Kristoff klarte det Hushovd har forsøkt på i årevis

PÅ TOPPEN: Alexander Kristoff strekker armer, pokal og blomster i været etter å ha vunnet Milano-Sanremo. Til venstre står en noe skuffet Fabian Cancellara. Til høyre Skys Ben Swift. Foto: Jean Christophe Magnenet, Afp

PÅ TOPPEN: Alexander Kristoff strekker armer, pokal og blomster i været etter å ha vunnet Milano-Sanremo. Til venstre står en noe skuffet Fabian Cancellara. Til høyre Skys Ben Swift. Foto: Jean Christophe Magnenet, Afp

En godt brukt klisjé i sportsverden etter store, norske prestasjoner i idretter vi ikke pleier å dominere, er «Jeg tror ikke nordmenn forstår hvor stort dette er».

Da er det gledelig å registrere at sykkelsporten heldigvis har blitt såpass stor her til lands de siste femten årene, at søndagens prestasjon av Alexander Kristoff vekker oppsikt.

Fordi vi forstår hva dette handler om.

Thor Hushovd har forsøkt i en årrekke uten å lykkes. Men i ettermiddag ble altså Kristoff første norske vinner av et såkalt «monument» noensinne.

Både Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vunnet en semiklassiker som Gent-Wevelgem. Men et monument er likevel noe helt annet. Begrepet brukes om de fem største endagsrittene i løpet av en sesong: Milan-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege og Lombardiet rundt.

Og der står altså Alexander Kristoff nå som vinner – i en alder av 26 år. Bare Thor Hushovds VM-seier i 2010 er større enn søndagens norske sykkeltriumf.

Hushovd maktet ikke å henge med helt inn til finalen i årets lengste endagsritt. Boasson Hagen ble seigpint ut av rittet med under milen igjen til målstreken i Sanremo.

I stedet tok Lars Petter Nordhaug (Belkin) affære. Vestfoldingen forsøkte først et rykk opp Poggio, den siste stigningen før mål, men ble hindret og måtte smøre seg med tålmodighet. Deretter forsøkte han igjen, vel vitende om at han er sjanseløs i en spurt.

Forsøket var hederlig, selv om det kjapt var klart at «Lappe» var sjanseløs. Belkin-rytteren viste likevel styrke etter snaut 300 kilometer på sykkelen i et ufyselig vær. Og det lover bra for resten av sykkelvåren: For Nordhaugs favorittløp er fortsatt et stykke unna på rittkalenderen.

Kristoff nevnte lagkamerat Luca Paolini med god grunn i seiersintervjuet. Paolini var angrepskortet til Katjusja i dag, men virket tom for krefter da han skulle spilles ut på slutten av løpet. Da påtok han seg heller oppgaven med å holde Kristoff fremst i feltet i kilometerne før målgang.

Og da Paolini var ferdig, viste nordmannen seg som iskald, råsterk – og en verdig vinner.

Nå venter mektige Flandern rundt og Paris-Roubaix – to nye monumenter – de neste ukene. Alexander Kristoff endte blant de ti beste i begge rittene i fjor.

Kjemper han mot de aller beste på nytt, er det nesten så jeg ikke klarer å dy meg: «Jeg tror ikke nordmenn forstår hvor stort dette er».

Twitter: @VGNettAnders