Ansiktsuttrykket til Riis sier alt. Og absolutt ingenting.

TO TIDLIGERE DOPERE: Bjarne Riis, her med Alberto Contador i 2011, etterforskes av Antidoping Danmark. Avgjørelsen i saken er ventet å falle snart. Foto: AFP

TO TIDLIGERE DOPERE: Bjarne Riis, her med Alberto Contador i 2011, etterforskes av Antidoping Danmark. Avgjørelsen i saken er ventet å falle snart. Foto: AFP

Det har gått mer enn seks år siden Bjarne Riis la kortene på bordet. Han vant ikke Tour de France i 1996 på vann og brød, måtte han motvillig innrømme.

Siden slo han seg opp som eier av sykkellaget CSC, der Kurt Asle Arvesen spilte en sentral rolle i seks sesonger. Her ble den ene stjernen etter den andre dopingtatt.

Flere av dem har hevdet at lagledelsen viste utmerket godt hva som foregikk.

Legene i CSC skal til og med ha forsynt rytterne med kortison, sa Jörg Jaksche. Tyler Hamilton påstår at Riis henviste ham direkte til dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Reaksjonen til Bjarne Riis? Taushet. Fullstendig taushet.

Derfor var forventningene store til dokumentarfilmen DR viser i morgen kveld. Bjarne Riis hadde sluppet en kritisk journalist tett innpå seg i halvannet år. Niels Christian Jung, som var med på felle Michael Rasmussen, fikk muligheten mange vil misunne ham.

Mot slutten av filmen «Riis – forfra» må imidlertid også Jung erkjenne at det ble med forsøket: Han fikk rett nok et unikt innblikk i livet til Bjarne Riis. Og det kom en god dokumentarfilm ut av det. Men spørsmålene om hvorvidt Riis var kjent med dopingbruk på CSC, de forblir ubesvarte.

DOPET SEG: Tyler Hamilton, som her poserer for VGs journalist i Montana i fjor, hevder Bjarne Riis satte ham i kontakt med dopinglege. Foto: Anders K. Christiansen

DOPET SEG: Tyler Hamilton, som her poserer for VGs journalist i Montana i fjor, hevder Bjarne Riis satte ham i kontakt med dopinglege. Foto: Anders K. Christiansen

Riis påstår at han har fortalt hva han vet til Antidoping Danmark. Det er godt mulig. Jeg vet ikke.

Men den arrogansen Riis serverer overfor sitt eget sykkelpublikum, som han har snytt og tjent flere titalls millioner kroner på, er for meg oppsiktsvekkende. For TV-titterne fortjener bedre enn å se Riis svare med ett, to og noen ganger tre ord på så sentrale spørsmål.

De fortjener sannheten.

Det skal riktignok sies at Bjarne Riis er en mann av få ord. Tidlig i filmen snakker 49-åringen om sin egen oppvekst, og om en far som heller ikke pratet mer enn høyst nødvendig. Forholdet kan vanskelig beskrives som hjertevarmt.

Etter hvert flyttet da også Bjarne inn hos farmoren sin. Savnet av en tilstedeværende mor og far var stort i oppveksten.

Det er interessant, og det gir den kryptiske karakteren Bjarne Riis mer dybde for oss som betrakter det hele utenfra.

Men når han så får spørsmål om anklagene fra Tyler Hamilton faktisk stemmer, så blir det taust igjen. Da ønsker ikke Bjarne Riis å bidra lenger. Han snakker gjerne om egen depresjon, men ikke om andres juks.

Likevel er det ikke til å unngå å tenke: Ansiktsuttrykket til Riis sier alt. Og absolutt ingenting.

Hadde han hatt rent mel i posen, ville han hatt et behov for å forsvare seg – tror jeg. I DR-dokumentaren innrømmer dansken at han er lut lei av alle anklagene om dopingbruk. Han er sliten.

Saxo Tinkoff-laget er solgt til en russisk mangemilliardær. Samtidig er Antidoping Danmark i sluttfasen i sin etterforskning av Bjarne Riis. Han risikerer utestengelse fra sykkelsporten i mange år fremover.

I så fall får han endelig fred. Kanskje.

Twitter: @VGNettAnders