Tour-spørsmålene som begynner å få svar

FAVORITT: Chris Froome ga fra seg trøya til Tony Martin i går, men er likevel favoritt til å vinne Tour de France i år. Foto: AP

FAVORITT: Chris Froome ga fra seg trøya til Tony Martin i går, men er likevel favoritt til å vinne Tour de France i år. Foto: AP

Bare fire etapper er unnagjort. Og allerede sier mange «For en Tour!». Kanskje ikke overraskende, for dramatikken har vært påfallende såpass tidlig i rittet.

På forhånd var det mange spørsmålstegn. Noen av dem er allerede i ferd med å besvares:

# Chris Froome fortsetter å være min favoritt i årets Tour de France. Det er lite tempo i årets ritt, og de store klatringene venter vi fortsatt på. Men Froome har vist styrke der andre har vist svakhet så langt i rittet. Han virker rett og slett å være i knakene god form. Og: Han imponerte med klok kjøring på brosteinen i går. Nå får han noen litt roligere dager på sykkelen.

# Alberto Contador fremstår svekket. Han har tapt et drøyt halvminutt til Froome allerede. Det er ikke mye. Mer bekymret blir jeg når spanjolen ikke virker å ha overskuddet som er nødvendig for å vinne Tour de France. Det er fortsatt tidlig, men når man ikke henger med Chris Froome opp Mur de Huy, hvordan går det da i Pyreneene og Alpene? Deltakelsen i Giro d’Italia er trolig en medvirkende årsak.

# Nairo Quintana har tapt nesten to minutter til Chris Froome. Han er manges forhåndsfavoritt, men har altså slitt med å «overleve» den første uken – som ennå ikke er over. Det fristende å komme med klisjeen «man vinner ikke Tour de France den første uken, men man kan tape den». Det er ikke game over ennå, for Quintana har sin store styrke i fjellene. Men han har gjort det mye vanskeligere for seg selv.

# Vincenzo Nibali gjorde en ny god brostensetappe i går, uten at han fikk betalt for det. Synd for italieneren, som uansett ikke vinner årets Tour de France. Men en ting mener stadig flere journalister i Frankrike: Behold brosteinen i rittet. Dramatikken øker, sammenlagtvinneren fremstår enda mer komplett. Hører dere, ASO?

HAR MANGE SJANSER IGJEN: Alexander Kristoff. Foto: Anders K. Christiansen

HAR MANGE SJANSER IGJEN: Alexander Kristoff. Foto: Anders K. Christiansen

Hva så med de norske rytterne? Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har kommet seg greit i gang uten å være i asfalten – som så mange andre ryttere.

På Twitter fikk jeg spørsmål om det er på tide å stille spørsmål ved formen til Kristoff etter tre dager på rad med stang-ut. Svaret på det er «nei». Selv sier 28-åringen at han ikke er «helt der oppe», men veldig tett på toppformen.

Gårsdagens punktering er pur uflaks. De to foregående dagene taktiske feilvurderinger. Det er Kristoffs – og lagets – egen feil, men skyldes ikke fysisk form.

Som trener Stein Ørn sa til meg i går kveld: I fjor vant han ikke før på etappe 12. Så slapp av, folkens.

Edvald Boasson Hagen preget heller ikke Tour-åpningen før i går. Men da så han ut som en million dollar på sykkelen igjen. Perfekt posisjonert hele veien, selv om det ikke ble seier.

Allerede da jeg møtte trener Fredrik Mohn på flyplassen i Amsterdam fredag i forrige uke, var han klar på at det først er i uke to at Boasson Hagen bør ha gode vinnersjanser. Da er folk som Kristoff og Peter Sagan slitne.

I målområdet i Cambrai i går kveld, møtte jeg Mohn igjen. Han var selvfølgelig meget godt fornøyd med det han hadde sett. Å henge med i Tour de France er en bedre bekreftelse enn å vinne en etappe i Tour of Norway.

Mohn trekker nå frem følgende etapper som Boasson Hagen bør kunne ha en sjanse på: 8, 13, 14, 15 og 16.

I tillegg vet vi at Stein Ørn har trukket frem følgende for sin elev, Alexander Kristoff: 5 (i dag), 6, 7, 13, 15 og 21

Akkurat nå sitter jeg på et hotellrom i Lens. Det er to timer til etappestart i Arras, en drøy halvtime lenger sør. Utenfor vinduet regner det, samtidig som vinden er i ferd med å ta seg opp.

Sannsynligvis blir det likevel samlet massespurt i ettermiddag.

Der er Mark Cavendish trolig like revansjelysten som en uheldig Alexander Kristoff etter å totalbommet på oppløpet i Zelande nylig. «Cav» har et helt Etixx-lag rundt seg, mens nordmannen ikke er like godt skodd: En hjelperytter har alt brutt. En annen – Marco Haller – sliter fryktelig med håndleddet sitt.

Det er fordel Cavendish i ettermiddag.

Men nå: Ut for å kjøpe paraply. God etappe.

Twitter: @VGNettAnders