Er Hushovd ferdig?

- HAR IKKE SETT ANDRE DOPE SEG: Det sier Thor Hushovd onsdag. Her er han i Danmark i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk

HVOR GÅR VEIEN VIDERE? Thor Hushovd er i tenkeboksen om hva han gjør etter kommende sesong, når BMC-kontrakten utløper.

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger i sosiale settinger de siste tre årene. Nordmenn elsker Tour de France-rytteren Thor Hushovd. Men troen på sørlendingen har sunket i løpet av årene i BMC-laget.

Tirsdag kom nyheten om at Hushovd trekker seg fra Criterium du Dauphiné etter bare tre etapper. Tour de France kan han bare glemme, innrømmer han.

At han velger å hoppe av Dauphiné, er smått alarmerende. Da har vi å gjøre med noe annet enn en liten formdupp.

«Det er åpenbart noe galt med meg» sa Hushovd etter å ha kommet i mål tirsdag. Samtidig gikk han langt i å erkjenne at han ikke er i form til å kunne hjelpe sine egne lagkamerater videre i det franske rittet.

Det vitner slett ikke om illojalitet, men tvert imot om hvor alvorlig Hushovd tar det som nå har skjedd.

Spørsmålet jeg stiller meg er: Hvor lenge orker han dette? Hvor mange slag i ansiktet tåler motivasjonen hans?

For vær ikke i tvil: Det han opplever nå, er mentalt tøft. Først og fremst fordi han sliter med å forstå hva som skjer med hans egen kropp. Han har ikke noe godt svar på hvorfor stabiliteten er fraværende, og hvorfor kroppen ikke lystrer.

36-åringen var råsterk i Paris-Roubaix i april. En revansje, kalte undertegnede innsatsen hans. Men i dag, tidlig i juni, streiket altså kroppen på nytt.

Thor Hushovd fortjener en opptur. Og jeg håper inderlig at han fortsetter. Men jeg tar det ikke for gitt.

Det avgjørende blir trolig hvorvidt han får svar på hva som er galt. Uten et tydelig signal fra kroppen, et helsemessig svar, kan det være «game over».

Da jeg møtte Hushovd før Paris-Roubaix i april, sa han at det var helt åpent om han ville fortsette i BMC, ta et par år til i et annet lag, eller si stopp ved sesongslutt.

Flere år i BMC blir det definitivt ikke. Så gjenstår det å se om Hushovd er motivert til å gå ned mange millioner i lønn, og samtidig bruke store deler av året på sjarmløse motorveihoteller rundt om i Europa. Håpet om et skikkelig comeback, en solid revansj, er gulroten.

Tinkoff Saxo-laget til eksentriske Oleg Tinkov og Bjarne Riis er ett alternativ, fikk vi høre i dag. Samtidig er det et faktum at Hushovd har tjent nok penger til at han kan leve et fint liv i Sør-Frankrike med familien sin, uten å være avhengig av rubelmillionene til Oleg Tinkov.

Sveitsiske IAM, hvor Hushovd-eleven Sondre Holst Enger skal sykle, virker på meg som et mer fornuftig stoppested.

Men hva som skjer, er altså et vidåpent spørsmål: Thor Hushovd sykler nemlig ikke sykkelritt for være listefyll. Sørlendingen vil være med på å prege sykkelritt.

Enkelte eksperter har bemerket at Hushovd «alltid» er i god form i juli, og at BMC derfor burde tatt ham med til Tour de France.

Gyldigheten på det argumentet gikk i mine øyne ut på dato i samme øyeblikk som Hushovd pådro seg en lei virussykdom en gang i 2012. Sykdommen markerer et tydelig skille i 36-åringens karriere. Den er en irriterende, rød linje som for alltid vil stå der på CV-en hans.

Før sykdommen var Hushovd verdensmester, Roubaix-favoritt og ti ganger etappevinner i Tour de France.

Etterpå har han slitt med å få kroppen til å levere varene over tid. Han har vunnet i Kina, Polen og Nord-Norge. Det siste, Arctic Race, var riktig nok et fantastisk flott sykkelritt – men slett ikke Tour de France.

At BMC ikke ønsker å forlenge kontrakten etter å ha brukt mellom 40 og 50 millioner kroner i lønn på en rytter som har slitt med sykdom og skader, kan ikke overraske noen.

Tirsdag kveld er spørsmålene derimot følgende:

* Får han svar på hvorfor kroppen med ujevne mellomrom går ut i streik?
* Er det risikosport å signere nordmannen foran kommende sesong?

Twitter: @VGNettAnders