Derfor gikk det galt for Riis

Bjarne Riis er kastet ut av sine egne – etter å ha tatt et fatalt valg for halvannet år siden.
Søndagens nyhet har ingenting å gjøre med Riis sin egen dopingbruk som aktiv å gjøre. Heller ikke fordi mange mistenker at som lagsjef godkjente bruk av forbudte stoffer blant en rekke ryttere for få år siden.

Til slutt var det en mildt sagt eksentrisk russer som felte Bjarne Riis. Samt hans eget ønske om å sikre fremtiden sin én gang for alle.

Det gjorde Bjarne Riis da han solgte livsverket sitt, Saxo-laget (tidligere CSC), til milliardæren Oleg Tinkov i desember 2013.

Salget gjorde Tinkov – ikke Riis – til lageier. Riis derimot, satt tilbake med flere titalls millioner kroner på bankkontoen.

Han fikk beholde en ledende rolle i laget, samtidig som rollen hans nå var mer tilbaketrukket. Det var kanskje smart, siden danske antidopingmyndigheter i lang tid har etterforsket Riis. En knusende rapport ville være enklere å takle som sportsdirektør enn lageier.

Avgjørelsen kom etter at Riis i en årrekke hadde jaktet nye sponsorer til laget sitt. Han lyktes stort sett hver gang, men til slutt var det stopp.

Og da reiste altså Oleg Tinkov – døpt «vodkaklovn» av en dansk avis – seg opp og tok regninga. Mot at han fikk all makt.

Og sånn sett er det lett å si følgende søndag kveld: Du kan takke deg selv, Bjarne. Han ville neppe solgt laget den gangen, om han visste hva han vet i dag. Men det går ikke an å være sjokkert likevel.

For at Bjarne Riis nå er ferdig i laget var på mange måter «an accident waiting to happen»: Maken til motpoler som Riis og Tinkov er, skal det godt gjøres å finne maken til.

Bjarne Riis er den innadvendte, stille og mystiske dansken som ikke sier mer enn høyst nødvendig. Sosiale medier? Glem det.

Oleg Tinkov er den nyrike russeren som elsker å strø om seg med penger og luksus – og som skjeller ut både sykkelproffer og vanlige fans på nettsamfunnet Twitter.

Han har gjort det overfor Alberto Contador etter skuffende resultater tidligere. Og han har atter en gang vært på krigsstien på grunn av nye nedturer i årets sesonginnledning. Det hele er naturligvis sportslig absurd, siden kalenderen viser 29. mars – og bare én skikkelig klassiker, og ingen treukersritt, har gått av stabelen ennå.

Men slik er Oleg Tinkov. Han kom inn som sponsor i 2012, blandet seg opp i de sportslige prioriteringene – og kuppet til slutt hele showet. Selv syklet han et og annet ritt i Sibir som aktiv, men et taktisk geni har han ennå til gode å vise seg som.

Og som menneskekjenner og brobygger innad i et sykkellag, har han foreløpig bare vist sin egen inkompetanse, skal vi tro flere som er tett på Tinkoff-Saxo-laget.

Pisk, ikke gulrot, virker å stå sentralt. Det samme gjør spontane, oppsiktsvekkende og tidvis smakløse utspill i sosiale medier.

Hva som nå skjer med Bjarne Riis og sykkelsporten, er ikke godt å si. Men det er nærliggende å tro at søndagens brudd inneholder en tekst om at dansken ikke kan starte opp sitt eget lag med det aller første. Trolig ser han årets Tour de France fra TV-skjermen i huset sitt i sveitsiske Lugano – sammen med kona – tidligere håndballstjerne – Anne Dorthe Tanderup.

Hva som skjer med sykkellaget Tinkoff-Saxo er mer usikkert: Sykkelstjerner som Alberto Contador og Peter Sagan signerte så definitivt ikke millionkontrakter med Oleg Tinkov. De signerte for Bjarne Riis.

Mange vil kanskje trekke et lettelsens sukk når Bjarne Riis nå er skjøvet ut i kulda, vekk fra sykkelsporten – enten det er på kort eller lang sikt. Vær da klar over følgende: Oleg Tinkov har aldri stått i fremste rekke i kampen mot doping i sykkelsporten.

Russeren drev sitt eget sykkellag for en del år tilbake. Tyler Hamilton syklet på Tinkoff-laget den gangen, og påstår at den russiske lagsjefen som i dag kvittet seg med Bjarne Riis, sa følgende i lagbussen: «Jeg blåser i hva dere tar for å vinne – bare ikke bli tatt».

Tinkov nekter for dette, men stort sett alt annet Tyler Hamilton har sagt etter at han la kortene på bordet, har vist seg å stemme. Så får det bli opp til hver enkelt å velge hvem man vil tro på.

Det er på sett og vis sykkelhistorie som skrives søndag kveld: Det danske CSC-laget kan være i ferd med å rakne. Bjarne Riis sitt livsverk er i så måte lagt i grus.

Men Oleg Tinkov herjer videre.

Lykke til, Tinkoff-Saxo.

@VGNettAnders