Nervene stiger i Team Sky

SKAL FORSVARE TRØYA: I morgen starter angrepene på Chris Froome, Team Sky og den gule trøya. Lørdag ville ikke det britiske laget  gjøre annet enn å komme seg raskest mulig tilbake til hotellet sitt, og spare krefter. FOTO: PA

SKAL FORSVARE TRØYA: I morgen starter angrepene på Chris Froome, Team Sky og den gule trøya. Lørdag ville ikke det britiske laget gjøre annet enn å komme seg raskest mulig tilbake til hotellet sitt, og spare krefter. FOTO: PA

Chris Froome unngikk uhell, tapte ikke tid til farlige konkurrenter og er klar for morgendagens klatreetappe i Tour de France.

Job well done, sier man i England.

Det er likevel noe nervøst over det hele. Toppsjef i Sky-laget, Dave Brailsford, er en fornuftig og imøtekommende kar. Men etter torsdagens etappe virket han først og fremst anspent.

– Folkens: Jeg svarer bare i ett kort minutt i dag, så stikker vi, sa briten til et kobbel av journalister utenfor bussen til Team Sky.

Så svarte han på noen uskyldige spørsmål fra Eurosport, før han hastet inn bak sotede vinduer. En slik turobeanse har vi ikke sett fra den kanten tidligere i rittet.

Som innehaver av gul trøye skal Chris Froome stille på pressekonferanse hver ettermiddag. I dag ga han noen få TV-kanaler ett eller to spørsmål hver, før han droppet pressekonferansen og dro på hotellet.

Heller ikke andre Sky-ryttere fikk uttale seg etter etappen, som ble vunnet av Matteo Trentin, var beskjeden.

Det er for så vidt ikke noe å ta til tårene for, men det sier alt om hva som venter i morgen: En uhyre spennende etappe med målgang på toppen av Mont Ventoux.

Med alt hva det innebærer av muligheter for å angripe Froome. Nervene er i høyspenn.

Team Sky har mistet svært viktige ryttere i Edvald Boasson Hagen og Vasil Kiryienka. Laget har ryttere som virker å slite med å finne toppformen.

De fremstår som et skadeskutt byttedyr foran avgjørelsen på Tour de France faller.

Jeg har ikke helt troen på Belkin-duoen Bauke Mollema og Laurens ten Dam i Alpene. I bakgrunnen lurer derimot Alberto Contador, som ligger 2 minutter og 45 sekunder bak Froome i sammendraget.

Spanjolen har et betydelig sterkere lag enn Froome rundt seg. Det utnyttet han så sent som i går, da Saxo-Tinkoff utnyttet sidevinden med 31 kilometer igjen til mål. «Venga, venga!» skrek Contador inn i ørene til lagkameratene idet han så at Froome forsvant bak ham.

Å hente igjen en gruppe når feltet splittes i sidevind, er bortimot umulig. Bjarne Riis utnyttet styrken i sitt eget mannskap, og svakheten i Team Sky.

Godt gået, sier man i Danmark.

Kanskje er det ikke så rart at Team Sky sparer krefter i dag. Morgendagens etappe opp til Mont Ventoux er bare forsmaken på det som kommer. Etter hviledagen mandag, venter en kupert tempoetappe. Der vil Froome neppe ta like mye tid på Contador som han gjorde i Normandie nylig.

Så kommer tre beinharde fjelletapper i Alpene.

Team Sky virker i øyeblikket å ha den sterkeste rytteren i Chris Froome. Men Saxo-Tinkoff har det beste laget. Det lover bra for spenningen i den siste uken av årets Tour.

Her er for øvrig det eneste Dave Brailsford sa etter etappen inn til Lyon lørdag:

– Da bruddet gikk kjørte Lampre og Euskatel hardt den første halvdelen av dagen. Og så ble det kjørt tempo inn til mål etter det. Jeg tror alle hadde morgendagen i bakhodet. De ser nok frem til å takle Mont Ventoux, akkurat som vi gjør.

– Hva er taktikken?

– Å sykle fort.

– Frykter dere andre lag?

– Nei, det har vi ingen grunn til. Chris har vist at han klatrer bra, at han er god på tempo – og at formen er solid. Vi kan ikke vente med å starte klatringen.

– Hvordan var Chris i dag?

– Helt super.

Twitter: @VGNettAnders