Hushovds søte revansj

I MÅL: Her er Thor Hushovd etter målgang i Roubaix søndag ettermiddag. Foto: Daniel Sannum Lauten, Scanpix

I MÅL: Her er Thor Hushovd etter målgang i Roubaix søndag ettermiddag. Foto: Daniel Sannum Lauten, Scanpix

Han ble nummer 19 i årets Paris-Roubaix. På papiret er det tynn suppe for Thor Hushovd. Han har alltid hatt ambisjoner om å vinne det prestisjefylte rittet.

I sykkelsporten er det likevel slik at ethvert resultat har en egen liten historie.

Og det Hushovd viste frem søndag ettermiddag, var lovende takter.

Han brukte ord som «bittert» og «resultatmessig ikke godt nok» etter å ha kommet i mål. Et par meter unna meg sto 36-åringen og harket støv, mens ansiktet var tre knepp brunere enn vanlig. All sanden vitnet om en kraftprøve av de helt sjeldne.

Men selv om Hushovd var skuffet over resultatet, skinte det gjennom at han også var lettet. Fordi kroppen fungerte bra – og tidvis bedre enn bra – i årets hardeste éndagsritt.

Det er én ting å vinne en etappe i Tour of Beijing eller Arctic Race. Men det er noe helt annet å prestere i Paris-Roubaix.

Signalet som ble sendt til BMC-ledelsen, og fremtidige arbeidsgivere, må ha vært uhyre viktig.

Og om vi ser litt bak resultatet, var det nettopp det Hushovd gjorde: Han sendte et signal.

Han var ikke BMCs kaptein, men ble i stedet bedt om å angripe. Det gjorde han med fem-seks mil igjen til Roubaix. Oppgaven var beinhard, nesten umulig, med kanoner som Peter Sagan og Fabian Cancellara halsende bak.

Og selv om det ikke gikk helt inn, så var totalinntrykket solid. Hushovd pustet ikke gjennom «et sugerør», som for en uke siden i Flandern rundt.

Det som skjedde da skal ha vært et skikkelig slag i ansiktet hans. 36-åringen måtte jobbe mentalt med seg selv igjen foran Roubaix. Da må det føles godt å vise seg frem som han gjorde søndag ettermiddag.

Vise at han fortsatt kan. At han ikke er for gammel, for syk, eller i for dårlig form. Jeg blir ikke lenger overrasket om Thor Hushovd kjemper helt i toppen av dette rittet om nøyaktig ett år. Og jeg må ærlig innrømme at jeg har  vært litt usikker.

Bytter trolig lag

Om det skulle skje, så blir det spennende å se hvem han sykler for. Sørlendingen har indikert at han ser for seg et par år til på sykkelen, selv om han ikke ville garantere noe som helst da jeg møtte ham på fredag.

Tiden i BMC går – tror «alle» – mot slutten. Samarbeidet forlenges neppe ved sesongslutt, sies det på ryktebørsen.

Spør du journalister som dekket Paris-Roubaix i helgen, vil mange trekke navnet «IAM» opp av hatten. Det er naturligvis bare spekulasjoner, for Hushovd selv har ikke gitt uttrykk for noe som helst. Han skal sykle sesongen ut for BMC – med stil, uten å snakke om fremtiden.

Men IAM er et spennende rykte. For det første ledes laget av franskmannen Serge Beucherie. Han var også Hushovds sjef i Credit Agricole, og han har samarbeidet tett med trener Atle Kvålsvoll.

Til sommeren tar det norske stortalentet Sondre Holst Enger fatt på sin proffkarriere – i nettopp IAM. Holst Enger sykler i dag for Hushovds norske klubb, Team Sparebanken Sør. Der får han veiledning av både Hushovd og nevnte Kvålsvoll.

At IAM er en prokontinentalklubb, på nest øverste nivå, trenger ikke bety stort: Hushovd trivdes angivelig svært godt i Cervelo TestTeam. Det var et lag på tilsvarende nivå.

Hushovd er populær i Frankrike, og har tilsynelatende en høy stjerne internt i den mektige Tour-arrangøren ASO. Det kan bety mye når IAM trenger invitasjon til noen av verdens største sykkelritt, siden de ikke er et såkalt World Tour-lag.

Hvor Thor Hushovd sykler neste år, forblir et åpent spørsmål. Han fremstår fortsatt mer ustabil enn i glansdagene. Men at han har mer å gi, er udiskutabelt.

Det viste han for alt og alle søndag ettermiddag.

Twitter: @VGNettAnders