Lytt til Kjærgaard

«Alt handler om holdninger». Det er navnet på foredraget tidligere sykkeldoper Steffen Kjærgaard serverer i Oslo i dag.

FORTALTE OM DOPING: I oktober i fjor la Steffen Kjærgaard kortene på bordet og fortalte om dopingmisbruket da han syklet for US Postal. Foto: Helge Mikalsen, VG

FORTALTE OM DOPING: I oktober i fjor la Steffen Kjærgaard kortene på bordet og fortalte om dopingmisbruket da han syklet for US Postal. Foto: Helge Mikalsen, VG

I en halvtimes tid kommer vestfoldingen til å prate om holdninger, og om det forfallet sykkelsporten opplevde på 90-tallet.

Da er det god grunn til å gjøre to ting: Lytte godt, og applaudere Kjærgaard når han er ferdig.

For er det noe sykkelsporten har vært gode på, så er det å kneble dem som faktisk ønsker å bidra. Da Floyd Landis skrev brev til amerikanske dopingjegere våren 2010, ble han møtt med en kald skulder i sykkelverden. Både Landis og Tyler Hamilton ble skjelt ut – og kalt løgnere – av sykkelpresident Pat McQuaid. Fordi de snakket om doping med førstehånds erfaring.

Det er nesten ikke til å begripe.

De siste 14 månedene har vært utfordrende for Steffen Kjærgaard. Han har vært gjennom en prosess som ligner den Tyler Hamilton opplevde, den gangen amerikaneren sto frem og snakket om jukset de begge var en del av.

Prosessen har vært en form for modning, der det litt etter litt har blitt lettere å fortelle om bedraget som foregikk på 90- og tidlig 2000-tallet.

Derfor mener jeg det er positivt at Kjærgaard nå åpner seg – selv om han i denne omgang ikke kommer til å ta imot spørsmål fra salen eller media etter foredraget sitt. For jeg håper dette er starten på noe mer, og jeg håper folk er villige til å lytte – i stedet for å fordømme.

Kjærgaard er ingen helgen. Han ringte legen George Mouton med intensjon om å jukse. Samtidig har han møtt hykleriet i sin egen idrettsgren ansikt til ansikt det siste året.

Skulle du bli en del av sykkelsportens eliteklasse på 90-tallet, måtte du ta et valg: Gjør som alle andre – eller reis hjem.

Å tro at Steffen Kjærgaard er Norges eneste sykkeldoper, er i beste fall naivt. Å innbille seg at de andre ikke forsto mer av hva som foregikk enn hva enkelte har hevdet, er direkte tullete.

Gårsdagens dopere kan fortsatt velge hvordan fremtiden skal bli. Tyler Hamilton la alle kortene på bordet, og høster i dag anerkjennelse. Den veien kan også Kjærgaard gå.

Han har allerede gjort det aller viktigste: Satt seg ned med Antidoping Norge – flere ganger – og snakket ut om det han opplevde.

Kanskje kommer det mer fra nordmannen i fremtiden. Det vil alle være tjent med. Steffen Kjærgaard inkludert.