Her er de fem raskeste spurterne

SAINT-MALO (VG) De lener seg mot hverandre og sprinter mot målstreken med dødsforakt. Her er – etter vår mening – historiens fem raskeste sykkelspurtere.

Lister blir man sjelden helt enige om. Mange ville sikkert funnet plass til tyskeren Erik Zabel eller andre stjernespurtere.

Sammen med Sigurd Stenwig, ekspert på VG LIVE under Tour de France, har jeg kommet frem til følgende topp-fem.

(Kom gjerne med dine forslag i kommentarfeltet)

NUMMER ÉN PÅ VGs LISTE: Mark Cavendish. Foto: PA

NUMMER ÉN PÅ VGs LISTE: Mark Cavendish. Foto: PA

1) Mark Cavendish: Sykkelekspressen fra Isle of Man er elsket og hatet – men utvilsomt verdens raskeste mann på en landeveissykkel. I år har det foreløpig blitt to etappeseirer i Tour de France. Det bringer ham opp på 25 totalt. I alle tre Grand Tours, står «Cav» nå bokført med 43 etappeseirer. Ikke verst i en alder av 28 år. Har også en suksessfull bakgrunn som lynrask banesyklist.

NR. 2: Cipollini. Foto: AP

NR. 2: Cipollini. Foto: AP

2) Mario Cipollini: Italieneren var i mange år sykkelsportens playboy nummer én. Tok selv kallenavnet «Løvenes konge», og var kjent for lidenskapen for vakre kvinner – samt en ekstrem hurtighet på sykkelen. Den ga ham 12 etappeseirer i Tour de France, 3 i Spania rundt og elleville 42 etapper i Giro d’Italia. Det er rekord i treukersrittet.

3) Freddy Maertens: Belgisk rytter som dominerte stort for 30 år siden. I 1976-sesongen vant han åtte etapper i Tour de France, før han fulgte opp med syv seirer i Giroen året etter. Og da trakk han seg før rittet var to uker gammel! I 1977 vant Maertens utrolige 13 etapper i Spania rundt. Kjent for høy toppfart og rivalisering med landsmann – og legende – Eddy Merckx. Les mer på Wikipedia.

4) Alessandro Petacchi: Tok 183 proffseirer fordelt på 18 sesonger før han la opp. PÅ CV-en til det italienske ekspresstoget står blant annet 48 seirer i de tre «Grand Tour-ene». I Giro d’Italia i 2004 tok 39-åringen hjem hele ni etappeseirer. Syklet for italienske lag, før han byttet til Milram i 2006. Har i likhet med landsmann Cipollini vært koblet til dopingbruk i løpet av karrieren.

NR. 3: Freddy Maertens. Foto: Gérard Rancinan/Sygma/Corbis

NR. 3: Freddy Maertens. Foto: Gérard Rancinan/Sygma/Corbis

5) Robbie McEwen: Liten, lynrask kar fra Australia som syklet Tour de France 12 ganger. Det resulterte i like mange etappeseirer. Har også 12 seirer i Giroen. Hadde, i likhet med Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i årets Tour, sjelden noe eget «tog» til å trekke seg opp før spurten. McEwen var imidlertid en mester i å posisjonere seg riktig, og ligge på riktig hjul – før han skjøt fart med et par hundre meter igjen til mål. La opp for et år siden.

PS! Poengtrøyer og klassikerseirer har ikke vært kriterier i denne kåringen. Det kostet tyske Erik Zabel en plass på listen.