Edvald vise seg frem

PÅ SITT BESTE: Her vinner Edvald Boasson Hagen sin første av totalt to Tour de France-seirer i 2011. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

PÅ SITT BESTE: Her vinner Edvald Boasson Hagen sin første av totalt to Tour de France-seirer i 2011. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

Så er katten er ute av sekken: Edvald Boasson Hagen (27) sykler for det lille prokontinentallaget MTN Qhubeka de neste to årene.

Det er et spennende valg. Og kanskje et smart valg. Iallfall dersom nordmannen griper muligheten som nå byr seg. Gjør han det motsatte, ved å fortsette å levere svært anonyme resultater, er det derimot grunn til bekymring.

Karrieren hans befinner seg omtrent der akkurat nå – på vippepunktet. Og noen ganger må man ta ett steg  tilbake, før man går  to steg frem.

I 2011 og 2012 hamstret han poeng i sykkelsporten. Fjoråret var derimot magert. Og i år har han ikke plukket ett eneste poeng.

Edvald Boasson Hagen er ikke typen som trenger en skandale á la Petter Northug for å våkne. Han gjør ikke den typen feil. Heldigvis.

Men folk jeg prater med i sykkel-Norge virker ganske enige om følgende: 27-åringen må også ta grep. Akkurat som Northug gjør i disse dager.

Og der kommer MTN Qhubeka inn i bildet. Dette er et lite sørafrikansk lag. Rytterne er ikke veldig profilerte. Laget er på nivå to i sykkelsirkuset og trenger derfor invitasjoner til store ritt som Paris-Roubaix, Flandern rundt og Tour de France.

Men det vil de få med store sykkelnavn i stallen. På det nivået befinner fortsatt Edvald Boasson Hagen seg. Han har et navn.

Og vær klar over følgende: Ingen i sykkelverden er i tvil om nordmannens potensial. Kapasiteten er enorm dersom han kommer seg opp på det nivået han holdt for to-tre år siden.

Norske kilder jeg har pratet med, har vært redde for at hjelperytterrollen i Sky kan ha gjort noe mentalt med «killer-instinktet» til Boasson Hagen. Over tid er det lett å falle tilbake og være fornøyd, i stedet for å være på hugget på egne vegne, blir det sagt.

Andre har fryktet at oppholdet i Team Sky, hvor han har vært i fem år, etter hvert har gått over til å bli sett på som en mer regulær jobb – der lønna på drøyt 15 millioner kroner var behagelig bra.

To sentrale personer i sykkel-Norge har også, uavhengig av hverandre, pekt på at Boasson Hagens sportslige nedtur startet omtrent i det øyeblikket han brøt med sin mangeårige personlige trener, Fredrik Mohn. Mohn jobber nå istedet med Kristoffer Skjerping, som vant en etappe i Tour de l’Avenir (ofte kalt «ungdommens Tour de France») for tre dager siden.

Jeg vet ikke.

Men dersom noen av disse spekulasjonene – og teoriene – stemmer, så er MTN Qhubeka et spennende valg. For her kan ikke Boasson Hagen gjemme seg bort: Han kommer til å bli satset på. Det kommer til å være forventninger til ham.

Jeg hører rykter om at Tyler Farrar også kan være på vei til MTN Qhubeka. Det er også et profilert navn, men samtidig en rytter som ikke har levert varene på flere sesonger. Fra før har laget en rytter som Gerald Ciolek, som vant Milan-Sanremo i fjor.

Men Edvald Boasson Hagen kommer uansett til å bli blant lagets mest profilerte ryttere. Han er mannen som skal levere, og gi sørafrikanerne en seier i ny og ne.

Jeg både håper og tror at 27-åringen griper sjansen.

For ingen bør tvile på nordmannen. Dersom han selv vil.

Twitter: @VGNettAnders