Nå eksploderer Armstrong-saken

THE LOOK: Lance Armstrong, her i 2009, sa nei til en offentlig høring. Men han kan likevel få bevisene mot seg offentliggjort. Amerikaneren risikerer også å kalles inn som vitne – mot sin gamle venn Johan Bryneel. Foto: Daniel Sannum Lauten

Idet mange kanskje tenker at saken mot Lance Armstrong er over, så kommer saken til å nå et nytt klimaks i løpet av kort tid.

For visst er amerikaneren i ferd med å strippes for samtlige sju Tour de France-titler. Men først må det internasjonale sykkelforbundet få se bevisene amerikanske dopingjegere har samlet inn, og vurdere om de skriver under på papirene eller om de vil anke saken til en voldgiftsrett i Sveits.

Og her er vi nå: En hel sykkelverden venter på at UCI skal få oversendt det som beskrives som en overveldende mengde bevis for at Lance Armstrong var gjennomsyret av dopingmidler i en årrekke.

En kilde tett på etterforskningen fortalte meg for en tid tilbake at bevisene skulle frigis sent i forrige uke. På torsdag ble jeg kontaktet av en annen kilde i saken mot Armstrong. Vedkommende opplyste at det hadde tilkommet etterforskerne ny informasjon helt til det siste, og at det var årsaken til utsettelsen.

Nå hører jeg fra USA at bevisene skal gjøres kjent – også for deg og meg – en gang før midten av oktober. Så får vi se om det stemmer, eller om tidsperspektivet endres på nytt.

Lance Armstrong har sagt nei til å delta i en offentlig høring i saken. Dermed har han blitt ilagt livstidsutestengelse og mister sine sju Tour-titler når dommen faller.

Amerikaneren ønsket åpenbart ikke noen offentlig skittentøysvask, der han i flere uker ville blitt presentert for det dopingjegerne mener er beviser mot ham.

Paradoksalt nok kan høsten og vinteren likevel bli ubehagelig for mannen fra Texas. For hans gamle venn og sjef Johan Bruyneel, som også er tiltalt for å ha regissert dopingnettverket rundt Armstrong, nekter å akseptere straffen. Dermed ender saken hans i en offentlig høring i løpet av noen måneder.

Der er bevisene i det store og hele stort sett de samme som mot Armstrong. Og ikke nok med det: Mandag gikk sjefen for det amerikanske antidopingbyrået ut og varslet at Armstrong selv kan bli innkalt som vitne.

En svært rutinert journalist jeg møtte under VM, som kjenner saken godt, tror det foregår en durabelig hestehandel mellom Bruyneel og Armstrong bak lukkede dører i disse dager. Journalisten mente det er åpenbart at Armstrong ønsker å unngå en høring, men at Bruyneel er avhengig av en solid porsjon penger som kompensasjon.

For dropper Bruyneel en offentlig høring og gir opp kampen, så er han ferdig i sykkelsporten. Da idømmes han trolig livstidsstraff – med mindre UCI tar opp kampen på belgierens vegne.

Det er svært lite sannsynlig, sa UCI-president Pat McQuaid til meg for tre uker siden.

Lance Armstrong har falt ned fra tronen han engang satt på. Men landingen gjenstår. Og den kan bli knallhard.

Twitter: @VGNettAnders