Omsider har verden våknet

COMPIEGNE (VG) Det tok overraskende lang tid, men nå går ikke Alexander Kristoff (27) under radaren blant internasjonale sykkeljournalister lenger.

Allerede i 2013 endte han blant de ti beste i både Milan-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix. I fjor vant han Sanremo, og ble nummer fem i Flandern. Likevel har jeg merket en viss skepsis blant en del utenlandske journalister også i år.

De har ikke trukket frem Alexander Kristoff når favorittene skulle nevnes foran vårklassikerne. De har holdt igjen, nølt litt – og hostet opp én og annen belgier i stedet. Noen trodde ikke Kristoff ville klare seg i stigningene i Flandern. Rart kanskje, når han har endt på fjerde- og femteplass i det samme rittet tidligere. Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd.

Plutselig betyr det å være norsk sykkeljournalist på et pressesenter i Belgia også at man må gjøre intervjuer med andre medier om landsmannen vår. Sånn var det ikke tidligere.

Hvem er denne Stjein O-ooorn? (Can you spell that last name for me, please) Stemmer det at kona hans er tidligere toppspiller i fotball? Har du en morsom historie om Kristoff? Hvordan er forholdet hans til Hushovd?

Det er bare noen av spørsmålene jeg har svart på – eller forsøkt å svare på – etter halvannen uke med Kristoff-suksess i Belgia. Sagt på en annen måte: Utenlandske medier har våknet. Når amerikanske Velonews skal plukke ut én favoritt på sine nettsider foran dagens ritt, velger bladet nettopp Alexander Kristoff.

 «Han er utvilsomt den sterkeste rytteren nå, og Roubaix favoriserer alltid den sterkeste» skriver nettstedet.

Og når den anerkjente bloggen «Inrng» (anbefales!) skal gi favorittene stjerner etter hvor gode sjanser de har i dag, så er Alexander Kristoff den eneste rytteren som får fem stjerner – av fem mulige. Da jeg møtte Kristoff utenfor Mercure-hotellet hvor Katjusja-hotellet i Compiegne i går, spurte jeg ham om dette – hvordan et slikt favorittstempel påvirker ham.

Trener Stein Ørn har stadig sagt at det blir verre nå som han er «merket» i feltet. – Kanskje litt dersom man kommer seg avgårde og folk kikker på deg, men jeg tror ikke det har så mye å si, svarte Kristoff selv. Hvorfor Flandern rundt, som Kristoff vant for en uke siden, er så stort – det forsøktejeg å forklare etter løpet sist.

Hva er det så med Paris-Roubaix?

Akkurat som Flandern, er dette ett av årets fem såkalte «monumenter: De største, mest klassiske, éndagsrittene på kalenderen i løpet av en lang sesong. Prestisjen er enorm, helt på høyde med Flandern rundt. Og akkurat som for en uke siden, er dette et såkalt «utskillelsesritt»: Her kommer ikke en stor 20-mannsgruppe til mål. Tvert imot, rytterne males sakte, men sikkert i senk. Den ene etter den andre vil falle av tetgruppen, før den sterkeste tråkker først over målstreken på velodromen i Roubaix.

Du kan ha uflaks og tape Paris-Roubaix på en punktering. Men du vinner aldri dette rittet fordi du hadde flaks. Rytterne skal over 27 partier med brostein – på svært smale og innimellom såpeglatte veier. Tidvis er forholdene så dårlige at det kan virke som om brosteinen er kastet vilkårlig ut fra et helikopter. Alle vil først inn på de smale brosteinspartiene. For ligger du bak, kommer du til å stoppe opp når noen foran deg velter.

Og det skjer. Garantert.

Resultatet? Innlagte spurter – gjerne i 65 kilometer i timen – foran hvert eneste brosteinsparti. Tidligere proffrytter Chris Boardman forklarte i sin tid grunnen til at han aldri syklet rittet med setningen «Roubaix er et sirkus, og jeg vil ikke være klovnen».

Det er mange som ikke vil delta, av ren frykt for velt og alvorlige skader. Lance Armstrong var én av dem. Han styrte også alltid unna Paris-Roubaix. Alexander Kristoff vil neppe fremstå som noen klovn i ettermiddag. Men vinner han, så vil han bli udødelig i internasjonal sykkelsport.

Da vil han ha vunnet tre av de fem monumentene denne idretten har å by på – i løpet av 14 kjappe måneder. Det er langt mer enn man kan forvente av en utøver, som virker å være sendt rett fra himmelen til norsk sykkelsport.

Twitter:@VGNettAnders