Kan vi stole på Nibali?

TOUR-LEDER: Her er Vincenzo Nibali på podiet i Tour de France tordag kveld. Da hadde han vunnet sin fjerde etappe i rittet i år. Foto: AP

TOUR-LEDER: Her er Vincenzo Nibali på podiet i Tour de France tordag kveld. Da hadde han vunnet sin fjerde etappe i rittet i år. Foto: AP

HAUTACAM (VG) Nok en gang lekte Vincenzo Nibali (29) seg oppover fjellsidene i Tour de France.

Det gikk et lite gisp gjennom pressesenteret her i Frankrike i ettermiddag: Nibali feide forbi Mikel Nieve oppover fjellsidene.

«Cyclisme à deux vitesses» kalte journalistene slike forestillinger på Lance Armstrongs tid. Det er ikke noe kompliment.

Man blir litt miljøskadet, paranoid om du vil, av å ha fulgt sykkelsporten tett i mange år. Dopingsakene har vært for mange. Løgnene har blitt for store.

Det er forsåvidt ikke synd på journalistene som utsettes for dette. Men det er synd på publikum og på rene ryttere som betaler prisen for andres juks. For det kastes et mistenkelig lys over dem også.

Er det dette Vincenzo Nibali opplever nå?

Det hjelper rett nok ikke at han kommer fra et land med enorme dopingproblemer, eller at han sykler for Astana. Der er den tidligere dopingtatte Alexandre Vinokourov toppsjef. Og historisk har laget har hatt flere koblinger til dopinglegen Michele Ferrari.

Men Nibali har aldri testet positivt. Og sett bort fra en løs påstand i 2009, så er han ikke koblet til en dopinglege heller.

Men han er jo så overlegen i årets Tour de France! argumenterer noen hardnakket.

Husk iallfall følgende: I 1996 var Bjarne Riis dopet opp til øreflippene. Han brukte da 34 minutter og 40 sekunder på å sykle dagens siste fjell, Hautacam.

I dag brukte Vincenzo Nibali angivelig 37 minutter og 20 sekunder på nøyaktig samme strekning.

Det gir ham bare den 26. raskeste klatringen opp Hautacam i sykkelhistorien, ifølge watt-guru @ammattipyöräily på Twitter. Se hele listen her.

Han har regnet ut at Nibali tråkket 6,09 watt per kilo kroppsvekt i dag. Dersom dette stemmer, så er det innenfor grensen av hva som regnet som «mulig» for et menneske uten doping.

Chris Froome skal angivelig ha notert seg for tall på mellom 6,3 og 6,5 watt per kilo på den åttende etappen i fjor, avhengig av målemetode.

Før Tour de France i 2009 antydet Lance Armstrong, som da påsto at han var ren, at han kunne vinne rittet om han fikk tallet opp på 6,5 watt per kilo. Dopinglegen hans, Michele Ferrari, avslørte i filmen «The Armstrong Lie» at Armstrong var som råest i 2005-utgaven av Tour de France.

Ferrari blåste ut i lufta på filmen, og gliste bredt:

– Vi vant Tour-en så lett som bare det, antydet han.

På sitt beste noterte amerikaneren tall opp mot syv watt per kilo kroppsvekt under en én kilometer lang klatre-test.

Men så finnes det motforestillinger igjen: Er målingene ett hundre prosent sammenliknbare? Har rittene blitt syklet på samme måte? Spilte været inn? Ga rytterne absolutt alt?

For som Neil Rogers, redaktør i Velonews, bemerker i kveld: Ingen ritt er like. Og man kan ikke konkludere basert på én klatring, mener han.

«Det finnes altfor mange faktorer til at tallmaterialet kan ha en virkelig mening» tvitret han.

Selv vil jeg trekke frem viktigheten av at Alberto Contador og Chris Froome ikke er med i årets ritt lenger. Dermed har Nibali i realiteten ingen reelle utfordrere.

Nibali er rett og slett overlegen. Fra før har han vunnet både Spania rundt og Italia rundt.

Han har seks pallplasseringer i Grand Tours. Nummer to på sammenlagtlista etter dagens etappe, Thibaut Pinot, har ingen. At Nibali er syv minutter bedre enn den franske helten er kanskje bare rett og rimelig.

Jeg snakket med den anerkjente dopingjournalisten Shane Stoke fra Cyclingtips her ved foten av Hautacam i kveld.

Iren sa følgende:

«Nibali matcher langt ifra den raskeste tiden opp Hautacam i historien. Men vi er i en fase der vi kanskje bør vente og se. Om Froome, Contador og Quintana hadde vært her, ville man hatt tre ryttere til der oppe. Det kan gjøre at det ser mer dominerende ut enn hva det faktisk er. Ingen av de andre, foruten Valverde, har vunnet en Grand Tour før. Det er vanskelig å si noe sikkert nå. Vi må la tiden gå sin gang, så får vi se».

Og:

«Husk at Nibali har vunnet Grand Tours tidligere. Jeg hadde vært mye mer bekymret om denne fyren dukket opp av ingenting».

La oss konkludere med følgende: Vincenzo Nibali har vært suveren i årets Tour de France. Og om tre dager vinner han rittet i Paris.

Da er det grunn til å hylle ham.

Så får heller tiden vise om det var feil å stole på italieneren.

@VGNettAnders