Ingen grunn til å være overrasket

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Lance Armstrong (t.v.) og Steffen Kjærgaard. (foto: Scanpix)

At Steffen Kjærgaard omsider kaster kortene er på sett og vis overraskende. At han har brukt doping i løpet av karrieren er ikke like sjokkerende.

Den avtroppende landslagssjefen har i flere år nektet for å ha gjort noe galt. Han har ristet på hodet og skyldt på sin egen naivitet. Da jeg snakket med Kjærgaard for halvannen uke siden følte han seg idioterklært av det norske folk.

I dag vet vi at stempelet er selvforskyldt.

For Steffen Kjærgaard har visst hele tiden. Han har forstått hva som skjedde i US Postal, der han syklet med degraderte Lance Armstrong.

De siste dagene har jeg selv fått informasjon om Kjærgaards kobling til en belgisk lege – Georges Mouton – som har gitt rytterne sine forbudte stoffer. Jeg rakk aldri å konfrontere Kjærgaard med opplysningene, og høre hans versjon, før nyheten sprakk i formiddag.

Noen vil mene det er bra at Kjærgaard nå forteller om sin egen fortid. Andre vil mene det er feigt å vente til dagen etter Armstrongs fall.

Faktum er uansett at han har løyet gang på gang gjennom flere år. Han har sett norske journalister – meg selv inkludert – inn i øynene og sagt noe annet enn sannheten.

Innrømmelsen kommer naturligvis ikke frivillig. Den er et resultat av det vi har sett de siste månedene, der amerikanske antidopingmyndigheter har revet bildet av det gamle US Postal-laget i fillebiter.

Til slutt sto Kjærgaard igjen ribbet for troverdighet. Da lønte det seg plutselig å legge kortene på bordet. Regnestykket gjorde det mest hensiktsmessig.