Alle håper på Hushovd

I 2011: Thor Hushovd  vant sin første ritt for året i juni for to år siden. Deretter fulgte han opp med en fantastisk Tour de France. Her er han på podiet i Frankrike det året. Foto: Daniel Sannum Lauten

I 2011: Thor Hushovd vant sin første ritt for året i juni for to år siden. Deretter fulgte han opp med en fantastisk Tour de France. Her er han på podiet i Frankrike det året. Foto: Daniel Sannum Lauten

Det er mange som håper på Thor Hushovd om dagen.

Selv håper jeg å møte ham på Korsika når Tour de France starter om nøyaktig én måned.

Lenger nord i landet sitter ledelsen bak Arctic Race of Norway med kryssede fingrene for at sørlendingen blir å finne i deres ritt tre uker etter målgang i Paris.

Rittet arrangeres for første gang – og i særdeles naturskjønne omgivelser.

Men etter hva jeg har grunn til å tro, er det svært lite sannsynlig at Katusja vil sykle ritt i Lofoten denne sommeren. Det betyr at Alexander Kristoff ikke blir noe trekkplaster for Arctic Race of Norway.

Det blir sannsynligvis ikke Edvald Boasson Hagen heller, etter hva jeg hører i sykkelverden.

Arctic-løypa virker slett ikke å være skreddersydd for en klatreglad rytter som Lars Petter Nordhaug.

Og dermed står vi igjen med Thor Hushovd. Han kan vise seg å bli viktig for Arctic-ledelsen. For uten en av «de fire store» kan det bli vanskelig å få store deler av norsk sportspresse til å bruke penger på å reise til Nord-Norge like etter Tour de France.

Hushovd har vist entusiasme for rittet. Han har langt på vei gitt det sin velsignelse, var budskapet vi fikk høre av rittsjef Knut-Eirik Dydbal på mandag. Men Hushovd er like fullt prisgitt at laget hans, BMC, vil delta.

Hushovd kan ønske å bidra til så mye han bare vil, uten at det hjelper, dersom BMC ikke vil bruke tid og penger på et ritt nord i Norge. Hushovds påvirkningskraft er neppe som den en gang var under Roger Legeay i Credit Agricole.

ASO-PRESIDENT: Jean-Etienne Amaury støtter Arctic Race of Norway. Foto: Scanpix

ASO-PRESIDENT: Jean-Etienne Amaury støtter Arctic Race of Norway. Foto: Scanpix

Arctic Race of Norway har ett trumfkort i ermet: Samarbeidet med giganten ASO. Arrangøren bak Tour de France er mildt sagt mektige i sykkelverden. Spørsmålet er hvor mye press de kan legge på noen av verdens beste sykkellag for å gi det norske rittet en god start.

Mens TV-produksjonen fra Tour of Norway på Østlandet har vært av det labre slaget, vil ASO garantere for strålende bilder i Lofoten og Vesterålen i august.

Bare det gir meg en solid dose tro på rittet, og et inderlig ønske om at man lykkes med Arctic Race of Norway. For potensialet bør faktisk være større enn hva Tour of Norway har fått til.

Det sørger en slående vakker natur og samarbeidet med arrangøren av Tour de France for. Beklager Tour of Norway, men naturen rundt Hønefoss, Skien og Sarpsborg slår ikke luften ut av meg. Selv ikke folk som Birger Hungerholdt og Anders Linnestad, som styrer Tour of Norway og er svært dyktige i jobbene sine, får gjort noe med akkurat det.

Så dersom Arctic Race i tillegg makter å hente gode nok ryttere, vil utgangspunktet være det aller beste.

Tilbake til der vi startet: Thor Hushovd. Håp.

– Ingen vet hvor Thor Hushovd står akkurat nå, sa to amerikanske sykkeljournalister til meg i går. De tror nordmannen får det tøft med å kapre en plass på Tour de France-laget til BMC.

Mads Kaggestad, som kjenner Hushovd bedre enn de fleste, mener ekskollegaens sjanser for å komme med på Tour de France-laget til BMC er «femti-femti». Jeg har tidligere ment at det er et optimistisk anslag.

For dette er ikke Credit Agricole, der Hushovds ord var for lov å regne. Nå er han ikke lenger eneveldig kaptein, men én av flere. Og på 17 måneder har han gjort uhyre lite for å overbevise BMC-ledelsen om at millionene de spytter inn på bankkontoen hans er vel anvendte penger.

Samtidig: Mannen har vist fremgang denne våren. Den «store» seieren har uteblitt, men slik har det vært tidligere år også. I 2011 hadde han svakere resultater enn i vår, før han plutselig vant den fjerde etappen i Sveits rundt.

Noen uker senere fulgte han opp med to etappeseirer og gul trøye i Tour de France, i det som ble en bortimot ubegripelig sykkelfest sett med norske øyne.

Nå er Hushovd tatt ut til å sykle Criterium du Dauphiné. Stammen til BMC-laget syklet nettopp det rittet før de reiste videre til Tour-en i fjor. Om dette er tilfellet også i år, vet vi ikke før den komplette Dauphiné-troppen er kjent, og før BMC offentlig Tour de France-troppen en gang midt i juni.

Å kategorisk avskrive Hushovds Tour-sjanser nå, vil være dumt. Men jeg tror fortsatt han har oddsen mot seg, med god margin. At Philippe Gilbert, Hushovds lagkamerat og gode venn, nå bekrefter at han skal sykle Tour-en, øker ikke Hushovds sjanser.

Men jeg håper at jeg er for pessimistisk. Og jeg håper at sørlandsekspressen blir én av fire nordmenn på startstreken på Korsika 29. juni.

Så mange nordmenn har ikke startet Tour de France siden 1991.

@VGNettAnders