Argumentene som taler Hushovds sak

- HAR IKKE SETT ANDRE DOPE SEG: Det sier Thor Hushovd onsdag. Her er han i Danmark i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk– Jeg har ikke brukt doping, sier Thor Hushovd dag.

I en tid der hele sykkelsporten vakler, og den norske landslagssjefen nettopp har lagt kortene på bordet, er det til å begripe at Norges største sykkelstjerne må svare for seg.

Han må rett og slett akseptere spørsmålene som kommer – enn hvor urettferdig det kan føles.

Jeg er ikke naiv, til det har jeg opplevd for mye som sykkeljournalist. Jeg vil ikke sverge på at noen er rene i denne sporten. Thor Hushovd vant etapper i Tour de France i en tid da feltet var pill råttent, og han har pleiet vennskap med Lance Armstrong.

Han har til og med forsvart verdens største sykkeljukser for hele det norske folk.

Selvfølgelig blir det spørsmål av slikt. Men det finnes flere argumenter for å stole på Thor Hushovd i dag.

1. Privat samtale:
Grytidlig på morgenen 6. juli 2005, sendte de tidligere US Postal-rytterne Jonathan Vaughters og Frankie Andreu følgende meldinger til hverandre gjennom chattjenesten MSN – under fire øyne:

Cyclevaughters: once I went to CA and saw that now all the teams got 25 injections every day, i felt really guilty

Cyclevaughters: hell, CA was ZERO

FDREU: you mean all the riders

Cyclevaughters: Credit Agricole

FDREU: it’s crazy

Cyclevaughters: So, I realized lance was full of shit when he’d say everyone was doing it

Meldingene var privat, men kom ut under en rettssak i 2005. Vaughters var sjokkert etter overgangen fra US Postal til Credit Agricole, der han ble lagkamerat med Hushovd. I det franske laget fikk ikke rytterne en eneste sprøyte med ulovlige midler, skriver mannen som i dag er Garmin-sjef.

Og deretter: Han forsto at Lance Armstrong løy da han hevdet at alle lagene brukte doping – for å forsvare sitt eget misbruk.

2. Roger Legeay. Sjefen i Credit Agricole ble riktignok dopingtatt som ung rytter selv. Men som sykkelsjef for Hushovds franske lag var han kompromissløs. Jonathan Vaughters har selv forklart meg historien om hvordan han ble stukket av en veps under Tour de France i 2001.

Amerikaneren var vant til liberale leger i US Postal og ba om en sprøyte kortison for å dempe hevelsen. Kortison var kun lovlig dersom man slet med en kneskade. Dette visste Vaughters – men presset likevel på, slik at han kunne fullføre Tour-en.

Men Legeay satte foten ned: Å sette denne sprøyten, mot et uskyldig vepsestikk, var fullstendig uaktuelt. Selv om «alle» andre ville gjort det.

Roger Legeay ryktes også å være mannen som i sin tid tipset politiet om dopingbilen til Willy Voet. Festina-mannen ble stoppet med en følgebil stappfull av dopingmidler i 1998. Det utløste saken som i historiebøkene omtales som «Festinaskandalen». Legeay har aldri bekreftet at han var mannen som satte i gang denne prosessen.

3. Credit Agricole. Laget hadde riktignok en eksdoper som Christophe Moreau på laget, men foruten han og en «mindre» dopingsak rundt Fofonov, var laget nærmest kjemisk fritt for dopingsaker. Laget huset ingen ryttere som feide oppover fjellsidene og kjempet i toppen av sammendrag i Tour de France.

4. Holdninger.
Før jeg skrev dette blogginnlegget, snakket jeg også med Mads Kaggestad. Han syklet flere år som hjelperytter for Hushovd i Credit Agricole.

De to trente sammen og levde tett på hverandre. Mads forteller om en sørlending som reagerte med sinne når enkelte medryttere antydet at laglegen burde være med liberal med hva slags medisiner han skrev ut. Hushovd skal ha gått i bresjen for gode holdninger i det franske laget.

Snakk ut

Det er nok ubehagelig å være norsk toppsyklist onsdag 24. oktober. Det har skjedd mye de siste ukene, med en foreløpig topptemperatur målt på Ullevaal stadion i går klokken 12.30.

Jeg håper sykkelsporten, også i Norge, griper muligheten nå. For at mange vet mye, uten å fortelle det, virker åpenbart på alt og alle. Og sannheten bør ut.

Hadde det ikke vært for at eksdoperne Tyler Hamilton og Floyd Landis pratet om andre enn seg selv, ville etter alt å dømme Lance Armstrong fortsatt vært et av verdens største idrettsnavn.

Og slik vil vi ikke ha det.

@VGNettAnders