Armstrongs dilemma: Kommer han til å innrømme alt?

ER HAN I TENKEBOKSEN? Ifølge New York Times vurderer Lance Armstrong å innrømme årelangt dopingbruk. Foto: PA

Lance Armstrong (41) vurderer gevinst opp mot risiko. Resultatet kan bli en ydmykende innrømmelse foran en hel verden senere i år.

Han er strippet for all ære, fratatt syv Tour de France-seirer og utestengt på evig tid. Det var det som skulle til for å sette i gang «plan B».

I går kom den første antydningen i anerkjente New York Times om at den abdiserte sykkelkongen akter å kaste kortene og innrømme omfattende dopingbruk.

Tro ikke at avgjørelsen skyldes dårlig samvittighet.

Lance Armstrong er et ekstremt konkurransemenneske, som håper å fortsette triatlonkarrieren sin. Den er i øyeblikket lagt fullstendig død.

41-åringen har en plagsom, indre kraft som gjør at han «må» konkurrere. For ham er det ikke nok å delta i mosjonsløp eller å være sin egen konkurrent. Han må bryne seg mot de beste.

En innrømmelse kan gi strafferabatt, og samtidig gjøre amerikaneren mer spiselig for folk flest. Iallfall dersom innrømmelsen fremstår som ekte. Det er det mange eksperter som idag ikke tror kommer til å skje. De tror ikke Armstrong besitter ydmykheten – og selvinnsikten – som skal til for å reparere skadene han står bak.

I kulissene foregår det et juridisk spill som vil avgjøre hvorvidt 41-åringen velger å legge kortene på bordet.

For hvordan vil en innrømmelse påvirke tre konkrete søksmål rettet mot Lance Armstrong?

Det er det store spørsmålet Thor Hushovds gamle venn grubler over i disse dager.

Det var en annen gammel venn, Floyd Landis, som fikk snøballen til å rulle for snart to år siden. I det stille tok Landis ut et såkalt «whistleblower-søksmål». Det gjør at han kan sope inn en solid andel – opp mot 30 prosent – av de pengene myndighetene klarer å kreve inn igjen etter at noen har utført bedrageri mot staten.

Og dessverre for Lance Armstrong: Postvesenet, som sponset laget hans, var statlig eid.

Justisdepartementet vurderer i disse dager hvorvidt de vil gå tungt inn i saken på parti med Floyd Landis. Dersom de gjør det, og vinner frem, risikerer «Team Lance» å måtte punge ut enorme summer.

US Postal-laget mottok rundt 200 millioner kroner før sponsoren trakk seg i 2004.

Forsikringsselskapet SCA har også varslet søksmål. De vil ha tilbake et skyhøyt bonusbeløp amerikaneren fikk på 2000-tallet. En erstatningssum på rundt 60 millioner kroner har blitt nevnt i amerikanske medier.

Armstrongs hemmelige tilbud om 5,5 millioner kroner før jul, ble bryskt avvist av forsikringsselskapet. De hadde mistanker om juks for åtte år siden, og tok Armstrong til retten – der syklisten gikk triumferende ut av dørene noen måneder senere. Da hadde han under ed sagt at han ikke dopet seg.

Nå frykter advokatene at en innrømmelse av løgn i retten kan gi et rettslig etterspill. Armstrong krever ifølge New York Times et løfte om at han ikke straffeforfølges, dersom han velger å snakke.

The Sunday Times måtte også åpne lommeboken i 2004. Avisen antydet i spaltene sine at Armstrong dopet seg til topps. Syklisten gikk på sin side rettens vei og vant frem også her.

Nå har britene, med ydmykelsen friskt i minne, gått til motssøksmål: Kravet lyder på rundt 10 millioner kroner.

En taus Lance Armstrong «ferierer» fortsatt på Hawaii sammen med familien sin. Derfra har han sett at sponsorene vende ham ryggen, og kreftstiftelsen Livestrong kaste ham ut av styrerommet.

Bunnen virker å være nådd. Nå planlegger Armstrong gjenoppreisningen.

Twitter: @VGNettAnders