Applauder denne mannen

TOUR-VINNER: Her er Chris Froome for snart tre uker siden på Korsika. I dag sikret han seieren i Tour de France. Foto: PA

TOUR-VINNER: Her er Chris Froome for snart tre uker siden på Korsika. I dag sikret han seieren i Tour de France. Foto: PA

Det gikk som de fleste trodde på forhånd, og som alle forsto underveis: Chris Froome vinner årets Tour de France.

Søndagens paradetur til Champs-Élysées er en formalitet. Ingen kommer til å angripe ham. Froome kan senke skuldrene i kveld.

Den jevne sykkelsupporter bør applaudere ham. Briten har vært suveren i nesten alle etapperittene han har syklet denne sesongen: Han vant Tour of Oman, Criterium International, Tour de Romandie og Criterium du Dauphiné.

Og nå altså Tour de France. (Se komplette 2013-resultater her).

Vi så konturene av en formidabel rytter allerede i 2011. I Spania rundt det året, ble Froome nummer to. Han hadde trolig vunnet om han ikke hadde jobbet for kaptein Bradley Wiggins – som ble nummer tre.

I fjorårets Tour de France fortsatte de to i samme stil: Froome endte på pallen i Tour de France, etter å ha vært ren hjelper for Wiggins – som vant.

Derfor føles det litt rettferdig at Chris Froome fikk sjansen i år. Og det oppleves som naturlig at han til slutt gikk helt til topps.

For han har vært den suverent beste sammenlagtrytteren i årets Tour de France. Selv om laget hans, Team Sky, ikke har vært i nærheten av å matche flere av konkurrentene sine.

Det gjør ikke Froomes prestasjon mindre imponerende.

28-åringen har faktisk vært så overlegen at enkelte har begynte å tvile.

VANT I FJOR: Men Bradley Wiggins er særdeles ulik Froome som person. Foto: PA

VANT I FJOR: Men Bradley Wiggins er særdeles ulik Froome som person. Foto: PA

Men dopingspørsmålene vil alltid komme. De følger med den gule trøya i en sport preget av selvbedrag gjennom årtier. Det poengterte også Froome selv på en pressekonferanse jeg overvar for et par dager siden.

Han har ikke klart å skjule irritasjonen over dopingspørsmålene. Men han har vært raskt ute med å erkjenne at de kommer som et resultat av sykkelsportens historie. Og han har i det store og hele taklet spørsmålene på en imponerende god måte.

Chris Froome er en helt annen type enn lagkamerat Bradley Wiggins. Sistnevnte fremsto ofte som lite tam i fjor. Han var vanskelig å kontrollere for omgivelsene.

Froome er derimot lavmælt, høflig, politisk korrekt – og tilsynelatende tålmodig.

Dopingspørsmål har gjerne blitt besvart med sukk og et par lukkede øyne, heller en den tiraden Wiggins serverte foran verdenspressen for et år siden.

Det finnes hobbyforskere der ute som frikjenner Froome basert på såkalte watt-målinger. Og så finnes det dem som kaller tallene mistenkelige.

Faktum er likevel at Chris Froome har fremstått som en fantastisk sykkelrytter i flere år allerede. Og at lite, eller ingenting, tyder på at det foregår noe galt i Team Sky.

Da gjenstår det bare å bøye seg i støvet for en idrettsmann av de helt sjeldne.

OFFENSIV: Alberto Contador. Foto: PA

Årets Tour har vært underholdende – selv om Froomes voldsomme dominans tidlig spolerte spenningen i sammendraget. Med Alberto Contador tilbake i feltet er man garantert offensiv kjøring, og hyppige angrep.

Bak briten ser vi langt mer «dødelig» kjøring enn i gamle dager. Selv nevnte Contador kan oppleve tunge dager. Det gir meg oppriktig tro på at sporten er på rett vei – selv om ikke alt er bra.

Blant spurterne er Marcel Kittel den store vinneren, med tre – kanskje fire etter søndagen – etappeseirer.

Nairo Quintana har vært en åpenbaring i Tour-sammendraget, mens BMC fortsetter å skuffe voldsomt tross høye ambisjoner.

Cadel Evans og Tejay van Garderen har vært sjanseløse i kamp mot sammenlagtkanonene i årets Tour de France. En person på Twitter sa det i det hele tatt godt: Det virker som om BMC består av ni enkeltryttere som har fått utlevert samme trøye.

Foruten Van Garderens mislykkede forsøk i Alpene, har BMC fått mest TV-tid idet en utmattet Evans har blitt hektet av. Det er svakt av et lag som svir av snaut 200 millioner i året.

Team Sky bruker omtrent like mye penger, men befinner seg i den andre enden av skalaen. De kan se frem til en heftig bankett i sentrum av Paris i morgen.

Det er vel fortjent. Chapeau!

Twitter: @VGNettAnders
PS! Hva synes dere om årets utgave av Tour de France? Gi meg gjerne innspill i kommentarfeltet.