En merkedag for sykkelsporten

NY START: Brian Cookson, fra England, skal styre sykkelverden de neste fire årene. Bildet er fra Champs-Elysees under Tour de France i sommer. Foto: AP

NY START: Brian Cookson, fra England, skal styre sykkelverden de neste fire årene. Bildet er fra Champs-Elysees under Tour de France i sommer. Foto: AP

FIRENZE (VG) Merk dere datoen: 27. september. Dette er dagen da internasjonal sykkelsport fikk en ny sjanse.

I Norge har sportsfolket vært opptatt av Per-Mathias Høgmo og det norske fotballandslaget. Her i Firenze, hvor sykkelverden er samlet under VM, er det kampen mellom Pat McQuaid og Brian Cookson som har fått oppmerksomhet.

De to har slåss som to kamplystne haner om jobben som president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) de neste fire årene.

Valgkampen har vært skitten, nei forresten – pill råtten. Men i ettermiddag falt endelig avgjørelsen. Cookson, «utfordreren», vant med 24 mot 18 stemmer.

Det betyr at Pat McQuaid er ferdig, etter åtte år preget av krangling om lisenser, bruk av rittradioer, dopingskandaler – og beskyldninger om korrupsjon i UCI.

På Twitter var gleden stor blant mange av dem som har påpekt feil i UCI-systemet de siste årene. Her er noen av meldigene som fikk meg til å trekke på smilebåndet:

«Is there a statue of McQuaid somewhere that needs to be pulled down?»

«Planet Cycling is now a better place. And as you leave Pat, take Hein with you».

«This is hard to believe, I half expect Cookson to rip off a mask and reveal he was Hein all along».

ADJØ: Pat McQuaid. Foto: AFP

ADJØ: Pat McQuaid. Foto: AFP

McQuaid tok i sin tid over for nederlandske Hein Verbruggen, hvis renommé er like lite imponerende som den tilstanden han i sin tid etterlot sporten i. Verbruggen er den dag i dag visepresident i IOC. Samtidig har det blitt hevdet at han har fortsatt å trekke i trådene i UCI, selv når McQuaid har regjert.

Det er alt dette Brian Cookson har visst å bruke til sin fordel. Han har representert noe annet. Han har tatt avstand fra det sittende regimet.

Jeg tør påstå følgende: Brian Cookson har ikke utmeislet en genial plan for fremtiden. Den fremstår fortsatt litt vag. Men han vant valget fordi han ikke heter Pat McQuaid.

Oppgaven briten har foran seg er formidabel. Først må han forene UCI etter en opprivende presidentkamp. Så må briten se på antidopingstrukturen, og hvorvidt UCI i fremtiden skal stå for testing av sykkelryttere. Deretter kan han gi kvinnesykkel et nødvendig løft – før han tar fatt på jobben med å spyle sin egen organisasjon ren.

Det betyr blant annet å feie arven etter Hein Verbruggen ut av døra én gang for alle. Og det betyr å sette opp en sannhetskommisjon, der ryttere som snakker tilbys amnesti, for å få klarhet i hva som egentlig skjedde den gangen Lance Armstrong ble hyllet som en av verdens største idealer:

Var UCI med på spillet?

Svaret kan være ubehagelig. Men det må på bordet.

Nå kommer hverdagen. Da gjenstår det å se hva Brian Cookson er laget av .

Twitter: @VGNettAnders