Er Hushovd ferdig?

- HAR IKKE SETT ANDRE DOPE SEG: Det sier Thor Hushovd onsdag. Her er han i Danmark i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk

HVOR GÅR VEIEN VIDERE? Thor Hushovd er i tenkeboksen om hva han gjør etter kommende sesong, når BMC-kontrakten utløper.

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger i sosiale settinger de siste tre årene. Nordmenn elsker Tour de France-rytteren Thor Hushovd. Men troen på sørlendingen har sunket i løpet av årene i BMC-laget.

Tirsdag kom nyheten om at Hushovd trekker seg fra Criterium du Dauphiné etter bare tre etapper. Tour de France kan han bare glemme, innrømmer han.

At han velger å hoppe av Dauphiné, er smått alarmerende. Da har vi å gjøre med noe annet enn en liten formdupp.

«Det er åpenbart noe galt med meg» sa Hushovd etter å ha kommet i mål tirsdag. Samtidig gikk han langt i å erkjenne at han ikke er i form til å kunne hjelpe sine egne lagkamerater videre i det franske rittet.

Det vitner slett ikke om illojalitet, men tvert imot om hvor alvorlig Hushovd tar det som nå har skjedd.

Spørsmålet jeg stiller meg er: Hvor lenge orker han dette? Hvor mange slag i ansiktet tåler motivasjonen hans?

For vær ikke i tvil: Det han opplever nå, er mentalt tøft. Først og fremst fordi han sliter med å forstå hva som skjer med hans egen kropp. Han har ikke noe godt svar på hvorfor stabiliteten er fraværende, og hvorfor kroppen ikke lystrer.

36-åringen var råsterk i Paris-Roubaix i april. En revansje, kalte undertegnede innsatsen hans. Men i dag, tidlig i juni, streiket altså kroppen på nytt.

Thor Hushovd fortjener en opptur. Og jeg håper inderlig at han fortsetter. Men jeg tar det ikke for gitt.

Det avgjørende blir trolig hvorvidt han får svar på hva som er galt. Uten et tydelig signal fra kroppen, et helsemessig svar, kan det være «game over».

Da jeg møtte Hushovd før Paris-Roubaix i april, sa han at det var helt åpent om han ville fortsette i BMC, ta et par år til i et annet lag, eller si stopp ved sesongslutt.

Flere år i BMC blir det definitivt ikke. Så gjenstår det å se om Hushovd er motivert til å gå ned mange millioner i lønn, og samtidig bruke store deler av året på sjarmløse motorveihoteller rundt om i Europa. Håpet om et skikkelig comeback, en solid revansj, er gulroten.

Tinkoff Saxo-laget til eksentriske Oleg Tinkov og Bjarne Riis er ett alternativ, fikk vi høre i dag. Samtidig er det et faktum at Hushovd har tjent nok penger til at han kan leve et fint liv i Sør-Frankrike med familien sin, uten å være avhengig av rubelmillionene til Oleg Tinkov.

Sveitsiske IAM, hvor Hushovd-eleven Sondre Holst Enger skal sykle, virker på meg som et mer fornuftig stoppested.

Men hva som skjer, er altså et vidåpent spørsmål: Thor Hushovd sykler nemlig ikke sykkelritt for være listefyll. Sørlendingen vil være med på å prege sykkelritt.

Enkelte eksperter har bemerket at Hushovd «alltid» er i god form i juli, og at BMC derfor burde tatt ham med til Tour de France.

Gyldigheten på det argumentet gikk i mine øyne ut på dato i samme øyeblikk som Hushovd pådro seg en lei virussykdom en gang i 2012. Sykdommen markerer et tydelig skille i 36-åringens karriere. Den er en irriterende, rød linje som for alltid vil stå der på CV-en hans.

Før sykdommen var Hushovd verdensmester, Roubaix-favoritt og ti ganger etappevinner i Tour de France.

Etterpå har han slitt med å få kroppen til å levere varene over tid. Han har vunnet i Kina, Polen og Nord-Norge. Det siste, Arctic Race, var riktig nok et fantastisk flott sykkelritt – men slett ikke Tour de France.

At BMC ikke ønsker å forlenge kontrakten etter å ha brukt mellom 40 og 50 millioner kroner i lønn på en rytter som har slitt med sykdom og skader, kan ikke overraske noen.

Tirsdag kveld er spørsmålene derimot følgende:

* Får han svar på hvorfor kroppen med ujevne mellomrom går ut i streik?
* Er det risikosport å signere nordmannen foran kommende sesong?

Twitter: @VGNettAnders

Er Edvalds Tour-håp ute?

TOUR-JA ELLER TOUR-NEI? Edvald Boasson Hagen, her under Tour of Norway i 2012, kjemper for å komme til sommerens Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten

TOUR-JA ELLER TOUR-NEI? Edvald Boasson Hagen, her under Tour of Norway i 2012, kjemper for å komme til sommerens Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten

I går kveld offentliggjorde Team Sky troppene til Criterium du Dauphiné og Sveits rundt. Der var ikke Edvald Boasson Hagen å finne. «Ikke gode nyheter» skriver TV 2 på sine nettsider.

