Ikke avskriv Hushovd

IKKE TOUR I ÅR HELLER: Thor Hushovd er vraket til Tour de France av BMC-laget. Kanskje må han istedet sykle Polen rundt. Foto: AFP

IKKE TOUR I ÅR HELLER: Thor Hushovd er vraket til Tour de France av BMC-laget. Kanskje må han istedet sykle Polen rundt. Foto: AFP

Så er det offisielt: BMC har vraket Thor Hushovd til årets Tour de France. Synd naturligvis, men det ville vært feil å si at nyheten er sjokkerende. Tvert imot – tross tegn på solid form i NM.

Selv om enkelte sykkelkjennere i Norge har hatt troen inntil det sist, har jeg vært hakket mer skeptisk til nordmannens muligheter. Spesielt etter Criterium du Dauphiné, der Hushovd fortsatte å variere voldsomt i prestasjonene.

Han åpnet med to etapper der han ble regelrett parkert av resten av feltet. Deretter fulgte en sterk fjerdeplass, før kroppen føltes tung igjen. Til slutt brøt han rittet på den siste etappen.

Dette var oppkjøringsrittet til Tour de France. En viktig test for å se om rytterne er der de skal være.

Jeg tror ledelsen i BMC har tenkt følgende: Tør vi å gi Thor Hushovd en plass på Tour de France-laget når han svinger så mye i prestasjonene? Vil han tilføre trygghet i laget? Er vi helt sikre på at han vil gjøre jobben som hjelperytter bedre enn en av våre andre ryttere?

Sett i lys av dagens pressemelding, må John LeLangue, Jim Ochowicz og resten av BMC-ledelsen åpenbart ha landet på et «nei».

Selv synes jeg naturligvis at det er synd at Hushovd ikke står på startstreken på Korsika om halvannen uke. Både som norsk sykkelentusiast og som journalist. Sørlendingen har en helt spesiell appell til Kari og Ola hjemme i Norge. Og han er en respektert rytter i det internasjonale sykkelfeltet.

Tour-en blir et lite knepp fattigere uten Hushovd, sett med norske øyne.

Så registrerer jeg at enkelte spør seg: Ser vi slutten på Thor Hushovds karriere?

Jeg kan ikke se noen grunn til å spekulere i det. Nå er det bare én person som kan svare godt på dette, og det er 35-åringen selv. Men jeg tipper at han er særdeles motivert til å sykle Tour de France minst én gang til. Og jeg tror han har lyst til å slå tilbake etter fiaskoen i fjor, og en foreløpig mager sesong i år.

Det er heller ikke lenge siden Hushovd selv sa at han ser for seg flere år på sykkelsetet. Et slag i ansiktet nå forandrer neppe det.

Jeg tror ikke han likte det som skjedde i Criterium du Dauphiné tidligere denne måneden. Kroppen spilte plutselig ikke på lag igjen. Men faktum er likevel at Hushovd er på rett vei etter å ha pådratt seg en virussykdom som kjørte ham i senk for et år siden.

Kanskje trenger kroppen hans bare ytterligere tid – mer enn mange trodde på forhånd – på å komme tilbake.

Om det skjer på BMC, der han aldri vil være garantert en plass i Tour de France, eller på et mindre lag der han er eneveldig kaptein, det aner jeg ikke.

Men jeg føler meg trygg på at Hushovd ikke bør avskrives riktig ennå.

Twitter: @VGNettAnders