Armstrong: – Hvorfor skal ikke jeg være velkommen?

• VG lå på hjul med Lance Armstrong i én dag

TILBAKE I FRANKRIKE: Mange journalister og fotografer hadde møtt frem for å dekke Lance Armstrongs «comeback» i Tour de France. Her er 43-åringen i startområdet torsdag morgen.

TILBAKE I FRANKRIKE: Mange journalister og fotografer hadde møtt frem for å dekke Lance Armstrongs «comeback» i Tour de France. Her er 43-åringen i startområdet torsdag morgen.

RODEZ (VG) Lance Armstrong (43) forstår ikke hvorfor han erklæres uønsket på fransk jord under Tour de France. Alle andre som jobber med rittet har brukt doping, argumenterer han.

Klokken 07.30: Idet lokalbefolkningen var i ferd med å våkne i dagens startby i Tour de France, steg Armstrong ut av en buss i Muret.

I samme øyeblikk var kaoset komplett blant et par hundre journalister fra hele verden. Fotografene slåss – fysisk – med kameraet som våpen om de beste bildene.

FØRSTE PAUSE: Lance Armstrong tilbake i Frankrike i går. Lands løypa ble den omdiskuterte eks-doperen klappet frem av franske tilskuere.

Én av dem ble kastet vekk av Armstrongs livvakt etter å ha slått etter en kvinnelig kollega.

Amerikaneren vant Tour de France syv år på rad, før han ble fratatt samtlige syv triumfer. Etter å ha stått bak det mange mener er historiens største bedrag i idrettsverden. Nå var han tilbake – i Frankrike.

Les også: Armstrong: – Dopet meg fra midten av 90-tallet

– Jeg forstår at det er litt sensitivt om jeg hadde dukket opp på et løp, Men dette er noe annet: Vi gjør dette for kampen mot kreft, forsøkte han å argumentere – før han tråkket av sted.

Håret var litt gråere, og lårene litt større. Men den voldsomme karismaen, evnen til å suge til seg oppmerksomhet, har 43-åringen beholdt.

VG var eneste norske medium som kjørte bil etter Armstrongs gruppe gjennom hele økten på 200 kilometer i går.

VENTET PÅ LANCE: Benjamin ventet på Lance Armstrong i rullestolen sin – akkurat som han pleide å gjøre da amerikaneren herjet i Tour de France.

VENTET PÅ LANCE: Benjamin ventet på Lance Armstrong i rullestolen sin – akkurat som han pleide å gjøre da amerikaneren herjet i Tour de France. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Kl. 10.45, første pause: Amerikaneren gjør tegn til å stoppe. Han har sett en gammel kjenning fra tiden som syklist i veikanten: Franske Benjamin har en medfødt sykdom og sitter i rullestol. I mange år brukte han timer på å sitte slik – i veikanten, ventende på Lance Armstrong.

– Jeg pleide alltid å kaste en flaske til ham da jeg syklet. Familien hans er veldig hyggelige. De har alltid vært en god støtte, sier 43-åringen.

Fotografene flokket seg rundt ham og Benjamin. Banneret bak er laget for anledningen. «Heia, Lance. Vi elsker deg. Vi har savnet deg!» står det.

Armstrong tar bilder med familien i fem-ti minutter. Dette er åpenbart god PR for en mann som er mislikt i store deler av sportsverden.

Kl. 12.15, andre pause: Solen steker. Det er 37 grader i skyggen og vannflaskene må fylles.

Det er nå Armstrong blir stående ved siden av VG i skyggen under et tre. Han prøver å spøke med en fransk journalist han kjenner fra gamle dager. Men samtalen glir ikke godt.

Armstrong sier at det er tre år siden han syklet 200 kilometer sist. Nå for tiden trener han ikke, sier han. Bortsett fra golfspilling med kompiser, da.

– Er det OK å være på sykkelen igjen? er det en som spør.

– Jeg ville heller vært på stranden! ler Armstrong.

STØRRE: Lance Armstrong er noen kilo tyngre og litt gråere i håret enn da han var aktiv.

Han er utestengt på livstid fra all idrett. Men amerikaneren bekrefter overfor VGat han har pratet med USADA-sjef Travis Tygart i håp om å få redusert straffen.

– Det hadde vært hyggelig om det skjedde, men jeg vet ikke hva jeg kan konkurrere i når jeg har blitt 44 år gammel. Jeg tror ikke sjansen er stor for at straffen reduseres, sier 43-åringen til VG.

– Savner du det å konkurrere?

– Kanskje litt, men jeg er nesten 44 år gammel, så på et tidspunkt må du innse at den delen av livet er historie. Konkurranse for meg nå handler om veddemål på golfbanen med vennene mine, svarer den kontroversielle amerikaneren.

UCI-president Brian Cookson har kalt det respektløst å returnere til Frankrike under Tour de France. Det virker ikke Armstrong å bry seg om. Men i går ble han også konfronter med at den franske sportsministeren mener han bør bruke ferien sin et helt annet sted.

Det skjønte ikke Lance Armstrong.

– «Alle» er her: Laurent Jalabert er her. Bernhard Hinault er her. Hvorfor skal ikke jeg være her? Hvorfor? Jeg vil gjerne ha et svar fra noen. Fordi jeg jukset? Om vi sier at en slik regel gjelder for alle, så hadde det ikke vært en eneste person igjen her nede. Kommentatorboksene, presserommet og i følgebilene – det hadde vært bortimot tomt, sier han.

VG bemerker at hans svindel – vil noen mene – var større og mer omfattende enn hva man har sett tidligere i historien. Da tok Armstrong ordet på nytt:

– I så fall er man ikke veldig godt informert. Uten å være respektløs overfor de folkene som er nevnt, for vi syklet alle i en lite heldig tidsepoke. Men om vi skal ha en regel, så må den være universell.

DRIKKEPAUSE: Lance Armstrong tar seg en slurk fra under den første pausen i 11-tiden i går.

Kl. 13.15, lunsj: Gruppen stopper på en liten kafé, La Barry. Varmen gjør pausen lenger enn planlagt. Etter snaut to timer fortsetter ferden mot Rodez.

<p>LUNSJPAUSE: Lance Armstrong og følget tar en lengre pause på en liten kafé.</p>

LUNSJ: Lance Armstrong og følget hans tok en to timer lang pause i den intense varmen.

Men først blir Armstrong konfrontert med Thor Hushovds selvbiografi. Der innrømmernordmannen at amerikaneren innrømmet dopingbruk overfor ham allerede våren2011. Uten at Hushovd sa noe til noen.

– Den samtalen husker jeg ikke. Men jeg er en stor fan av Thor, sier Armstrong.

Kl. 17.15, fjerde pause: Gruppen trenger en pause mellom dagens to siste stigninger. Redningen blir en nedlagt bensinstasjon halvannen time fra målområdet. Armstrong finner seg en benk under et tre.

– Jeg har aldri før vært så glad for å se en fransk bensinstasjon. Må jeg reise meg? spør ham – uten å virke som at det hele er en spøk.

Han er sliten. Og varm.

Kl. 18.51, mål: De siste milene har Armstrong blitt klappet frem av publikum langs løypa.

– Han er en stor banditt. Men han er populær! sier en franskmann til VG.

Nå er reisen over. I målområdet venter et nytt kaos. Flere hundre mennesker har møtt opp for å ta imot Lance Armstrong. Doperen.

Amerikaneren er sliten. Og går rett i bussen.