Uttaket bør imidlertid ikke være overraskende: Allerede da nordmannen hoppet ut av Giro d’Italia nylig, ble det kjent at hans neste ritt ville være Route du Sud senere i juni.

Så kan man likevel være enig i at en plass rundt Sky-kaptein Chris Froome i Criterium du Dauphiné hadde vært å foretrekke, dersom kroppen hadde tålt belastningen.

For vær klar over følgende:

I fjor fikk samtlige av Froomes syv hjelpere i «Dauphiné» plass på Team Skys Tour de France-lag noen uker senere. Dersom det samme skjer i år, betyr det at laget bare har én ledig plass, siden det i Tour de France sykles med ni ryttere på laget.

SKY-NØTT: Bradley Wiggins har et trøblete forhold til kaptein Chris Froome. Foto: AFP

SKY-NØTT: Bradley Wiggins har et trøblete forhold til kaptein Chris Froome. Foto: AFP

I går sa lagsjef Dave Brailsford rett nok at bruttotroppen til Tour de France vil tas ut basert på både Dauphiné, Sveits rundt og Route de Sud. I så fall lever håpet for Edvald Boasson Hagen.

Skepsis

Men mange er skeptiske på vegne av nordmannen hva gjelder Tour-sjanser – meg selv inkludert.

Nå trenger det ikke bety all verdens at han sykler på utgående kontrakt, men han virker ikke lenger å ha besitte «killerinstinktet» vi så tidligere i karrieren.

Jeg synes manager Birger Hungerholdt var befriende ærlig da jeg pratet med ham i april:

«Hadde han kjørt bedre, hadde han vært selvskreven kaptein i alle klassikerne han har kjørt. Men han har ikke levert. Det står på Edvald, ikke laget».

Selv om jeg deler pessimismen til Mads Kaggestad, så håper jeg i det lengste at Boasson Hagen får tillit i årets Tour de France. Jeg er i så fall skråsikker på at han kommer til å gjøre en solid jobb for kaptein Chris Froome.

For absolutt all erfaring tilsier følgende: Edvald er til å stole på.

Årets nøtt: Wiggins

Team Sky har imidlertid større utfordringer enn tilfellet Edvald Boasson Hagen. Bradley Wiggins er i ferd med å bli en lei nøtt for Dave Brailsford.

REGJERENDE TOUR-MESTER: Chris Froome. Foto: Daniel Sannum Lauten

REGJERENDE TOUR-MESTER: Chris Froome. Foto: Daniel Sannum Lauten

I fjor «slapp» Team Sky å vrake Tour-vinneren fra 2012 siden Wiggins slet med en skade. I år derimot, har «Wiggo» vært i god form, vunnet California rundt – og sagt at han vil sykle Tour de France som hjelperytter for Chris Froome.

Problemet er bare følgende: De to virker ikke å tåle trynet på hverandre. Og i sykkel generelt, og i en Grand Tour spesielt, er tillit og offervilje fullstendig avgjørende.

Om vi ser bort fra VM, så har ikke Sky-«kompisene» Chris Froome og Bradley Wiggins har syklet sammen siden Tour of Oman i februar 2013.

Tilfeldig? Ja, sier Team Sky. Aldri verden, sier resten av sykkelverden.

Det er bare dager siden Chris Froome ga ut en selvbiografi. Der forteller han åpent om frustrasjonen han følte under Tour de France i 2012, da han åpenbart var i kanonform og rykket ifra en tungpustet kaptein Wiggins opp en fjellside midtveis i Tour de France.

Sykler ulike ritt

Sykkelverden, og Team Sky-ledelsen – og Wiggins – trodde knapt sine egne øyne. Men i Froome boblet det. Han hadde mye i kroppen som aldri kom ut det året. Og da han omsider ble nummer to i Tour de France, bak sin egen kaptein, var det trolig med en viss bismak.

For kunne han ikke vunnet selv?

Episoden under den 11. etappen har preget forholdet mellom Froome og Wiggins de siste to årene. Gnisningene har vært åpenbare.

Faktum er likevel følgende: Mens «Wiggo» var sjef i 2012, er Froome ubestridt Tour-leder i Team Sky nå. Fjorårets seier sørget for det.

Jeg har deltatt på pressemøter med begge, og rent personlig fremstår duoen som natt og dag. Chris Froome er stille, korrekt og høflig. Han svarer sindig, og viser forståelse for spørsmål om doping – fortiden i sykkelsporten tatt i betraktning.

Bradley Wiggins derimot, er en vulkan. Han kan sitte rolig tilbakelent og la banneordene flomme ut av munnen i en helt vanlig samtale om sin egen form. Og han kan eksplodere av gjentatte spørsmål om doping og andre ubehagelige temaer.

Ærligheten er befriende for oss journalister. Men trolig mer slitsom for de som skal styre PR-maskerineriet i det britiske sykkellaget.

Wiggins kan utvilsomt gjøre en formidabel jobb som hjelperytter under årets Tour. Og han kan være en bunnsolid «plan B» dersom Froome snubler underveis i rittet.

Men spørsmålet er like fullt: Tør Team Sky plassere de to på samme lag i juli?

Jeg hadde ikke gjort det. Aldri verden.

Twitter: @VGNettAnders