Armstrong gikk på mulig millionsmell i natt

Lenke


Se Armstrong lyve under ed i retten i 2005/2006 her.

Lance Armstrong (42) fikk én god og én dårlig nyhet sent i går kveld, norsk tid. Den ene var ventet. Den andre kan komme til å koste ham dyrt.

Han vant saken mot en gjeng sportsdrikkjøpere som følte seg lurt av en TV-reklame de så for mange år siden.

Men han tapte en potensielt langt mer skadelig rettstvist mot forsikringsselskapet SCA. Den har et mulig skadeomfang på rundt 70 millioner kroner. Det er mye selv for Lance Armstrong.

Hvor mye 42-åringen faktisk er god for, er usikkert. Selv har han antydet at det slett ikke er så mye som 600 millioner kroner, som lenge ble påstått i media. Noen av USAs dyreste advokater har jobbet i måneder og år, og krever sitt.

KAN TJENE PÅ SAKENI: Floyd Landis fortalte sannheten. Det kan han tjene fett på, tross egen dopingfortid. Foto: AP

KAN TJENE PÅ SAKENI: Floyd Landis fortalte sannheten. Det kan han tjene fett på, tross egen dopingfortid. Foto: AP

Samtidig har inntektene tørket inn – og foran seg har han rettssaker som truer med å slå han konkurs.

Senest i natt skjedde det altså noe: I 2002, 2003 og 2004 fikk Tour de France-vinner Armstrong utbetalt 30 millioner kroner i seiersbonuser fra SCA. Året etter kom påstandene om doping opp i den franske boken LA Confidential – og SCA krevde pengene tilbake. Selskapet tapte rett nok så det sang, og måtte i stedet punge ut ytterliggere 15 millioner til Armstrong i erstatning.

45 millioner i minus altså. Selv om flere vitner under ed sa at Armstrong hadde innrømmet dopingbruk.

42-åringen måtte selv vitne under ed. Der løy han rått, og nektet hardnakket for at han noen gang hadde jukset seg til topps.

Etter rettssaken i 2005 skrev SCA under på at de ikke kunne gjenåpne saken en gang i fremtiden. Men gjett hva: Den avgjørelsen svei fryktelig da Lance Armstrong la kortene på bordet foran Oprah Winfrey i fjor.

SCA krever nå 70 millioner kroner av sin gamle kunde. Armstrongs svindyre advokater viste til avtalen om at saken ikke kunne tas opp på nytt. Men i natt ble ikke amerikaneren hørt: En dommer avviste kravet om å skrote saken, som nå kommer opp for retten senere i år.

I den kommende rettssaken vil juryen bestå av de samme menneskene som utgjorde juryen Armstrong løy for i 2005.

Det kan umulig være gode nyheter for 42-åringen.

Av totalt seks søksmål, gjenstår nå bare to. Men det er de to søksmålene som har det i særklasse største skadepotensiale – sett med Armstrongs øyne:

1. The Sunday Times, TAP FOR ARMSTRONG: Syklisten gikk til injuriesøksmål mot den britiske avisen mens han fortsatt var aktiv. Amerikaneren vant, etter at journalist David Walsh hadde trykket påstander om at syklisten brukte doping. Da Armstrong innrømmet doping, gikk avisen til motssøksmål i fjor. Partene ble enige om en erstatning til The Sunday Times på rundt 10 millioner kroner.

ANGRER: Armstrong gjorde comeback som Astana-rytter i 2009. Det angrer han på. Hadde han ikke gjort det, ville han ikke blitt avslørt, mener 42-årignen. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

ANGRER: Armstrong gjorde comeback som Astana-rytter i 2009. Det angrer han på. Hadde han ikke gjort det, ville han ikke blitt avslørt, mener 42-årignen. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

2. Bokkjøpere, SEIER FOR ARMSTRONG: Flere kjøper av Armstrongs selvbiografi «It’s not about the bike» følte seg lurt av solskinnshistorien amerikaneren serverte dem. Han skrev nemlig ingenting om hvordan han dopet seg som aktiv i boken. Søksmålet fra bokkjøperne ble avvist.

3. Sportsdrikkjøpere, SEIER FOR ARMSTRONG: Armstrong reklamerte som aktiv for sportsdrikken «FRS», og sa at det var hans hemmelige våpen for å vinne Tour de France. En gruppe mennesker føler seg nå, hevder de, lurt. Derfor gikk de til sak. Denne saken ble også avvist av en amerikansk dommer i natt.

4. Acceptance forsikring, TAP FOR ARMSTRONG: Armstrong var lovet solide bonuser av selskapet som driftet sykkellaget US Postal dersom han gikk til topps i Tour de France i 2000 og 2001. Selskapet inngikk så en forsikringsavtale med selskapet Acceptance, som betalte ut rundt 18 millioner kroner til amerikaneren da de to seirene var i boks. Etter fjorårets dopingavsløring, ville selskapet naturlig nok ha pengene tilbake. Armstrong strittet lenge imot, men inngikk forlik bare timer før han skulle ha møtt i retten. Trolig snakk om 18 millioner kroner i tap her.

5. SCA forsikring, IKKE AVGJORT: Tilsvarende sak som Acceptance, men med bonusutbetalinger for årene 2002, 2003 og 2004. Selskapet gikk til sak mot Armstrong i 2005 etter påstander i en bok om at amerikaneren jukset. Armstrong løy under ed i rettssalen, vant saken, og mottok 7,5 millioner dollar fra SCA (5 millioner i opprinnelig bonus, pluss 2,5 millioner i tillegg). Partene skrev under på at saken aldri kunne åpnes på et senere tidspunkt. Det slaget tapte altså Armstrong i natt, norsk tid. SCA krever 70 millioner kroner av Armstrong.

6. Myndighetene/Floyd Landis: IKKE AVGJORT: Saken som har potensial til å slå selv Lance Armstrong konkurs. Floyd Landis innrømmet doping våren 2010, og gikk samtidig til myndighetene med et såkalt varsler-søksmål. Siden «Team Armstrong» jukset med statlige penger (sponsoren US Postal er det statlige postvesenet), mener myndighetene seg lurt. De har slått seg sammen med Landis i denne saken. Dersom de vinner, vil tidligere doper Landis får opp mot en fjerdedel av gigantbeløpet man klarer å inndrive. Armstrong står i fare for å måtte betale tilbake tre ganger beløpet US Postal punget ut i sin tid. «Worst case scenario» er rundt 600 millioner norske kroner.

I så fall er det kroken på døra.

I den underholdende dokumentaren «The Armstrong Lie» snakker hovedpersonen selv om de famøse TV-intervjuet med Oprah Winfrey i fjor. Han har fått kritikk for å holde igjen under seansen, for ikke å virke oppriktig.

Jeg er helt enig. Samtidig synes jeg at han sier det uhyre presist den ferske filmen:

«For den ihuga sykkelfansen fortalte jeg ikke i nærheten av nok. For den vanlige mannen foran TV-en fortalte jeg altfor mye».

Det er mange som er bitre og vil se det økonomiske imperiet til Lance Armstrong rase. Og kanskje får de viljen sin.

Men vær klar over følgende: Det kommer til å ta år før denne sagaen er over.

Twitter: @VGNettAnders