Oppgitthet i Tour de France

DRAMA: Lars Boom (t.v.) får starte Tour de France av Astana, selv om dette bryter med reglene til antidopingorganisasjonen laget er en del av. Tour-vinner fra 2014, Vincenzo Nibali sykler til høyre. Foto: Reuters

DRAMA: Lars Boom (t.v.) får starte Tour de France av Astana, selv om dette bryter med reglene til antidopingorganisasjonen laget er en del av. Tour-vinner fra 2014, Vincenzo Nibali sykler til høyre. Foto: Reuters

UTRECHT (VG) Rittet er ikke engang i gang. Likevel rister folk på hodet her i brennhete Utrecht. Av ulike årsaker.

For i 11-tiden kom nyheten om at Astana-rytter Lars Boom får sykle årets Tour de France, som starter med en kort tempoetappe i dag.

Og det til tross for at det vil innebære at Astana bryter interne regler, og risikerer utkastelse fra en frivillig antidopingorganisasjon.

Dermed er vi der igjen: Forvirringen råder. Skepsisen er enorm. Og alle rister bare på hodet. For hva skal man egentlig tro?

Vi skrur klokken et halvt døgn tilbake, og tar det hele fra starten: Sent i går kveld kom nyheten om at Astana-rytteren Lars Boom har målt for lave kortisol-verdier i kroppen.

Det er ikke ensbetydende med dopingbruk. Men det kan skyldes doping. Akkurat som det kan skyldes dehydrering eller ha andre naturlige forklaringer.

Så langt, alt vel. Ingen positiv dopingtest, altså.

Ifølge Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hindrer ikke de lave verdiene til Boom ham fra å starte Tour de France. Kjør på, er beskjeden derfra.

OMSTRIDT LAG: Her er parkeringsplassen utenfor Astanas hotell fredag kveld. Foto: AP

OMSTRIDT LAG: Her er parkeringsplassen utenfor Astanas hotell fredag kveld. Foto: AP

Men det er naturligvis en liten underfundig vir her: Astana, som opplevde utrolige fem dopingsaker på noen få måneder i fjor, er medlem av den frivillige organisasjonen MPCC.

Det står for «Movement for Credible Cycling», og er en frivillig organisasjon som håndhever et sett strengere regler enn hva som strengt tatt er nødvendig. Én av disse reglene handler altså om kortisol-nivåer.

Skulle man fulgt reglene til MPCC i går, så ville Lars Boom blitt ilagt en rittpause på noen dager.

Men da Astana forsto at det var for sent å erstatte nederlenderen med en annen rytter, slik at regjerende mester Vincenzo Nibali slapp å miste en hjelperytter før rittet var i gang, så sa lagsjef Alexandre Vinokourov – selv dopingtatt som aktiv – «Synd for MPCC». Han velger å starte med Lars Boom i Tour de France. Til tross for at det bryter med reglene han selv har undertegnet – for å vise at Astana har tatt et klart standpunkt mot doping.

Og dermed er MPCC, som fra før slet med et ganske tynnslitt rykte hva gjelder slagkraft, enda mer ydmyket.

For hør bare her: Det er slett ikke alle lagene i sykkelverden som er medlemmer av organisasjonen. Team Sky og BMC er blant mange lag som ikke trenger å forholde seg til de ekstra strenge reglene som er bestemt blant lagene i MPCC. De har jo valgt å stå utenfor.

Dermed konkurrerer Chris Froome (Sky) under andre «frivillige», interne, regler enn Vincenzo Nibali hva gjelder for eksempel medisinbruk i forbindelse med sykdom under et ritt.

Iallfall inntil i dag. For nå er Astana etter alle solemerker ferdig i MPCC.

Kjapp oppsummering, altså:

# Alexandre Vinokourov syntes åpenbart det var fornuftig å være med i MPCC så lenge ikke konsekvensene ble store nok.

# UCI har hele tiden gitt Lars Boom grønt lyst til å sykle.

# Boom har ikke testet positivt på doping, men strøk på en intern helsesjekk.

# MPCC har mistet enda mer troverdighet som et effektiv tiltak for å øke tiltroen til sykkelsporten.

Og mens vi venter på at dagens førsteetappe i Tour de France skal starte, så går mange journalister her i Nederland rundt med et nesten oppgitt smil om munnen.

Noen ler av Vinokourov. Andre av MPCC og det mange mener er en voldsom naivitet. Og så har du dem som aner en viss skepsis til Astana-rytter Lars Boom.

Etter ni år i Tour de France har jeg sett det før: Skandalene kommer gjerne dagen før Le Grand Depart, åpningsdagen av rittet. I år må det hele kunne karakteriseres som «semi-drama».

Men utenfor sykkelverden fremstår det hele antakeligvis som kaotisk, uforståelig og lite seriøst.

Det er lett å være enig.

Twitter: @VGNettAnders