Kristoffs form bekymrer ikke

NY NEDTUR: Her er Alexander Kristoff etter fredagens spurtsmell i Fougeres. Det ble bare en femteplass. Mark Cavendish vant etappen. Foto: Anders K. Christiansen, VG

NY NEDTUR: Her er Alexander Kristoff etter fredagens spurtsmell i Fougeres. Det ble bare en femteplass. Mark Cavendish vant etappen. Foto: Anders K. Christiansen, VG

FOUGERES (VG) Ansiktsuttrykket til Alexander Kristoff (28) sier det aller meste. Han var uvanlig skuffet og forbannet i kveld.

Først slo han hardt på sitt eget styre på vei fra målstreken og til lagbussen til Katjusja i Fougeres. Så liret han av seg et ord som ikke trenger å gjengis her.

Deretter gikk Kristoff i dusjen, inne i bussen, for å vaske av seg den verste skuffelsen.

Da han kom ut igjen, med en flaske vann og en skål med ris i hendene, var han fortsatt oppgitt. For sjelden har ting sett bedre ut med noen få hundre meter igjen til målstreken.

Og sjelden har lagkameratene rotet det mer ettertrykkelig til.

Resultatet er at Kristoff, som har betydelig press på skuldrene sine, står oppført med null etappeseirer etter én uke i Tour de France.

Han kom til rittet som årets mestvinnende i verden, og med en ny kontrakt verdt mellom 15 og 20 millioner kroner i året. Om 28-åringen føler et visst forventningspress, så er det til å begripe.

«Har Kristoff bommet på formen?» er det noen som undres. Selv har jeg fått spørsmålet to ganger fra venner og kjente bare i løpet av dagen i dag.

Fortsatt vil jeg svare «nei». At årets mestvinnende rytter ikke har lykkes så langt i Tour de France, har etter alle solemerker andre årsaker.

Jeg vil nesten si det motsatt: At han hengte såpass bra med opp den siste bakken til mål i går, tyder på at formen er solid.

To ganger bommet Kristoff taktisk ved å være uoppmerksom overfor vind og rittarrangør. Én gang punkterte han. Én gang krasjet laget, slik at nordmannen var overlatt til seg selv på de siste 25 kilometerne.

Og i dag sto altså lagkameratene for en tabbe av de helt, helt sjeldne.

Alt dette er naturligvis sentrale elementer i sykkelsporten. Det hjelper ikke å ha god form om det skjer feil på andre fronter. Enten de skyldes en selv eller laget.

Men det er ikke den fysiske formen som har stoppet Kristoff til nå i rittet.

At nordmannen er fryktelig skuffet i kveld (og trolig mektig irriterte på Jacopo Guarnieri og Marco Haller) er naturlig.

Planen var klar: Han skulle ha to mann foran seg, i høy hastighet, inn – og ut av – den siste rundkjøringen 900 meter før mål. Dessverre for Kristoff virket Marco Haller å ha tenke på helt andre ting der han tauet og dro på oppløpet.

Da han omsider kom seg vekk, var Andre Greipel allerede i ferd med å akselerere på den siste flaten, før stigningen opp til mål startet.

Da tok Guarnieri over foran Kristoff. Og da italieneren ga seg, var Cavendish alt kommet opp i topphastighet. Først på dette tidspunktet ble Kristoff overlatt til seg selv. Da måtte han skru opp farten – altfor sent og i en slak oppoverbakke.

Oppgaven var selvsagt umulig. Katjusja hadde rotet det til med en juniorfeil av de sjeldne.

Trener Stein Ørn har tidligere trukket frem etappe 13 og 15 i mellomuken som muligheter for Alexander Kristoff. Det avhenger – som rytteren selv sier i kveld – av hvordan rittet utvikler seg. Bruddene går ofte inn på dette tidspunktet i Tour de France.

Men i Paris, da får Kristoff garantert sjansen på nytt. Så hold av søndag 26. juli.

For formen til Alexander Kristoff er trolig bedre enn resultatene i årets Tour de France skulle tilsi.

Twitter: @VGNettAnders