Tar Kimmage feil om Edvald?

FORNØYD: Edvald Boasson Hagen, her på Korsika fredag, trives i rollen sin i Team Sky. Det kan ikke Paul Kimmage forstå. Foto: Scanpix

FORNØYD: Edvald Boasson Hagen, her på Korsika fredag, trives i rollen sin i Team Sky. Det kan ikke Paul Kimmage forstå. Foto: Scanpix

KORSIKA (VG Nett) Ai-ai: Paul Kimmage er tilbake i sirkuset. I går tok den irske journalisten ordet under pressekonferansen til Team Sky: «Hva har dere gjort med talentet hans, gutten har stagnert fullstendig som syklist» lød budskapet.

Etterpå registrerer jeg at enkelte forsøkte å latterliggjøre Kimmage, blant annet på nettsamfunnet Twitter.

Det er, i mine øyne, en øvelse i arroganse som går Paul Kimmage sin en høy gang.

For hvor feil er det å stille det spørsmålet iren stilte?

Dersom man ikke kan diskutere sport, hvorfor holder man på da? Er ikke det selve kjernen i sykkelsporten: Analysene, tankerekkene, diskusjonene?

Kimmage er alt annet enn alene når han stiller spørsmålet: Kunne Edvald Boasson Hagen fått til enda mer på sykkelsetet enn han klarer i Team Sky? Samtidig blir den irske journalisten litt unyansert på veien.

Urettferdig sammenlikning

Blant annet når han blander inn Eddy Merckx. For å tro at det skal komme noen ny Eddy Merckx i sykkelsporten anno 2013, blir veldig feil. Det er ikke lenger mulig å dominere sykkelsporten så intenst og så bredt som belgieren gjorde i glansdagene.

Derfor er også sammenlikningen feil. Og den gir ammunisjon til Kimmage sine kritikere. Den lar dem ta fokuset bort fra det han egentlig spurte om.

Kimmage har gjort den feilen før, i enda større proporsjoner: For noen år tilbake, idet Lance Armstrong var på vei tilbake i sykkelsporten, kalte han amerikaneren «kreften i sykkelsporten». Det ga Armstrong, som den gang fortsatt ble hyllet av en hel verden, en gyllen mulighet til å spille ut sympatikortet.

KRASS: Journalist Paul Kimmage. Her under Tour of California i 2009. Foto: AP

KRASS: Journalist Paul Kimmage. Her under Tour of California i 2009. Foto: AP

Og tilbake satt Kimmage med et litt klønete ordvalg. Men bildet han hadde brukt var egentlig ganske godt, siden Armstrong på mange måter var en ond kraft som infiserte sporten i det stille innenfra. Spot on.

Men å bruke det om en tidligere kreftpasient – en som vet å forsvare seg med alle midler – var kanskje ikke så elegant. Enda mindre taktisk smart.

Tilbake til Edvald. Verden er nok ikke så svart-hvit som Kimmage kanskje legger opp til i spørsmålet sitt. For det første: Edvald Boasson Hagen er en fenomenal rytter fortsatt. Han har en kapasitet som overgår de fleste.

Kunne vunnet mer

Det er bare to år siden opplendingen vant to etapper i løpet av ett og samme Tour de France. Den gangen var han 24 år gammel. I dag er han mer markert. Rytterne rundt ham, konkurrentene, vet hvem han er. Og de lar ham ikke stille like enkelt lenger.

Så kan man stille spørsmålet: Kunne Edvald Boasson Hagen vunnet mer om han syklet for et annet lag enn Team Sky? Svaret er nok «ja».

Det britiske laget er knallsterkt på alle fronter. Nordmannen får egne sjanser med ujevne mellomrom, men må samtidig forholde seg til lagets ambisjoner – som spenner vidt. Sånn er livet i denne idretten.

Nå er han 26 år gammel. Han kan fint sykle i ti år til, og er sånn sett i posisjon til å bli tidenes mestvinnende norske syklist i løpet av karrieren. Kanskje burde han utfordret seg selv og byttet beite på sikt.

Men jeg er slett ikke sikker på at det skjer: For Boasson Hagen trives der han er. Jeg er overbevist om at han liker seg i Sky-miljøet, han nyter tryggheten, den gode lønnen, det engelske språket og hverdagen med at han kan bo hjemme i Norge.

Om han har det tydelige kapteinsemne i seg, det lille genet som kreves for å organisere, kreve og regjere, vet jeg rett og slett ikke. Thor Hushovd har det. Edvald: I éndagsritt, joda. Men som eneveldig hersker i et lag? Tja.

I dag virker han mest av alt fornøyd med tingenes tilstand. Han ønsker fortsatt ikke å spesialisere seg som syklist, som flere har rådet ham til å gjøre. Paul Kimmage antyder manglende ambisjoner, men dersom det er dette som er Edvalds hylle i sykkelverden, så tenker jeg «so be it».

Jeg klarer nemlig ikke å se for meg 26-åringen på et fransk-, spansk- eller italiensk lag. Og da er valgene brått litt færre.

På Twitter i går kveld var det et par sykkeltilhengere som kritiserte timingen for Paul Kimmage sitt spørsmål. Man bør ikke stille den type negative spørsmål rett før en Grand Tour, mente man – og anklaget iren for å være PR-kåt.

Jeg sliter med å være enig: Dette er idrettsutøvere som sykler verdens største sykkelritt. De tjener mange millioner kroner i året. De er en del av underholdningsbransjen. Chris Froome, Edvald Boasson Hagen og Alberto Contador er ikke sendt til Korsika for å ha det gøy som privatpersoner. De er her som ledd i et produkt.

De skal skape blest og vise frem sponsorlogoer.

Da må det være lov å stille spørsmål og skape en interessant debatt. Det klarte i det minste Paul Kimmage.

@VGNettAnders