong. Nå har han for alvor snudd. Én av årsakene er utvilsomt Tyler Hamilton. I sin anmeldelse av den ferske boken, skriver Gifford:

«Tyler Hamilton’s new book, The Secret Race, makes it impossible to believe Lance’s story anymore».

Sånn føler mange det i dag. Også etter å ha tilbrakt tid med mannen under fire øyne.

Så får det bare være at Jens Voigt, og andre toppryttere, nærmest håner boken – siden Hamilton har løyet tidligere i karrieren.  Argumentet er så tynt at det får en til å stusse. Skal man ikke lytte til en person som går mot strømmen, bryter de interne kodene og endelig prater ut om det han opplevde?

Selvfølgelig skal man lytte til Tyler Hamilton. Så får man heller tro hva man vil etterpå.

@VG NettAnders